Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сп 1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

16. Комбіновані системи з застосуванням частотного поділу

У системах з частотним поділом додаткове ущільнення здійснюється двома способами: застосуванням змішаної модуляції несучими чи несе і багатоступінчастою модуляцією (число ступіней більше двох). При змішаній модуляції піднесучу окремого каналу стандартної системи можна промодулювати по частоті і чи амплітуді фазі й амплітуді. Функціональна схема системи з комбінованим поділом подібного роду, побудований на основі системи ЧМ-ЧМ, показана на мал. 3.23.

Піднесучі модулюються по частоті повідомлення - від однієї групи джерел інформації з граничними частотами . Частотно-модульовані піднесучі далі піддаються амплітудної модуляції повідомленнями від іншої групи джерел інформації, у загальному випадку з іншими граничними частотами. Усі N піднесучих після підсумовувань у СУ модулюють несучу по частоті. Таким чином, число каналів у системі подвоюється.

Рис. 3.23

На прийомній стороні після демодуляції багатоканальне повідомлення Гд (t) подається на фільтри Ф1, Ф2... На виході кожного канального фільтра піднесуча виходить , промодульована як по частоті, так і по амплітуді. Для поділу каналів її необхідно подати на амплітудний детектор (АД1), на виході якого одержимо повідомлення , другого каналу. Оскільки амплітудний детектор не реагує на фазу чи частоту несуча, частотна модуляція на виході цього каналу не виявляється. Щоб виділити повідомлення першого каналу, несуча необхідно подати на частотний детектор (ЧД). Вплив амплітудної модуляції виключається подачею піднесучої на амплітудний обмежник (АТ), включений перед частотним детектором. Відзначимо, що поділ каналів у цьому випадку здійснюється застосуванням нелінійних пристроїв.

Несуча частота також може бути піддана змішаної модуляції. Дослідження показують, що ущільнення стандартної системи типу AM-AM застосуванням додаткової ЧМ чи ФМ несучими чи несе при реальних значеннях індексів частотної і фазової модуляції невигідно. Таке ущільнення приводить до значного розширення смуги частот канальної і лінійної апаратури, а отже, до зміни основних характеристик стандартної системи.

У системах типу ЧМ-ЧМ смуга частот у каналах обумовлена частотною модуляцією несучими і виявляється досить широкою. При цьому AM піднесучих практично не вимагає додаткового розширення смуги каналів стандартної системи. Слід зазначити, що застосування змішаної модуляції приводить до збільшення рівня взаємних перешкод у каналах стандартної системи, тому треба використовувати її обережно.

Розглянемо тепер комбіновані системи з багатоступінчастою модуляцією. У радіотелеуправлінні триступінчаста модуляція досить просто здійснює передачу повільно мінливих параметрів і, зокрема, постійної складовий, у радіотелеметрії — додаткове ущільнення окремих каналів стандартної системи. Функціональна схема системи з триступінчастою модуляцією при використанні тільки частотного поділу показана на мал. 3.24. Один з каналів стандартної системи тут відведений для передачі групи повільно мінливих повідомлень . Ця апаратура на мал. 3.24 показана пунктиром. Для передачі зазначеної групи повідомлень застосовані свої субпіднесучі частоти і третя ступінь модуляції. Сума модульованих субпіднесучих модулює піднесучу другого каналу .Якщо один з каналів стандартної системи, наприклад типу ЧМ — ЧМ, ущільнений розглянутим способом і при цьому застосовується амплітудна модуляція субпіднесучих, то система в цілому позначається AM — ЧМ — ЧМ. Таке позначення, як і раніше, визначає структуру багатоканальної системи.