Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_khv.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
300.81 Кб
Скачать

Лабораторно-практична робота № 1.

Тема: Проведення обстеження бджолиних сімей з метою виявлення інфекційних хвороб розплоду.

Мета: Оглянути стільники з розплодом у бджолосім'ях з метою виявлення інфекційних хвороб розплоду.

Принцип методу: метод ґрунтується на огляді стільників з розплодом.

Обладнання: бджолосім'ї, лицева сітка, халат, димар, стамеска, журнал огляду бджолосімей.

Завдання:

  1. Ознайомитися із пасічною діагностикою при виявленні інфекційних хвороб розплоду.

  2. Оглянути стільники з розплодом.

  3. Результати записати у журнал.

  4. Зробити висновки.

Рекомендована література: В.П. Поліщук «Бджільництво» «Львів»; 2001 рік; курс лекцій «Хвороби і шкідники бджіл».

Хід аналізу.

    1. Пасічна діагностика на предмет виявлення інфекційних хвороб розплоду. До інфекційних хвороб розплоду відносяться американський та європейський гнильці, мішечкуватий розплід та аскосфероз. При ураженні розплоду американським гнильцем, бачимо, що розплід стає строкатим, кришечки над мертвими личинками темні, опускаються і на них помітні отвори. Хвора личинка втрачає пружність, блиск, сегментація; витягується вздовж комірки і гине. Колір личинки спочатку сірий, потім бурий, запах характерний (схожий на запах столярного клею). При ураженні європейським гнильцем виникає строкатість розплоду, білий колір личинок змінюється на жовтий. Іноді гниюча маса тягнеться, але короткими і товстими нитками, які швидко рвуться. Запах мертвих личинок схожий на запах кислих яблук і кислого шиючого м'яса. При захворюванні бджолиного розплоду на аскофероз хворі личинки стають жовто-білі, далі світло-жовті, м'які, тістоподібні, покриваються білим міцелієм. Трупи личинок поступово засихають, твердіють і перетворюються у білі цурочки. На дні вулика і на землі перед лотком особливо видно муміфіковані трупи личинок.

    2. При огляді стільників з розплодом звернути увагу на наявність строкатості, положення личинок в комірках, колір, запах і стан воскових кришечок. Розглянути сміття на дні вулика. Оглянути прольотну дошку, а також територію перед вуликом.

    3. Результати огляду записати в журнал огляду бджолиних сімей.

    4. Зробити висновок по даній лабораторно-практичній роботі.

Лабораторно-практична робота № 2.

Тема: Відбір та пакування зразків пат матеріалу при інфекційних хворобах бджолиного розплоду.

Мета: Навчитися відбирати та пакувати зразки пат матеріалу при інфекційних хворобах бджолиного розплоду.

Принцип методу: метод ґрунтується на відборі і пакуванні пат матеріалу при інфекційних хворобах бджолиного розплоду.

Обладнання: пат матеріал (стільник розміром 10x15 з розплодом,"супровідний лист, фанерні ящички, сміття^паперові пакети). /

Завдання:

  1. Ознайомитися з правилами відбору пат матеріалу і його пересилки.

  2. Навчитись пакувати патологічний матеріал..

  3. Ознайомитися із формою супровідного листа при пересилці пат матеріалу.

  4. Зробити висновки.

Рекомендована література: В.П. Поліщук «Бджільництво» «Львів»; 2001 рік. Авітасян «Пчеловодство».

Хід аналізу.

    1. Правила відбору пат матеріалу. Щоб встановити причини захворювання бджіл у лабораторію ветеринарної медицини посилають при гнельцевих хворобах, аскоферозу, мішечкуватому розплоді зразки стільників, розмір яких не менше 10x15 см з хворими і загиблими личинками. При підозрі на мішечкуватий розплід зразки стільників з ураженим розплодом, консервують 50% розчином гліцерину. При підозрі на інфекційні хвороби розплоду збирають також сміття із дна вулика у кількості не менше 200 гр.

    2. Пакування пат матеріалу при інфекційних хворобах розплоду. Зразки стільників з розплодом і стільникові рамки пересилають у фанерному або дерев'яному ящичку без обгортання стільників папером, розділивши їх одну від одної та стінок ящика дерев'яними планками. Хворих бджіл на закріплених стільникових рамках з кормом в кількості достатній на час пересилки у фанерному або дерев'яному ящику. Підмор, сміття із дна вулика не менше як 200 гр. пересилають у паперовому пакеті, пересилають у паперових пакеті.

    3. Патологічний матеріал, що підлягає відправці, супроводжують листом ветеринарного спеціаліста, який відбирав та пакував проби. У супровідному листі повинна бути вказана назва лабораторії, адреса лабораторії; у листі вказати який саме пат матеріал, вказати з якою метою направляється і вид (комахи, тварини, птиці і т.д.). Після дослідження патологічний матеріал спалюють результати дослідження повідомляють власнику пат матеріалу.

4.Висновок

Лабораторно-практична робота № 3.

Тема: Проведення вимушеної дезінфекції на пасіці при виявленні інфекційних хвороб бджолиного розплоду.

Мета: Навчитися проводити дезінфекцію на пасіці при виявленні інфекційних хвороб бджолиного розплоду.

Принцип методу: метод ґрунтується на проведенні вимушеної дезінфекції при виявленні інфекційних хвороб бджолиного розплоду.

Обладнання: ватно-марлева пов'язка, халат, перчатки гігієнічні, необхідні розчини (2 % розчин лугу, 5% розчин хлораміну, 2% розчин хінозолу), обприскувач, паяльна лампа.

Завдання:

1. Ознайомитися з характеристикою вимушеної дезінфекції на пасіці при

виявленні інфекційних хвороб бджолиного розплоду..

          1. Оглянути хвору бджолосім'ю.

          2. Провести дезінфекцію вулика.

          3. Результати записати в журнал огляду бджолосімей.

          4. Зробити висновок.

Рекомендована література: В.П. Поліщук «Бджільництво» «Львів»; 2001 рік. курс лекцій «Хвороби і шкідники бджіл».Алексеенко Ф.М. «Справочник по болезням и вредителям пчел».К.: «Урожай», 1988р.

Хід аналізу.

            1. Дезинфекцію на пасіці при виявленні інфекційних хвороб бджолиного розплоду. Під дезинфекцією розуміють знищення патогенної мікрофлори у зовнішньому середовищі. Розрізняють дезинфекцію профілактичну і примусову.

Профілактичну дезинфекцію проводять періодично для знищення патогенної мікрофлори, яка з'явилася у зовнішньому середовищі і запобігання заразним хворобам бджіл. Примусову дезинфекцію проводять у разі виявлення інфекційних хвороб бджолиного розплоду. Розрізняють хімічні і фізичні засоби дезинфекції.

            1. При огляді вулика звернути увагу на, стільники з розплодом і на наявність строкатості, положення личинок в комірках. Колір, запах, стан воскових кришечок.

            2. Перед дезинфекцією потрібно обов'язково ознайомитися із правилами безпеки при користуванні хімічними препаратами. Для дезинфекції слід підготувати і обладнати місце, недоступне для бджіл.

Вулик, рамки, та інші дерев'яні предмети, знезаражуються вогнем паяльної лампи до легкого побуріння. Стільники з медом звільняються від меду і перетоплюють на віск. Рекомендують дезинфекцію стільників робити розчином хінозолу, який вбиває збудників гнильцевих захворювань. Суш вміщують у 2 % розчин хінозолу на 10 хвилин після цього комірки стільників звільняють від дезинфікуючої рідини за допомогою медогонки або струшуючи рамки. Потім суш обливають водою і висушують на повітрі. Металевий інвентар дезинфікують, прожарюючи його на вогні. Роївні і полотнинки знезаражують кип'ятінням у 2% розчині лугу протягом 30 хвилин. Медогонки промивають водою. Мед, віск із хворих сімей не використовують на пасіці, щоб не заразити здорових сімей.

4. Результати проведеної дезинфекції записати у журнал.

Висновок.Лабораторно-практична робота №4.

Тема: Проведення лікувально-оздоровчих заходів.

Мета: Навчитися проводити дезінфекцію на пасіці при виявленні інфекційних хвороб бджолиного розплоду.

Принцип методу: метод ґрунтується на проведенні вимушеної дезінфекції при виявленні інфекційних хвороб бджолиного розплоду.

Обладнання: ватно-марлева пов'язка, халат, перчатки гігієнічні, необхідні розчини (2 % розчин лугу, 5% розчин хлораміну, 2% розчин хінозолу), обприскувач, паяльна лампа.

Завдання\

  1. Ознайомитися з характеристикою вимушеної дезінфекції на пасіці при виявленні інфекційних хвороб бджолиного розплоду..

  2. Оглянути хвору бджолосім'ю.

  3. Провести дезінфекцію вулика.

  4. Результати записати в журнал огляду бджолосімей.

  5. Зробити висновок.

Рекомендована література: В.П. Поліщук «Бджільництво» «Львів»; 2001 рік. курс лекцій «Хвороби і шкідники бджіл».Алексеенко Ф.М. «Справочник по болезням и вредителям пчел».К.: «Урожай», 1988р.

Хід аналізу.

            1. Проведення оздоровчих заходів при виявленні інфекційних хвороб бджолиного розплоду. При виявленні хвороби в радіусі 57 км накладається карантин. Якщо виявлено не багато бджолиних сімей їх знищують, вулики чистять і дезинфікують. При зараженні значної кількості сімей їх перевозять на 5 км від пасіки. Якщо в природі є медозбір сім'ї переганяють у продезинфіковані вулики з вощиною або з стільниками із здорових сімей. При перегоні в кінці дня ставлять на місце вулика з хворою сім'єю чистий вулик. Перед льотком цього вулика ложать щит і покривають його папером. Бджіл струшують на щит і димом направляють у вулик. Папір потім спалюють. Мед використовують лише в харчових цілях, рамки спалюють. Через 1 тиждень маток міняють і проводять лікування сімей.

            2. Перед лікуванням потрібно ознайомитися із технікою безпеки при користуванні хімічними препаратами.

Найбільш поширеними інфекційними хворобами бджолиного розплоду є гнильці (американський, європейський, пара гнилець), тому для лікування хворих сімей використовують антибіотики.

Для лікування готують цукровий сироп (1:1) і додають на кожний літр сиропу один із препаратів: норсульфазол натрію 1-2 гр., сульфантрол (сульцемід) по 2 г, тетрациклін, неоміцін, еритроміцин, окситетрациклін,

мономіцин, канаміцин по 400 тис од.; хлор тетрациклін, стрептоміцин - по 500 тис. од.; метицилін - 350 тис. од.

Препарат, підготовлений на потрібну кількість сиропу, розчиняють у 100 мл теплої води (+30°), додають до сиропу такої ж температури і згодовують хворим сім'ям по 100-150 мл на вуличку в годівниці чи на стільники. Повторюють цю процедуру через 5-7 діб до повного видужування. Для лікування аскоферозу користуються: ністатин 100 тис. од. на рамку у вигляді лікувального сиропу. Згодовування і оприскування проводять 3 рази з інтервалом 3-5 діб; діабендазол у дозі 0.3...0.5 г на 0.3 - 0.5 кг цукрової пудри, Пудрою обпилюють гніздо бджіл 4-5 раз протягом 3 днів, та ін. Після проведення лікування обов'язково руки помити водою з милом. 3. Результати лікування записати у журнал.

Висновок

.Лабораторно-практична робота № 5.

Тема: Обстеження бджолиних сімей з метою виявлення інфекційних хвороб дорослих бджолиних особин.

Мета: Оглянути вулики з метою виявлення інфекційних хвороб бджолиних дорослих особин.

Принцип методу: метод ґрунтується на огляді вуликів бджолосімей.

Обладнання: лицева сітка, халат, димар, стамеска бджолосім'ї, журнал огляду бджолосімей.

Завдання:

1.Ознайомитися із пасічною діагностикою при виявленні інфекційних хвороб дорослих бджолиних особин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]