Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
social_strah.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
2.91 Mб
Скачать

2. Фінансовий механізм державного регулювання соціального страхування.

Фінансовий аспект соціального страхування, реалізацію якого й забезпечують відповідні страхові установи, обумовлює необхідність виникнення та функціонування окремих груп фінансових відносин між різними суб’єктами в центрі яких виступають фонди соціального спрямування. Упорядкований механізм реалізації фінансових відносин в сфері соціального страхування відображено на рис. 3.3.

Рис. 3.3. Схема взаємозв’язків в системі державного соціального страхування

Систематизована на рис. 3.3. сукупність фінансових відносин наголошує

на наявності значного кола учасників системи соціального страхування. При цьому, наголошуємо на можливості умовного поділу суб’єктів соціального страхування на три групи, а саме: суб’єкти, які формують бюджети соціальних фондів; особи, на користь яких розподіляються видатки фондів соціального спрямування; установи, які регулюють і контролюють процес здійснення державного соціального страхування.

Таке групування дає підстави зробити висновок, що при одночасній необхідності функціонування державних органів регулювання та управління соціальним страхуванням саме своєчасне і ефективне наповнення бюджетів Фондів соціального страхування створює фінансову основу для виконання ними своїх

функцій, що полягають у якісному соціальному захисті застрахованих осіб.

Зважаючи на це, логічною є наявність і функціонування, законодавчо окреслених та взаємопов’язаних фінансово-економічних категорій (рис. 3.4).

Сукупність страхових випадків є досить різноманітною, що пояснюється широким спектром соціальних ризиків, які є передумовою виникнення страхових подій. При цьому вони поділяються за віднесенням їх до окремих видів со-

ціального страхування, що наочно відображено на рис. 3.5.

Рис. 3.4. Взаємозв’язок категорій системи розрахунків за соціальним

страхуванням

Аналіз джерел формування та напрямків використання коштів державних цільових фондів є одним з найважливіших елементів оцінки фінансових відносин між такими фондами (страховиками) з однієї сторони та роботодавцями (страхувальниками) і працівниками (застрахованими особами) з іншої, при здійсненні кожного з видів державного соціального страхування. Схематично упорядкований перелік даних джерел наведено на рис. 3.6.

Дослідження законодавчо окресленого кола основних платників страхових внесків з приводу державного соціального страхування підтверджує наявність двох основних груп платників: ті, хто здійснюють сплату в обов’язковому порядку і ті, хто страхуються на добровільних засадах.

Одночасно чинне законодавство свідчить, що для платників роботодавців величина нарахованих страхових внесків збільшує розмір витрат і прямо впливає на результат їх діяльності. В той же час розмір платежів до Фондів соціального страхування визначений стосовно окремого працівника зменшує їх оподатковуваний дохід.

Важливим елементом фінансових відносин роботодавців (страховиків) з

фондами державного соціального страхування є визначення бази для нарахування страхових внесків. Визначення даних параметрів соціального страхування по відношенню до працівників підприємств характеризується своїми особливостями (табл. 3.1).

Рис. 3.5. Групування страхових випадків в розрізі видів соціального

страхування

Наведена в табл. 3.1 інформація доводить факт, що визначення бази для розрахунку страхових внесків включає врахування комплексу різноманітних видів доходів, які мають спільну ознаку - є заробітною платою, або виплатами прирівняними до неї, в тому числі компенсаційними або заохочувальними. При цьому переважне право в регулюванні даного процесу належить діючим нормативно - інструктивним матеріалам в сфері соціального страхування.

Підсумовуючи здійснені дослідження щодо формування бази обчислення страхових внесків в системі соціального страхування, слід зупинитися на тому, що в останні роки чується багато критики відносно недостатньої ефективності використання в ролі такої саме фонду оплати праці, коли мова йде про роботодавців (страхувальників). В якості основних аргументів приводяться ситуації, пов’язані з приховуванням реального об’єкта для нарахування страхових внесків, тобто перенесенням частини його в тінь.

Рис. 3.6. Джерела фінансування Фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування

За таких умов ряд вчених опрацьовують варіант зміни фінансового механізму формування фінансових ресурсів системи державного соціального страхування шляхом переходу до нарахування страхових платежів у відсотках до розміру отриманого доходу (виручки) від реалізації, тобто поставивши його у залежність від результатів господарської діяльності роботодавців. Цим самим має втілитись ідея пропорційного зростання рівня соціального захисту населення України із зростанням їх номінальних доходів.

Поряд з цим, перехід на розрахунок внесків до соціальних фондів у формі єдиного соціального внеску, з огляду на одержаний дохід від реалізації продукції, має значно розширити ресурсну базу для формування цих фондів за рахунок тих видів доходів, які раніше не використовувалися як ресурсне джерело, а також робить неможливою мінімізацію розміру внесків та створює умови для

виведення доходів „з тіні”.

Таблиця 3.1

Формування бази для обчислення страхових внесків в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування

Основні види виплат

Об’єкт обчислення страхових внесків за видами державного соціального страхування

самостійна праця

фізичних осіб

використання страхувальниками праці фізичних осіб

ФСС ТВП

ФСС НВБ

ФСС ТВП

ФСС НВБ

ФСС НВВ

Заробітна плата

+

+

+

+

+

Надбавки, доплати понад встановлені тарифи

+

+

+

+

+

Відпускні

+

+

+

+

+

Допомога по тимчасовій непрацездатності

-

-

-

-

+

Матеріальна допомога

+

+

+

+

+

Дохід за договорами цивільно-правового характеру1

-

-

-

-

-

Допомога по вагітності і пологах, одноразова при народженні дитини, по догляду за дітьми до 3-х років

-

-

-

-

-

Вихідна допомога при звільненні

-

-

-

-

-

Витрати на відрядження2

-

-

-

-

-

Дохід у вигляді дивідендів

-

-

-

-

-

1особи, які отримують даний вид доходу мають право сплачувати внески в добровільному порядку; 2в разі понаднормового використання коштів на відрядження частка перевитрат обкладається страховими внесками

Однак, звичайно, здійснювати такі кардинальні зміни неможливо без ретельної оцінки всіх можливих наслідків. Іншими словами, необхідним є комплексне дослідження самих особливостей зміни системи нарахування страхових внесків, аналізу наявності соціально-економічних підстав для відповідних реформ і доведення реальних перспектив покращення рівня соціального захисту від пропонованих нововведень.

Встановлення розмірів страхових тарифів та їх коригування в залежності від особливостей здійснення окремих видів соціального страхування також перебуває в компетенції органів законодавчої влади шляхом затвердження відповідних нормативних документів.

За новітній період функціонування вітчизняної системи загальнообов’яз-

кового державного соціального страхування розміри ставок для розрахунку страхових платежів не відзначалися стабільністю і по різному змінювалися в розрізі окремих видів страхування, що підтверджено в додатку А.

Отже, як свідчить додаток А, до цих пір тривають спроби оптимізувати розмір страхового тарифу по окремих видах соціального страхування, оскільки даний процес є достатньо складним і вимагає використання цілого комплексу актуарних розрахунків. При цьому, такі розрахунки мають обов'язково базува-

тись на діючих принципах соціального страхування, в першу чергу - принципах

економічної обґрунтованості та соціальної справедливості.

Охарактеризовані вище категорії та суб’єкти страхових відносин, сукупно являють собою фінансовий механізм здійснення державного соціального страхування, що наведений на рис. 3.7.

Рис. 3.7. Фінансовий механізм регулювання процесу здійснення державного

соціального страхування

Поряд з розглянутими вище особливостями розвитку державного соціального страхування в частині функціонуючих механізмів формування та використання коштів окремих його видів, проаналізовано розвиток системи пенсійного страхування в Україні за період незалежності.

Узагальнена характеристика змін в чинній пенсійній системі наведена в додатку Б.

В цілому за наявності позитивної тенденції закладання основ забезпечення високого рівня прав, свобод і гарантій у сфері праці, сучасний законотворчий процес України все ж таки характеризується наявністю низки негативних моментів, що ускладнюють впровадження на практиці механізму реалізації комплексу соціальних гарантій, зафіксованих у чинних законодавчих та нормативно-правових актах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]