Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора на экзамен по МЭО.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
697.34 Кб
Скачать

73. Мотивація прямих іноземних інвестицій.

Головною метою здійснення інвестицій є отримання прибутку . Здійснюючи ПІІ, іноземний інвестор керується як правило наступними мотивами:

  • деякі країни з метою захисту національних виробників від небажаної іноземної конкуренції або інших міркувань вводять тарифні і нетарифні бар‘єри для імпорту товарів в країну. Тому якщо іноземний виробник бажає діяти на даному ринку, йому необхідно шляхом здійснення ПІІ створити виробництво даного товару в межах даної країни.

  • якщо компанія-інвестор знаходиться в країні з високим рівнем оподаткування або з наявністю певних обмежень в сфері її діяльності, то за допомогою ПІІ можна створити дочірню компанію в іншій країні і проводити операції через неї.

  • За наявності в країні базування високих витрат на виробництво продукції ( висока вартість робочої сили, нестача сировини, екологічна небезпечність тощо) ПІІ є засобом перенесення виробництва в іншу країну з більш сприятливими умовами з метою зниження собівартості товарів і підвищення їх конкурентоздатності.

  • ПІІ , що здійснюються шляхом купівлі іноземних компаній, можуть бути засобом доступу до іноземних технологій і “ноу-хау”.

На позитивне рішення щодо здійснення ПІІ можуть вплинути також такі чинники:

  • особливості товару ( необхідність створення компанії в іншій країні для адаптації товару, рекламно-маркетингової діяльності і післяпродажного обслуговування.)

в разі здійснення інвестицій в підприємства, що є базовими для економіки приймаючої країни, інвестор може отримати певні засоби впливу на економіку цієї країни взагалі і на політику уряду тощо. Яскравим тут є приклад Росії

74. Міжнарод портфельне інвестування, його сучасні особливості. Систематизація міжнарод інвестицій.

Міжнародне портфельне інвестування (МПІ) – вкладення капіталу в іноземні цінні папери, що не дають інвесторові права реального контролю над об’єктом інвестування. До складу МПІ входять інвестиції в акціонерні ЦП ( акції, паї );

боргові ЦП (облігації, казначейські векселі, депозитні сертифікати, деривативи тощо).

Головним мотивом МПІ є прагнення розмістити капітал в таких країнах і в таких ЦП, що забезпечували б максимальний прибуток при прийнятному для інвестора ризику. МПІ здійснюються переважно за участю приватного підприємницького капіталу.

Особливостями МПІ на сучасному етапі є :

  • постійне зростаня обсягів МПІ. На початку 90-х МПІ складали біля 10% ВВП в найбільш розвинених країнах, в середині 90-х – до 100% і більше.

  • здійснення МПІ переважно між розвиненими країнами ( до 90% всього їх обсягу);

  • невеликий обсяг ринку МПІ порівняно з національними ринками портфельних інвестицій і водночас значно більший за ринок міжнародних прямих інвестицій.

Систематизація міжнарод інвестицій:

  • за критерієм мети вкладення МІ поділяються на прямі і портфельні;

  • за критерієм строковості – на коротко-, середньо- і довгострокові;

  • за критерієм особи інвестора – на державні, приватні, міжнародних організацій і змішані та інш.