Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pat hepar 2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
124.93 Кб
Скачать

31.28. Що таке холемический синдром? у яких випадках він виникає? Чим виявляється?

Холемический синдром (синдром холестаза) обумовлений надходженням компонентів жовчі (жовчних кислот, прямого білірубіна, холестерину) у кров у зв'язку з порушенням формування і відтоку жовчі.

Він закономірно виникає при механічній жовтяниці, а також деяких формах печіночної жовтяниці (печінково-клітинній, печіночній жовтяниці, обумовленої порушеннями экскреции жовчі).

Основні прояви синдрому обумовлені:

1. Появою в крові жовчних кислот - холалемией. З цим зв'язані наступні порушення:

а) розладу діяльності центральної нервової системи, що виникають як наслідок общетоксического дії жовчних кислот (загальна астенія, дратівливість, що змінюється депресією; сонливість вдень і безсоння вночі; головні болі, стомлюваність);

б) артеріальна гипотензия, брадикардія. Їхній розвиток обумовлений підвищенням тонусу блукаючого нерва і безпосередньою дією жовчних кислот на синусно-предсердный вузол і кровоносні судини;

в) сверблячка шкіри, що виникає в результаті роздратування нервових закінчень жовчними кислотами;

г) множинні ушкодження і загибель кліток, обумовлені детергентным дією жовчних кислот. Цим, зокрема, порозумівається гемоліз еритроцитів, запалення і некрози в різних органах і тканинах (печіночний некроз, перитоніт, гострий панкреатит і ін.);

д) поява жовчних кислот у сечі (холалурия).

2. Надходженням у кров білірубіна. Ця обставина викликає поява жовтого фарбування шкіри і слизуватих оболонок, тобто власне жовтяниці.

3. Збільшенням змісту в крові холестерину. Це за невідомими поки причинами викликає появу аномального липопротеида X, що володіє атерогенным дією.

31.29. Що таке ахолический синдром? Чим він виявляється?

Ахолическим називають синдром, обумовлений ненадходженням жовчі в кишки в зв'язку з порушеннями її формування і відтоку.

Для цього синдрому характерні:

1. Розладу переварювання й усмоктування жирів. Обумовлені порушенням процесів емульгування жирів, зменшенням активності панкреатичної ліпази, активируемой жовчю; порушенням утворення мицелл, що піддаються усмоктуванню в тонкій кишці. Наслідком зазначених змін є:

а) поява жиру в калі - стеаторея;

б) розладу усмоктування жирорастворимых вітамінів, у результаті чого розвиваються гіповітамінози А, Е, ДО;

в) зменшення надходження в організм ненасичених жирних кислот, необхідних для побудови фосфоліпідів клітинних мембран.

2. Порушення рухової функції кишок — ослаблення перистальтики і зменшення тонусу кишок (запори).

3. Посилення гнильних процесів і реакцій шумування в кишках у результаті зменшення бактерицидної дії жовчі. Це приводить до збільшення навантаження на антитоксичні системи печінки.

4. Зміни з боку калу - знебарвлення, стеаторея.

31.30. Що таке дисхолия? Які її причини? Який механізм виникнення жовчних каменів?

Дисхолия - це порушення фізико-хімічних властивостей жовчі, унаслідок чого вона здобуває литогенные властивості, тобто здатність утворювати камені (конкременти) у жовчному міхурі і жовчних протоках. Результатом цього є розвиток жовчнокам'яної хвороби.

Дисхолия і жовчні камені виникають унаслідок взаємодії багатьох факторів, серед яких: а) спадкоємна схильність; б) нераціональне харчування; в) порушення обміну речовин; г) інфекційно-запальні процеси в жовчному міхурі і жовчних протоках; д) застій жовчі (холестаз).

Одним з основних механізмів виникнення литогенной жовчі є зниження холато-холестеринового і лецитин-холестеринового індексів (відносини жовчних кислот і лецитина до холестерину жовчі). Це може бути викликано зменшенням печінково-кишкового кругообігу жовчних кислот при патології кишок і зміні їхньої мікрофлори, гнобленням синтезу жовчних кислот у печінці, прискоренням їхнього усмоктування слизуватою оболонкою збудженого жовчного міхура, зменшенням змісту лецитина і збільшенням синтезу холестерину. При зменшенні концентрації жовчних кислот і лецитина, що забезпечують зважений стан холестерину, холестерин випадає в осад і дає початок утворенню холестеринових каменів.

Інфекція, застій жовчі також сприяють процесу каменеутворення, тому що супроводжуються зміною властивостей жовчі - зрушенням рН у кислу сторону, зниженням розчинності солей, випаданням їх в осад, коагуляцією білків із кліток, що розпадаються. Крім холестеринових, утворяться пігментні (при гемолізі еритроцитів), вапняні і складні камені (наприклад, холестериново-пігментно-вапняні). Камені обумовлюють порушення жовчовиділення і розвиток механічної жовтяниці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]