Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2010 Історія української культури.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
549.38 Кб
Скачать

4. Аудиторна робота Лекції для спеціальності “Комп’ютерні науки”, “Соціологія” Модуль 1. Природа предметної культури

Тема 1. Предметна творчість у системі «людина-природа-культура».

Онтологічний критерій класифікації народного мистецтва.

Витоки художньо-творчої діяльности людини. Визначення понять «культурологія», «культура», «мистецтво», «декоративне і прикладне мистецтво», «народне мистецтво», «академічне мистецтво». Місце народного мистецтва в національній культурі України.

Творення речей як «трудмагічне дійство». Труд як технічна база декоративно-прикладного мистецтва. Структура предметної творчости. Народні ремесла як прояв Вищої волі. Суспільна предметність – основа єдності людей.

Внутрішній ритм народного мистецтва. Рукотворний виріб як носій художньо-естетичної інформації. Народні знання й уміння – основа національної культури. Українське село і народні ремесла. Народне мистецтво – засіб консолідації поколінь.

Рука майстра-художника і креативна діяльність. Образно-емоційне й раціонально-логічне пізнання дійсності у художньо-виробничій діяльності людини. Об’єктивне й суб’єктивне в народному мистецтві. Канон і творчий почерк майстра.

Знаково-комунікативна функція твору ДПМ. Етнічний компонент у виробі народного майстра. Естетична цінність художніх ремесел. Синкретичний характер народного декоративно-прикладного мистецтва.

Дійсність як предмет художнього пізнання й художнього відтворення у декоративно- прикладному мистецтві. Структура функцій твору ДПМ у відповідному контексті.

Тема 2. Морфологія декоративно-прикладного мистецтва. Дпм як різновид архітектонічної творчості. План

Твір ДПМ як матеріальна конструкція. Онтологічний статус рукотворної речі. Просторова структура художнього образу в декоративному мистецтві. Спорідненість образної стилістики декоративного мистецтваа, дизайну, архітектури і скульптури.

Структура матеріалу як передумова мистецької форми. Акт і потенція в ДПМ. Взаємодія зображального й виражального у предметній творчості. Архітектонічна координація і субординація структурних елементів художньої форми. Ціле й частини в декоративно-прикладному мистецтві.

Матеріал і форма в декоративному мистецтві. Розпредметнення й упредметнення в мистецькій діяльності. Художня форма твору як запис порухів очей, рук, ніг і тіла майстра. Творчість народного майстра як мислення в матеріалі. Естетична й утилітарна функції твору ДПМ.

Дефініція сакрального, художнього і традиційного ремесла як об’єктів творчої діяльности. Засоби втілення мистецьких ідей. Художній виріб як продукт образного мислення і практичних дій.

Народне кам’яне зодчество і кам’яні мури як просторові фактуротворні чинники. Кам’яне хресторобство в Україні. Кований архітектурний метал і просічне бляхарство. Різьба по дереву. Українські іконостаси. Кахлеве й гончарне виробництво.

Художні тканини. Ткацтво, гаптування, мерєживоплетення. Орнаментально-декоративний розпис і художнє вирізування. Народне писанкарство і витинанки. Народна картина. Художня обробка шкіри та еластичних матеріалів. Народне кожухарство. Народне кошикарство.

Модуль 2. Культура давнього населення України.

Синкретизм стародавньої культури.