Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контр Роб ТЕС-АЕС.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
615.42 Кб
Скачать

6.1. Структура розділу 6

Типові теплові та технологічні схеми конденсаційних електростанцій на органічному паливі. Теплові схеми КЕС на ядерному паливі. Технологічна схема першого контура АЕС з реактором ВВЕР. Основні елементи теплових схем ТЕС та АЕС. Принципові теплові схеми (ПТС) ТЕС та їх структура. Принципові теплові схеми АЕС з різними реакторними установками. Аналіз спільних ознак та відмінностей ПТС ТЕС та АЕС.

Література для самостійного вивчення:

[2] – ст. 140- 177; [3] – ст. 129- 202; [5] – ст. 69- 84; [12] – тема 6.

6.2. Методичні поради до вивчення матеріалу розділу 6

Уважно вивчіть типові теплові схеми КС на органічному паливі з проміжним перегрівом пари та регенеративним підігрівом живильної води. Зверніть увагу на схеми включення РП та деаератора. При вивченні теплових схем АЕС зверніть увагу на основні типи АЕС, що використовуються на даний час (одноконтурні, двоконтурні та триконтурні). Проаналізуйте їх переваги та недоліки а також умови використання. Щоб наочно уявити технологічний ланцюжок перетворення хімічної енергії в електричну на ТЕС, добре вивчіть технологічні схеми теплової станції та першого контура АЕС. Уважно прочитайте матеріал стосовно структури теплових схем ТЕС і АЕС (блочні, неблочні) та вивчіть основні технічні дані блоків, що експлуатуються на електростанціях.

При вивченні матеріалу щодо принципових теплових схем (ПТС), постарайтесь зрозуміти різницю між ПТС та типовою тепловою схемою. Вивчіть ПТС для блоків К-200-130, К-300-240 та К-800-240, а також для АЕС з блоками К-220-44 та К-100-60/1500.

6.3. Контрольні питання до розділу 6

1. Яке призначення (для чого потрібні) типових, принципових та технологічних схем ТЕС та АЕС? Наведіть приклади таких схем та порівняйте їх.

2. Що відображають на типових теплових схемах ТЕС та АЕС? Опишіть роботу ТЕС за їх типовими тепловими схемами без ППП та з ППП. Які переваги другої схеми і завдяки чому така перевага досягається?

3. Що таке технологічна схема ТЕС? Опишіть технологічний ланцюжок теплової вугільної ТЕС за її технологічною схемою. Зверніть увагу на порядок слідування технологічних процесів.

4. Зобразіть типові теплові схеми АЕС. Опишіть роботу АЕС за її принциповою тепловою схемою. В чому полягає основна відмінність між ТЕС та АЕС? Що спільного у цих типах станцій?

5. Поясніть роботу технологічної схеми першого контура АЕС з ВВР. Чому відпрацьовані твели одразу не передають на РХЗ? Для чого потрібен парогенератор на такій АЕС? Яким чином (яким пристроєм) підтримується сталим тиск у парогенераторі?

6. Як влаштовані (як організовані, яка структура) ТЕС та АЕС? Що таке моноблочні та дубльблочні станції? Чим відрізняються неблочні станції від блочних? Наведіть приклади та опишіть технічні дані основних блоків ТЕС.

7. Що таке принципові теплові схеми станцій (ПТС)? Які елементи показують, а які не показують на ПТС? Поясніть маркування турбіни К-800-240? Використовуючи принципову теплову схему, опишіть роботу станції з турбіною К-200-130.

8. У чому різниця принципових теплових схем ТЕС і АЕС? Які якісно нові елементи з’явилися у ПТС АЕС порівняно з ТЕС? Опишіть роботу принципової схеми блочної АЕС з турбіною К-220-44/3000. Що таке БОУ і з якою метою його використовують? Яким є привід живильного насоса на такій турбіні?

9. Опишіть роботу принципової схеми блочної АЕС з турбіною К-1000-60/3000. Що є рушієм живильного насоса на цій станції? Поясніть принцип роботи редукційної установки. У яких випадках вони використовуються? Навіщо у схемі АЕС потрібна швидкодіюча редукційна установка? Яке її призначення?

І.7. Деаераторні та конденсаційні установки