Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сп 1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

24. Перехресні перекручення інтерференційного походження

Крім розглянутих вище причин, перехресні перекручення в багатоканальних системах можуть виникнути через різні інтерференційні явища, що характеризуються тим, що на вході приймача, крім корисного сигналу, з'являються коливання з частотами, близькими чи рівними частоті сигналу. При додаванні сигналу з цими коливаннями амплітуда і фаза результуючого коливання відрізняються від амплітуди і фази корисного сигналу. Отже, передане повідомлення буде відтворено на прийомній стороні з помилкою.

Інтерференційні явища можуть бути викликані наступними причинами: 1) роботою передавачів з частотами, близькими до частоти передавача багатоканальної системи; 2) ефектом багатопроменевого поширення радіохвиль, коли на вхід прийомного пристрою надходять два і більш сигнали, що приходять з різних напрямків; 3) відображеннями у фідерних чи хвилеводних лініях, що з'єднують приймальню і передавальні антени з приймачем і передавачем. Ці відображення виникають при непогодженості чи фідерів хвилеводів з навантаженнями.

Припустимо, що на вхід прийомного пристрою надходять два коливання, одне з яких несе корисну інформацію, а іншу перешкоду, обумовлену однієї з зазначених причин. Для спільності приймемо, що обоє коливання складно модульовані, тобто мають одночасно амплітудну і кутову модуляції. Представимо їх у виді

Тоді коливання на вході приймача визначається сумою цих коливань.

Виразимо його у виді

де Upeз(t) що-обгинає; п(t)- додаткова фаза результуючого коливання. Можна показати, що Upeз(t) і п(t) визначаються співвідношеннями:

Якщо необхідно визначити середньоквадратичну помилку в загальному тракті, то її можна знайти приведенням до явного виду наступного вираження:

Деякі практичні способи, що дозволяють істотно знизити ці перекручення:

1) вибір такого робочого діапазону хвиль для багатоканальної системи, що не використовується для інших систем, — це виключає дію інших передавачів, що заважає;

2) зменшення впливу багатопроменевого поширення радіохвиль усуненням прийому сигналів, що прийшли не з головного напрямку, що досягається за допомогою спрямованих антен, що мають малий рівень бічних пелюстків діаграми спрямованості;

3) розміщення передавача і приймача на мінімально можливих відстанях від антен з метою зменшення довжини фідерних чи хвилеводних пристроїв і ретельне узгодження їх з навантаженнями.

Застосування цих заходів дозволяє в багатьох випадках зневажити впливом інтерференційних перекручувань у порівнянні з іншими перекрученнями.