Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мова як система.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
3.01 Mб
Скачать

4.3. Історичні зміни в морфемній будові слова

У процесі історичного розвитку мови морфемний склад деяких слів може змінюватися. Вивчення процесів історичних змін у морфемній будові слова започаткували в 2-й половині XIX ст. вчені Казанської лінгвістичної школи І. О. Бодуен де Куртене, В. О. Богородицький, М. В. Крушевський та ін.

Причиною історичних змін у морфемному складі слова можуть бути фонетичні зміни, зміни лексичного значення слова, утрата споріднених слів, аналогія.

Так, російське слово работа в ХІ – ХV ст. передусім означало «рабство»; слова раб, работник, рабство, работа та ін. були спорідненими; тоді слово работа членували на морфеми так: раб-от-а.

У ХVІ – ХVІІ ст. значення слів работа, работать, работник поступово змінилося. Работник набуло значення «найманий служник, наймит», работа – «праця в наймах», а потім і просто «праця, трудова діяльність». Зміна значення призвела до втрати безпосереднього зв’язку слів работа, работник, работать зі словом раб. Тепер слово работа ділиться на морфеми інакше: работ-а.

Одним із найпоширеніших видів змін морфемного складу слова є опрощення (термін В. О. Богородицького). Воно, наприклад, відбулося в російських словах завет, ответ, совет, привет, у яких колись виділяли корінь -вет і префікси за-, от-, со-, при-; не виділяють тепер суфікс -ес- у російському слові колесо: слово коло, від якого у свій час було утворено колесо, вийшло з ужитку, було замінено словом круг (в українській мові слово коло збереглося, і морфемний склад слова колесо залишився таким самим).

Опрощення – це перетворення похідної основи на непохідну.

Менш поширеним видом є перерозклад (цей термін також запропонував В. О. Богородицький): наприклад, рук-а-ми > рук-ами (у праслов’янській мові -а- був суфіксом; у сучасних російській та українській мовах належить до закінчення; отже, змінилися межі морфем).

Перерозклад – це перерозподіл матеріальних елементів (фонем) між сусідніми морфемами.

Частіше за все перерозклад спостерігається на межі твірної основи та словотворчого суфікса. Це явище відбите, зокрема, у таких словах сучасної російської мови: власт-итель (пор. власти-тель від властити «властвовать»), кост-очка (пор. косточ-ка від костъка), мель-ница (пор. мельн-ица від мельня «мельница»).

Ускладнення основи відбувається під час запозичення слова: наприклад, фляжк-а > фляж-к-а (лексема flaszka була запозичена російською мовою з польської як слово з непохідною основою, але під впливом пар типу нога – ножка стала осмислюватися як слово з похідною основою; так виникло слово фляга), зонтик > зонт-ик (голландське zondek «покришка від сонця»). У голландській мові це складне слово: zonne «сонце» (пор. нім. Sonne) + dek «покришка» (пор. нім. Decke «покривало, покриття»; Dach «дах»). Для російської мови це слово було простим, мало непохідну нечленовану основу. Проте за аналогією до російських слів столик, домик, носик та подібних, у яких виділяють зменшувально-пестливий суфікс -ик-, у слові зонтик також стали виділяти корінь зонт- і суфікс -ик-.

Ускладнення основи – це перетворення непохідної основи в похідну.

Накладання морфем полягає в тому, що в процесі словотворення один афікс (або частина його) накладається на іншій: пор. рос.: жёлтый желтоватый (суфікс -оват-) і розовый розоватый (корінь розов- + суфікс -оват-: елемент ов кореня накладається на елемент ов суфікса). Пор. також: Київ київський, Краматорськ краматорський (суфікс -ськ- іменника накладається на суфікс -ськ- прикметника); аналогічно: Слов’янськ слов’янський, Курськ курський, Архангельськ архангельський тощо.

***

  1. Схарактеризуйте основні типи історичних змін у морфемній будові слова.

  2. Які причини історичних змін у морфемній будові слова?

  3. Хто з мовознавців і коли почав вивчати історичні зміни в морфемній будові слова?

  4. Укажіть, які історичні зміни відбулися в морфемній будові поданих слів: столица, лютик, песец, коричневатый, зонтик, анархия, вилка, горделивый, пир, брянский, минский,дворец, окунь, простыня, лишай.

  5. Доведіть, що подані слова з історичного (етимологічного) погляду є спільнокореневими, а в сучасній російській мові – ні. Яку історичну зміну в морфемній будові зазнали ці слова: дар – дача – дань; рубль – рубаха – рубеж; колесо – кольцо – калач – кольчуга.