Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КР _ ПСИХОЛОГИЯ_ готово.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
880.12 Кб
Скачать

14.Задатки як природні передумови здібностей

Заперечення уродженості здібностей не має абсолютного характеру. Не визнаючи уродженості здібностей, психологія не заперечує уродженість диференціальних особливостей, укладених у будівлі мозку, що можуть виявитися умовами успішного виконання якої-небудь діяльності (частіше групи, цілого куща професій, спеціальностей, видів трудової активності і т.д.). Ці морфологічні і функціональні особливості будівлі мозку, органів почуттів і руху, що виступають як природні передумови розвитку здібностей, називаються задатками.

Задатки багатозначні. На основі тих самих задатків можуть розвиватися різні здібності, у залежності від характеру вимог, пропонованих діяльністю.

В області вивчення природи і сутності задатків наука робить перші кроки.

Негативний матеріал, що відноситься до зазначеної проблеми, поки переважає над позитивним - мається набагато більше наукових даних про дефекти задатків, чим про структуру їхніх продуктивних проявів. Так, цілий ряд важкому уродженому або придбаних у ранньому віці аномалій мозку (олігофренія) виступає як майже необоротний дефект задатків, що стає гальмом розвитку здібностей.

В теперішній час можна говорити про більшу або меншу продуктивність гіпотез про сутності природних передумов розвитку здібностей. Не підтвердилася висловлена Ф.Галлем гіпотеза про існування зв'язку між окремими анатомічними особливостями мозку й окремих здібностей. Хоча думка Ф. Галля, що якості розуму, таланти і здібності строго локалізовані у великих півкулях мозку, давно відкинута наукою і стала надбанням історії, у повсякденній свідомості дотепер збереглися представлення, що нібито існує зв'язок між величиною мозку і здібностями людини.

В даний час найбільш продуктивними є гіпотези, що зв'язують задатки з мікроструктурою мозку й органів почуттів. Можна припустити, що поглиблене вивчання будівлі мозкової клітки дозволить знайти морфологічні і функціональні особливості, що відрізняють нервову тканину обдарованої людини. Значною вірогідністю володіють також гіпотези, що зв'язують задатки з деякими диференціальними ох

собливостями нервових процесів (різними по їх силі, урівноваженості і рухливості) і тим самим з типами вищої нервової діяльності.

Особлива чутливість нервової системи може виступати як якийсь задаток, на основі якого будуть розвиватися здатності, зв'язані з такими видами трудової діяльності, де потрібна висока реактивність, вразливість, свого роду тонкість щиросердечної організації.

Той факт, що природні передумови здібностей - задатки укладені в особливостях будівлі і функціонування нервової системи, робить достовірним припущення, що вони, як і всі інші морфологічні і фізіологічні якості, підлеглі загальним генетичним законам. Разом з тим гіпотеза можливої наследуемости задатків не повинна бути ототожнена з ідеєю спадковості здібностей.

. Ще в 1875 р. була опублікована книга англійського антрополога і психолога Ф. Гальтона "Спадковість таланта. Її закони і наслідки", де автор, що вивчив родинні зв'язки багатьох сотень видатних людей, зробив висновок, що таланти передаються в спадщину або по батьківської, або по материнській лінії. Однак висновки Гальтона не мали наукової вірогідності. Ніяких висновків про спадкоємну схильність до тих або інших професій на підставі даних Гальтона жоден сумлінний дослідник не зважиться зробити.

У переважній більшості випадків вивчення родовідних видатних людей (якщо мова йде про дійсно видатних людей) свідчить не про біологічну спадковість, а про спадковість умов життя, тобто тих соціальних умов, що благоприятствуют розвиткові здібностей.