Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pat hepar 2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
124.93 Кб
Скачать

31.31. Які причини, механізми розвитку і значення дискинезий жовчного міхура і жовчних проток?

Існує три варіанти порушень скорочувальної функції жовчного міхура і жовчних проток (дискинезий).

1. Гіпертонічний (гіперкінетичний). Виявляється підвищенням тонусу гладких м'язів жовчного міхура і пузырного протоки, а також спазмом сфінктера Одди. Причиною його розвитку може бути підвищення тонусу блукаючого чи нерва збільшення секреції холецистокинин-панкреозимина.

2. Гіпотонічний (гипокинетический). Характеризується зменшенням тонусу жовчного міхура і пузырного протоки, сфінктер Одди постійно розслаблений. Виникає при зменшенні тонусу блукаючого чи нерва при гнобленні утворення холецистокинин-панкреозимина.

3. Змішаний варіант. Виявляється разнонаправленными змінами тонусу жовчного міхура і пузырного протоки, з одного боку, і сфінктера Одди - з іншої. При цьому можливі два типи змін:

а) спазм сфінктера Одди і зменшення тонусу жовчного міхура і пузырного протоки;

б) розслаблення сфінктера Одди і підвищення тонусу жовчного міхура і пузырного протоки.

Порушення скорочувальної функції жовчного міхура і жовчних проток приводять до розвитку болючого синдрому, розладам желчеотделения, а отже, і травлення.

31.32. Які функції печінки відносяться до гемодинамическим? Чим виявляються розлади цих функцій?

Гемодинамическими називають функції печінки, що забезпечують її участь у здійсненні системного кровообігу. До них відносяться:

а) колекторна функція. Печінка збирає через систему воротной вени кров з великого басейну - від органів черевної порожнини. Через печінку проходить 30-35% хвилинного обсягу крові, що складає 1,5-1,8 л/хв;

б) депонування крові. У печінці може знаходитися до 700 мол крові, тимчасово виключеної з кровообігу. При необхідності (наприклад, після крововтрати) ця кров може бути мобілізована;

в) участь у підтримці тонусу кровоносних судин за допомогою синтезу білків, що є попередниками біологічно активних речовин, зокрема ангиотензиногена, з якого утвориться ангиотензин II.

Порушення гемодинамических функцій печінки виявляються розвитком синдрому портальної гіпертензії.

31.33. Що таке синдром портальної гіпертензії? Які його причини? Чим він виявляється?

Синдром портальної гіпертензії розвивається в результаті порушення відтоку крові з органів черевної порожнини по судинах системи воротной вени.

У залежності від того, де знаходиться перешкода відтоку крові, виділяють наступні форми портальної гіпертензії:

1) подпеченочную - перешкода в чи стовбурі великих галузях воротной вени (эмболы, сдавление пухлиною);

2) внутріпечіночну - перешкода знаходиться в самій печінці (тривалий спазм гладкомышечных сфінктерів синусоидов; сдавление дрібних печіночних вен вузлами що регенерують гепатоцитов при ушкодженні печінки, її цирозі);

3) надпечіночну - перешкода локалізована у внеорганных відділах печіночних чи вен у нижній порожній вені проксимальнее місця впадання в неї печіночних вен. Сюди ж відносять портальну ги-пертензию, що виникає при збільшенні тиску в системі нижньої порожньої вени в умовах недостатності правого желудочка.

Основні прояви синдрому портальної гіпертензії.

1. Включення коллатерального кровообігу, обумовлене розкриттям портокавальных анастомозів.

Це викликає розвиток наступних ознак:

а) варикозне розширення вен стравоходу і кардиалъной частини шлунка,

б) шлунково-кишкові кровотечі, обумовлені ушкодженням варикозно розширених вен;

в) розширення підшкірних вен передньої грудної і черевної стінки ("голова медузи");

г) скидання крові з воротной вени в порожні вени в обхід печінки, що викликає явища інтоксикації, а у важких випадках розвиток екзогенної (портокавальной, чи шунтової) печіночної коми.

2. Гепато-лиенальный синдром. Його важливими складеними є спленомегалия і гиперспленизм.

Спленомегалия - це збільшення розмірів селезінки. Вона виникає в результаті застою крові.

Гиперспленизм - збільшення функціональної активності селезінки - виявляється посиленим руйнуванням формених елементів крові. Характеризується анемією, лейкопенією і тромбоцитопенией. В основі цього явища лежить збільшення фагоцитарної активності макрофагів селезінки в умовах уповільнення циркуляції крові.

3. Асцит (див. вопр. 31.34).

4. Гепато-ренальный синдром. Виявляється порушеннями филь-трационной здатності ниркових клубочков при схоронності функцій канальцевого епітелію. Причиною цього, цілком ймовірно, є зменшення ниркового кровотока в зв'язку зі зменшенням обсягу циркулюючої крові і зміною тонусу кровоносних судин, що спостерігається при розладах гемодинамических функцій печінки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]