Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КР _ ПСИХОЛОГИЯ_ готово.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
880.12 Кб
Скачать

15. Структура здібностей

Діяльність (трудова, навчальна, спортивна і т.п.), що опановує людина, висуває високі вимоги до її психологічних якостей (особливостей інтелекту, емоційно-вольової сфери, сенсомоторики). Цими вимогами не може задовольнитись одна яка-небудь якість, навіть якщо вони досягли дуже високого рівня розвитку. Думка, що одна окремо узята психічна властивість може забезпечити   високу   продуктивність діяльності, виступити як еквівалент усіх здібностей, позбавлена наукової вірогідності. Здібності являють собою сукупність психічних якостей, що мають складну структуру.

Структура сукупності психічних якостей, що виступає як здібність, у кінцевому рахунку, визначається вимогами конкретної діяльності і є різною для різних видів діяльності.

Так, структура математичних здібностей, по наявним даним, включає ряд приватних здібностей: здатність до узагальнення математичного матеріалу, здатність до згортання процесу математичного міркування і відповідних математичних дій, здатність оборотності розумового процесу, гнучкість розумових процесів при рішенні математичних задач і ін.

Структура літературних здібностей припускає високий рівень розвитку естетичних почуттів, наявність яскравих наочних образів пам'яті, почуття мови, багату фантазію, глибокий інтерес до психології людей, потреба в самовираженні й ін.

Специфічний характер має будова музичних,    педагогічних, конструкторських, медичних здібностей і багатьох інших.

Серед властивостей і особливостей особистості, що утворюють структуру конкретних здібностей, деякі займають ведуче положення, деякі -допоміжне. Так, у структурі педагогічних здібностей ведучими якостями будуть педагогічний такт, спостережливість, любов до дітей, що сполучиться з високою вимогливістю до них, потреба в передачі знань, комплекс організаторських здібностей, що входять сюди на правах підструктури, і т.д„ До допоміжних якостей відносяться: артистичність, ораторські дані й ін. Зовсім очевидно, що і ведучі, і допоміжні компоненти    педагогічних здібностей утворюють єдність, що забезпечує успішність навчання і виховання і разом з тим його індивідуалізацію, зв'язану з особистістю педагога і її особливостей .

При визначенні структури здібностей як властивостей особистості завжди потрібно враховувати генетичні механізми й особливо ті властивості процесів нервових, які безпосередньо позначаються на динаміку розвитку процесів психічних і їхніх властивостей. Але потрібно враховувати, що здібності не виступають ізольовано від розвитку всіх інших систем, що входять в особистість як складові.

У структурі здібностей дуже важливе творче відношення особистості до виконуваної діяльності, психологічна готовність учитися і трудитися, усвідомлення своїх здібностей, критичність і самостійність їхньої оцінки.

В основі психологічних можливостей, що відрізняють конкретної людини від інших, лежать індивідуальні характеристики: конституціональні особливості, нейродинамічні властивості мозку, особливості міжпівкульної асиметрії мозку головного й ін. Саме ця своєрідність індивідуальних характеристик виступає як природні задатки, які ще не визначають розвитку здібностей як індивідуальних психологічних можливостей. Успіх діяльності залежить від взаємодії трьох компонентів: знань, умінь і мотивації. Але знання й уміння можуть засвоюватися завзятою працею при відсутності здібностей у цій області, тому їх ще не можна назвати здібностями. Сутність здібностей складають якості процесів психічних, лежачі в основі оволодіння знаннями й уміннями.