Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора на экзамен по МЭО.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
697.34 Кб
Скачать

139. Характеристика процесів інтеграції в Латинській америці.

Прискорення процесів інтеграції в регіоні було викликано наступними причинами:

  • посилення конкуренції і зростання доходів від використання нових технологій і інвестицій вимагали створення більш великих і відкритих ринків для збереження темпів розвитку;

  • лібералізація південноамериканськими країнами зовнішньої торгівлі;

  • радикальний перегляд механизмів інтеграції в регіоні;

  • позитивні зміни в політичному житті регіону ( демократизація).

До інтеграційних угрупувань регіону відносяться МЕРКОСУР ( Аргентина, Бразилія, парагвай і Уругвай), Андський пакт ( Болівія, Венесуела, Колумбія, Перу і Еквадор), Центральноамериканський спільний ринок (малі країни Центральної Америки), КАРІКОМ (14 англомовних країн Карибського басейну).

Найбільшим з них є МЕРКОСУР (50%ВВП, 40% прямих зарубіжних інвестицій, 33% обсягу зовнішньої торгівлі регіону). Він є таможенним союзом. В рамках МЕРКОСУР за 90-і роки взаємна торгівля між країнами учасницями збільшилась в кілька разів, це об’єднання відіграє значну роль в стабілізації економічного становища країн –учасниць.

140. Характеристика процесів інтеграції в Азії.

Центром інтеграційних процесів в Азії є зона Японія-Китай-НІК-АСЕАН. ( до НІК належать Південна Корея, Тайвань і Гонконг; до АСЕАН – Індонезія, Малайзія, Таіланд, Сингапур та інш). Ці країни характеризуються найвищими в сучасному світі темпами розвитку економіки, що є передумовою для поглиблення інтеграційного процесу. В концептуальному плані існує три концепції регіональної інтеграції – концепція радикальної лібералізації торгівлі, концепція вибіркової лібералізації торгівлі з використанням деяких форм міждержавного регулювання, концепція здійснення окремих проектів регіонального масштаба без схем спільного господарювання. Відсутність єдиного підходу до здійснення інтеграції не сприяє її розвитку. Крім того, країни регіону з найпотужнішим економічним потенціалом на сьогодні скоріше за все не потребують об’єднань з високим ступенем інтеграції, а другорядні країни самостійно не проявляють достатньої активності щодо рішення цієї проблеми. Саме тому цей процес йде так повільно.

141. Характеристика процесів інтеграції в Африці

Особливістю інтеграційного процесу в африканських країнах є великі відмінності між країнами в ступені розвитку економіки, утворення великої кількості субрегіональних угрупувань , великий ступень політичної нестабільності, що негативно впливає на розвиток економіки країн і відповідно на їх потенціал економічного співробітництва.

Найбільшими інтеграційними угрупуваннями є Економічне співтовариство західноафрикан- ських країн, Спільний ринок Східної і південної африки, Співтовариство розвитку Півдня Африки, Митний і економічний союз Центральної Африки тощо. Проблеми, що заважають підвищенню ефективності цих інтеграційних угрупувань, наступні:

  • суперництво між англо-та франкомовними країнами регіону ;

  • дисбаланс в економічному і соціального розвитку між окремими країнами;

  • політична нестабільність і т.д.