Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
опорний конспект лекцій з планування.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Тема 1 сутність планування й особливості його здійснення на підприємстві

  1. Планування як наука та функція управління, предмет, об’єкт і методи дослідження.

  2. Принципи планування, їх реалізація. Напрями планування.

  3. Характеристика, форми відображення та джерела формування інформації для планування.

  4. Нормативна база планування.

    1. Планування як наука, предмет, об’єкти і методи дослідження.

Планування як самостійна галузь знань та особлива сфера людської діяльності, являє собою сукупність систематизованих знань про закономірності формування і функціонування різних господарських систем.

Наука планування – це система упорядкованих знань про суть, методологію, методику і організацію планування.

Суть планування полягає в розробці та обґрунтуванні цілей, визначені найкращих методів і способів їх досягнення при ефективному використанні всіх видів ресурсів, необхідних для виконання поставлених завдань і встановленні їх взаємодії.

Ціль науки планування як складової економічної науки – описати, обґрунтувати та передбачити процес і явища дійсності (теоретичне відображення дійсності).

Призначення планування як функції управління полягає в намаганні завчасно врахувати за можливістю всі внутрішні та зовнішні фактори, що забезпечують сприятливі умови для нормального функціонування і розвитку підприємств. Воно передбачає розробку комплексу заходів, які визначають послідовність досягнення конкретних цілей з урахуванням можливостей найефективнішого використання ресурсів кожним виробничим підрозділом і всією фірмою.

Функція планування вирішує те, якою повинна бути мета підприємства та що мають робити члени цього підприємства, щоб досягти її. За своєю суттю функція планування відповідає на три основні питання:

1. Де ми знаходимося на даний час? Керівники повинні оцінити сильні та слабкі сторони підприємства в таких важливих галузях як маркетинг, фінанси, виробництво, наукові дослідження і розробки, трудові ресурси. Все це здійснюється з метою визначення, чого може реально досягти підприємство.

2. Куди ми хочемо прямувати? Оцінюючи можливості та загрози в навколишньому середовищі (конкуренція, клієнти, закони, політичні фактори, економічні умови, технологія, постачання, соціальні та культурні зміни) керівництво визначає, що може перешкодити підприємству досягненню цих цілей.

3. Як ми збираємося це зробити? Керівники повинні вирішити, як в загальних рисах, так і конкретно, що повинні робити члени підприємства, щоб досягти виконання поставлених цілей.

За допомогою планування керівництво намагається встановити основні напрямки зусиль і прийняти рішення, які забезпечують єдність цілей для всіх членів організації. Планування - це один із способів, за допомогою якого керівництво забезпечує єдиний напрям зусиль усіх членів організації для досягнення її загальної мети. Об’єктом планування є матеріальне виробництво – виробництво і реалізація продукції, її собівартість, забезпеченість трудовими, матеріальними і фінансовими ресурсами, фінансові результати роботи, фінансовий стан підприємства, його інвестиційна діяльність.

Предметом планування є ресурси підприємства, оскільки планування являє собою процес підготовки рішень про цілі, способи і методи їх досягнення шляхом передбачувальних порівняльної оцінки різних альтернативних варіантів дій в передбачу вальних умовах, а їх прийняття завжди пов’язано із використанням ресурсів.

Методологія планування – це сукупність теоретичних висновків, загальних закономірностей, наукових принципів розробки планів, їх обґрунтування та описання відповідно до сучасних вимог ринку, що перевірені передовою практикою.

Планування як складова економічної науки ґрунтується передусім на загальних взаємопов’язаних методах наукових досліджень: аналізі та синтезі, дедукції та індукції. Йому притаманні і властиві такі методи досліджень, як системний підхід, конкретно-історичний підхід, комплексний підхід, метод експерименту, моделювання, а також методи спеціальних досліджень.