Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pat neurо 5.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
180.22 Кб
Скачать

34. Патологічна фізіологія нервової системи

34.1. Як класифікують порушення діяльності нервової системи?

1) За анатомічним принципом виділяють:

а) порушення периферичної нервової системи,

б) порушення центральної нервової системи, у тому числі розлади функції спинного мозку, мозочка, довгастого, середнього, проміжного та кінцевого мозку.

2) За походженню виділяють а) спадково обумовлені і б) набуті порушення нервової системи. Набуті можуть бути первинними і вторинними.

Первинні розлади виникають при безпосередній дії на нервову систему патогенних факторів: а) фізичних (травма, радіація, термічні впливи), б) хімічних (токсини, отрути), в) біологічних (віруси, бактерії), г) соціальних (слово). Вторинні розлади обумовлені насамперед порушеннями гомеостазу (гіпоксія, гіпоглікемія, ацидоз і т.п.), імунними факторами (аутоалергічні реакції), розладами мозкового кровообігу.

3) Клітинний принцип передбачає наступні види порушень функції нейронів:

1) порушення електрофізіологічних процесів;

2) розлади нейрохімічних (медіаторних) процесів;

3) порушення аксоплазматичного транспорту.

4) У залежності від виду порушених функцій виділяють наступні розлади діяльності нервової системи:

1) порушення сенсорних функцій (чутливості);

2) порушення еффекторних функцій: рухової, вегетативної, трофічної;

3) порушення інтегративних функцій.

34.2. Які виділяють види порушень соматовісцеральної чутливості?

Поняття соматовісцеральної чутливості включає чутливість шкіри (тактильну, температурну, больову), глибоку чутливість (пропріорецепцію) і больову чутливість усього тіла (ноцицепцію).

Розрізняють наступні види порушень соматовісцеральної чутливості:

1) гіперестезія - підвищення чутливості;

2) гіпестезія - зменшення чутливості;

3) анестезія - відсутність чутливості.

34.3. Які провідні шляхи забезпечують надходження інформації про різні види чутливості від периферичних рецепторів у центральну нервову систему?

1) Лемнісковий шлях (мал. 159). Проводить усі види глибокої (пропріоцептивної) чутливості, а також тактильну чутливість від спеціалізованих механорецепторів шкіри (складна тактильна чутливість). Складається з трьох нейронів.

Перші нейрони (I) - псевдоуніполярні клітини спинномозкових гангліїв. Аксони цих клітин входять через задні корінці в спинний мозок і піднімаються вгору в складі задніх канатиків, утворити пучки Голля і Бурдаха.

Тіла других нейронів (II) знаходяться в довгастому мозку (n.gracilis і n.cuneatus). Їх аксони переходять на протилежну сторону, перехрещуючись з аксонами контрлатеральних нейронів, і утворюють медіальну петлю (lemniscus medialis).

Тіла третіх нейронів (III) знаходяться в таламусі. Їх аксони направляються в кору головного мозку, у відповідні сенсорні зони.

2) Антеро-латеральний шлях (неоспиноталамічний тракт) (мал. 160). Проводить температурну, найпростіші види тактильної (від механочутливих вільних нервових закінчень) і шкірну больову (рання біль) чутливість.

Перші нейрони (I) є клітинами спинномозкових гангліїв. Тіла других (II) нейронів знаходяться в задніх рогах спинного мозку. Їх аксони посегментарно переходять на протилежну сторону спинного мозку, перехрещуються і у складі бічних канатиків піднімаються в таламус, де знаходяться тіла третіх нейронів (III), що посилають свої відростки в сенсорні зони кори головного мозку.

3) Екстралемнісковий шлях (мал. 161). Проводить больову чутливість (пізня біль, глибока і вісцеральна біль). На відміну від двох попередніх, є багатонейронним і філогенетично більш давній.

Тіла перших нейронів (I) знаходяться в спинномозкових гангліях, а других (II) - у задніх рогах спинного мозку. Аксони останніх частково переходять на іншу сторону, а частково з цієї ж сторони йдуть вгору в складі бічних канатиків утворити два тракти: спиноретикулярний і палеоспиноталамічний.

У ретикулярній формації стовбура мозку, куди піднімаються аксони других нейронів, відбувається багаторазове переключення на інші нервові клітини. Від ретикулярної формації інформація надходить в утворення лімбічної системи (емоційні компоненти реакцій), центри гіпоталамуса (вегетативні компоненти реакцій), таламус, кору головного мозку та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]