Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сп 1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

18. Комбіновані системи з використанням частотного і часового поділів.

У системах подібного роду звичайно застосовують триступінчасту модуляцію. Найбільш типовий випадок, коли як стандартну систему використовується система з ЧПК, а ущільнення деяких її каналів виробляється на основі тимчасового поділу. Тому подібні системи одержали назва систем з первинною модуляцією гармонійної несуча. Функціональна схема багатоканальної системи з комбінованим поділом, коли в якості стандартної використана система з ЧПК, показана на мал. 3.28. Пристрій ущільнення одного з каналів стандартної системи — комутатор КI, що може бути механічним і електронної. Сигнали від усіх джерел інформації сумуються на збірній пластині комутатора (рухливому контакті) і подаються на канальний модулятор стандартної системи.

На прийомній стороні сигнали, отримані на виході канального фільтра , після демодуляції подаються на комутатор KII, швидкість обертання рухливого контакту якого синхронізована зі швидкістю обертання рухливого контакту KI. Швидкості погодяться спеціальним синхронізуючим сигналом. До нерухомих контактів KII підключені демодулятори відповідних каналів.

Рис. 3.28

Якщо задана смуга пропущення каналу стандартної системи, то число каналів, яке можна розмістити в ущільненому каналі оцінюється наступним співвідношенням:

де

Отже, на основі геометричного представлення процесу поділу канальних сигналів розглянуті можливі способи побудови багатоканальних систем радіозв'язку з лінійно-незалежними неортогональними і з взаємоортогональними канальними сигналами. У результаті установлений великий клас багатоканальних систем, окремі випадки якого — загальновідомі і широко використовувані в даний час системи з частотним і тимчасовим поділами каналів.

Слід зазначити, що не всі розглянуті системи в однаковому ступені можна ефективно використовувати для передачі інформації. У тих чи інших конкретних випадках деякі з них можуть виявитися поганими чи зовсім непридатними. Однак для рішення цього питання потрібно спеціальний аналіз, що дозволяє зіставити багатоканальні системи за багатьма критеріями.

БАГАТОКАНАЛЬНІ СИСТЕМИ З ЧАСТОТНИМ ПОДІЛОМ КАНАЛІВ

§ 4.1. Попередні зауваження

Передавальна частина багатоканальної системи зв'язку з ЧПК містить двох ступіней модуляції: у першої — коливання, несучими, модулюються переданими повідомленнями; у другий - несуча передавача модулюється сумою модульованих несучими, тобто багатоканальним повідомленням. Схема утворення модульованих коливань в обох ступінях передавальної частини системи пояснюється на мал. 4.1, на якому — передані канальні повідомлення;

Рис. 4.1

— модульовані піднесучі; — багатоканальне повідомлення:

-s(t) — високочастотний сигнал, випромінюваний у простір;

N — число каналів системи. Стрільцями умовно зазначена операція модуляції в першій і другій ступінях, результат якої — коливання і .

Прийомна частина системи містить двох ступіней демодуляції. Демодуляція прийнятого і посиленого сигналу дозволяє виділити багатоканальне повідомлення. Після поділу цього повідомлення на окремі модульовані несучими здійснюється їхня демодуляція канальними демодуляторами. У результаті на виході каналів з'являються прийняті канальні повідомлення. Схема процесу демодуляції в обох ступінях прийомної частини системи показана на мал. 4.2. Тут застосовані ті ж позначення, що і на мал. 4.1. Штрих показує відмінність відповідних коливань через різні факти, що спотворюють, (дію перешкод, не ідеальність тракту і т. п.). Стрільцями умовно зазначена операція демодуляції в другій і першій ступінях, результат якої — коливання і .

Рис. 4.2

Види модуляції, застосовані в першій і другій ступінях передавальної частини, визначають спосіб передачі, прийнятий у системі зв'язку, і її назва. Спосіб передачі впливає на вибір способу прийому. Властивості багатоканальної системи зв'язку істотно залежать від прийнятого способу передачі й обраного способу прийому. Зі сказаного ясно, що для правильного вибору і проектування систем зв'язку необхідно знати основні особливості різних видів модуляції.