Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pat hepar 2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
124.93 Кб
Скачать

31.13. Які порушення обміну вітамінів можуть розвиватися при поразках печінки?

При поразках печінки можуть розвиватися наступні розлади в обміні вітамінів:

1) порушення утворення біологічно активних форм вітамінів з вітамінів-попередників (наприклад, тиаминпирофосфата з вітаміну b1);

2) порушення депонування вітамінів у печінці (наприклад, вітаміну В12);

3) розладу усмоктування жирорастворимых вітамінів у результаті порушень желчеобразовательной функції печінки.

Клінічно всі зазначені розлади виявляються розвитком ознак відповідних гіповітамінозів.

31.14. Як порушується обмін мікроелементів при поразках печінки?

При захворюваннях печінки порушуються: а) депонування заліза (у формі ферритина), міді, цинку, кобальту, молібдену, марганцю й ін.; 6) синтез транспортних білків, що забезпечують перенос мікроелементів в організмі (трансферрина, церулоплазмина); в) экскреция мікроелементів з жовчю.

31.15. Які порушення в обміні гормонів і біологічно активних речовин можуть супроводжувати розвиток недостатності печінки?

У печінці відбувається інактивація багатьох гормонів і біологічно активних речовин.

Інактивації піддаються всі стероидные гормони (глюкокортикоиды, минералокортикоиды, жіночі і чоловічі полові гормони), тиреоидные гормони, інсулін. При порушенні функції гепатоцитов зменшується інтенсивність перетворення зазначених гормонів, тому їхня концентрація в крові зростає і з'являються ознаки гіперфункції відповідних ендокринних залоз (вторинного гиперальдостеронизма, гіпертиреозу й ін.; див. разд. 33). Подібні ознаки можуть бути зв'язані і з порушенням синтезу в печінці транспортних білків (наприклад, транскортина), що зв'язують вільні гормони.

Печінка є органом, де відбувається руйнування багатьох біологічно активних речовин, і частковості біогенних амінів - катехоламинов, гистамина, серотонина. У зв'язку з цим при порушеннях функції гепатоцитов концентрація зазначених біологічно активних речовин у крові може зростати. У результаті розвиваються ознаки активації симпатоадреналовой системи (підвищення артеріального тиску, тахікардія й ін.), підвищеного утворення гистамина (сверблячка шкіри, розвиток виразок у травному каналі).

31.16. Чим можуть виявлятися порушення захисної (бар'єрної) функції печінки?

Захисна функція печінки включає фагоцитарну й антитоксичну.

Фагоцитарну функцію виконують особливі зірчасті эндотелиальные клітки (клітки Купфера), що відносяться до системи мононуклеарных фагоцитів. Розладу фагоцитарної функції цих кліток описані в разд. 8.

Антитоксична функція присуща гепатоцитам. Вона складається в інактивації кінцевих продуктів обміну речовин (мочевинообразование) і екзогенних речовин, що надходять з кишок (фенол, крезол, індол, скатол, аміни), а також з навколишнього середовища. Детоксикация різних речовин здійснюється за допомогою різних хімічних реакцій (синтезу, окислювання, відновлення, гідролізу, метилирования, кон'югації), що відбуваються в эндоплазматическом ретикулуме, мітохондріях, пероксисомах і цитоплазмі печіночних кліток.

Порушення антитоксичної функції печінки виявляються ознаками інтоксикації, що торкаються насамперед центральну нервову систему. Тому комплекс виникаючих змін одержав назву синдрому гепатоцеребральной недостатності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]