Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сп 1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

15. Багатоканальні системи з фазовим поділом

Оскільки один яз трьох параметрів (частота ) однаковий у всіх канальних сигналів, для передачі інформації і поділу каналів використовують розходження чи сигналів по амплітуді, чи по фазі. Звідси випливають наступні можливі принципи побудови багатоканальних систем

1) значення амплітуд відображають передану в окремих каналах інформацію, а незмінним розходження канальних сигналів, що зберігається, по фазі покладено в основу побудови поділяючого пристрою;

2) амплітуди канальних сигналів незмінні і рівні між собою, а розходження коливань по фазі використовується для передачі канальних повідомлень і для поділу;

3) амплітуди канальних сигналів різні, але незмінні, а значення фази міняються відповідно до переданих повідомлень. Для поділу канальних сигналів тут використовується їхнє розходження по амплітуді. У цьому випадку поділ можливо, але вже нелінійним перетворенням багатоканального повідомлення [15].

У перших двох випадках в основу створення поділяючого пристрою покладене розходження канальних сигналів по фазі, і тому їх називають багатоканальні системи з фазовим поділом.

Багатоканальні системи в другому випадку застосовуються, головним чином, при передачі дискретних повідомлень (цифрової інформації

Різниця фаз синусоїдальних піднесучих вибирають в інтервалі довільним образом. Однак у багатоканальних системах, коли не віддається переваги якому-небудь одному каналу, зручно брати

де N — число каналів.

При довільній різниці фаз коливання - лінійно-незалежні функції часу, і тому для побудови багатоканальної системи з фазовим поділом необхідно скористатися методами поділу лінійно-незалежних сигналів.

Вагові функції b1(t) і b2(t), подавані на перемножники поділяючого пристрою, визначаються з рівності (3.57) і рівні

де коефіцієнти , у які необхідно підставити скалярні добутки , , функцій , .

Скориставшись формулою (3.19), для скалярних добутків одержимо:

де звідси вагові функції

Поділ каналів і виділення повідомлень першого каналу А1, відбувається в такий спосіб:

Аналогічним образом можна виділити і повідомлення другого каналу А2.

16. Багатоканальні системи з комбінованим поділом

1. Попередні зауваження

У залежності від призначення до багатоканальної системи можуть пред'являтися різні, іноді суперечливі вимоги. Наприклад, у системах багатоканальної зв'язку для радіотелеуправління не потрібно великого числа каналів і всі повідомлення, передані по окремих каналах, мають приблизно однакові граничні частоти. У системах багатоканальної зв'язку для радіорелейних ліній необхідно одержати максимально можливе число каналів, причому повідомлення, передані в окремих сигналах, також мають однакові граничні частоти.

У радіотелеметричних системах при необхідності одержання максимального числа каналів і мінімальних погрішностей передані повідомлення мають усілякі верхні частоти спектрів. Стосовно до радіотелеуправління і релейних ліній розглянуті багатоканальні системи принципово задовольняють поставленим вимогам, у той час як при проектуванні радіотелеметричних систем виникають утруднення.

Радіотелеметричні системи з ЧПК дозволяють передавати з досить високою точністю швидкозмінюючі величини з різними верхніми частотами, однак число каналів у них звичайно не перевищує 10—15. Подальше збільшення числа каналів супроводжується ростом взаємних перешкод, тобто знижує точність, а також ускладнює апаратуру, головним чином, за рахунок громіздких фільтрів.

У радіотелеметричних системах із ВРК і з поділом за формою можна одержати велике число каналів, однак, верхня частота спектрів переданих по них повідомлень визначається частотою комутації , що у всіх каналах однакова. Таким чином, при передачі інформації з різними верхніми частотами спектрів деякі канали недовикористовуються. Крім того, при обмеженій швидкості комутації частота повторення невелика, і, отже, по таких системах передається лише порівняно повільно мінлива інформація.

Виходом з цього протиріччя є застосування багатоканальних систем з комбінованим ущільненням і поділом каналів, у яких використовують тією чи іншою мірою всі розглянуті способи поділу. Способи комбінування бувають найрізноманітнішими, однак зупинимося на розгляді комбінованих систем: 1) із застосуванням частотного поділу; 2) з використанням тимчасового поділу; 3) з використанням частотного і тимчасового поділів.