Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
social_strah.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
2.91 Mб
Скачать

3

В.І. Аранчій

О.В. Безкровний

В.І. Лихопій

Соціальне страхування

Навчальний посібник

для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня Бакалавр

напряму підготовки 6.030508 Фінанси і кредит

галузі знань 0305 „Економіка та підприємництво”

УДК 369 (075.8)

ББК 65.9 (4УКР)27(07)

А 79

Рецензенти:

Бабенко А.Г., завідувач кафедри управління персоналом і економіки праці Дніпропетровської державної фінансової академії, д.е.н, професор

Борщ А.Г., професор кафедри податкової і страхової справи Національного університету біоресурсів і природокористування України, к.е.н, професор

Плаксієнко В.Я., завідувач кафедри бухгалтерського обліку Полтавської державної аграрної академії, д.е.н, професор

Рекомендовано Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України як навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів

(№ від )

А 79

Аранчій В.І. Соціальне страхування : навч. посіб. / В.І. Аранчій, О.В. Безкровний, В.І. Лихопій – Полтава: ПДАА, 2011. – 238 с.

Навчальний посібник складено відповідно освітньо-професійної програми дисципліни „Соціальне страхування”. Він розрахований для студентів денної і заочної форм навчання освітньо-кваліфікаційного рівня „Бакалавр” напряму підготовки 6.030508 „Фінанси і кредит” галузі знань 0305 „Економіка та підприємництво”.

В навчальному посібнику розглянуті загальні теоретико-методологічні організації та практичні особливості функціонування системи соціального страхування в розрізі його видів.

Викладення теоретичного матеріалу посібника передбачало використання схем, рисунків, таблиць, в яких наводяться окремі статистичні дані. До кожної із тем дисципліни запропоновані контрольні питання та тестові завдання для перевірки рівня засвоєння матеріалу.

ст.

Зміст

Вступ…………………………………………………………………………...4 Частина 1. Лекційний курс…………………………………………………...8 Тема 1. Сутність, принципи та роль соціального страхування…………….8 Тема 2. Становлення і розвиток соціального страхування……………….15 Тема 3. Державне регулювання соціального страхування………………..23 Тема 4. Управління коштами соціального страхування………………….35 Тема 5. Страхування тимчасової втрати працездатності…………………50 Тема 6. Медичне страхування………………………………………………63 Тема 7. Страхування від нещасних випадків на виробництві та

професійних захворювань………………………………………………………….71

Тема 8. Страхування на випадок безробіття……………………………….81 Тема 9. Державне пенсійне страхування…………………………………..88 Тема 10. Недержавне пенсійне страхування………………………………98 Тема 11. Зарубіжний досвід соціального страхування…………………..103 Частина 2. Практична робота студентів в аудиторії……………………..111

Частина 3. Самостійна (дистанційна) робота студентів…………………144

Частина 4. Контроль набутих знань та вмінь…………………………….158

Частина 5. Засоби активізації роботи студентів………………………….203

Список використаних джерел……………………………………………..206

Додаткова довідкова інформація………………………………………….210

Вступ

Проблеми раціоналізації соціального навантаження на економіку є актуальними для будь-якого державного утворення. Перебуваючи на шляху демократичної побудови, Україна як суверенна держава вирішує важливі соціально-економічні проблеми, пов’язані із забезпеченням макроекономічної стабільності та економічного зростання. Невід’ємним явищем, при цьому, є необхідність підвищення ефективності фінансової політики держави, стержневим напрямом якої є саме соціальний. Все це вимагає створення адекватної системи соціального захисту, найважливішою ланкою якої є соціальне страхування.

Інститут соціального страхування виник як результат взаємодії двох принципів соціально-економічного управління ризиковими подіями: соціального регулювання економіки та страхування. У межах першого визначали основні орієнтири розвитку суспільства, а в межах другого формувався механізм фінансового забезпечення досягнення соціальних цілей.

„Соціальне страхування” є спеціальною фаховою дисципліною, що розкриває теоретичні засади та практичні аспекти формування поведінки платників страхових внесків в межах спеціального законодавства в соціальній сфері держави.

Метою вивчення дисципліни є глибоке засвоєння основ побудови системи соціального страхування, принципів взаємодії її складових елементів у правовому полі та з врахуванням сучасної соціально-економічної ситуації в країні.

В процесі вивчення дисципліни „Соціальне страхування” студенти повинні оволодіти та навчитися оперувати основними поняттями та категоріями системи соціального страхування.

У процесі вивчення дисципліни з використанням навчального посібника студент повинен знати:

- суть соціального страхування, його роль і функції;

- основні законодавчі акти в сфері державного регулювання соціального страхування;

- фінансовий механізм справляння Єдиного соціального внеску;

- основні аспекти страхування при тимчасовій втраті працездатності;

- умови застосування видів медичного страхування;

- порядок страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань;

- закономірності соціального страхування на випадок безробіття;

- пенсійне страхування, його особливості;

- основні види недержавного соціального страхування;

- особливості соціального страхування в країнах близького та далекого зарубіжжя.

При цьому студент повинен вміти:

- користуватися нормативними документами в галузі державного регулювання соціального страхування;

- визначати розміри внесків до Фондів соціального страхування та пенсійного забезпечення в контексті справляння Єдиного соціального внеску на за-

гальнообов’язкове державне соціальне страхування;

- розраховувати розмір окремих видів матеріального забезпечення та соціальних послуг, які здійснюються за рахунок Фонду соціального страхування в зв’язку з тимчасовою втратою працездатності;

- обчислювати розміри виплат з Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань;

- розраховувати розміри внесків до Пенсійного фонду з особливих операцій;

- здійснювати обчислення різних видів пенсій та інших виплат в системі пенсійного забезпечення;

- визначати розміри виплат за соціальним страхуванням на випадок безробіття;

- оформляти Звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів Пенсійного фонду України;

- заповнювати пакет документів, який використовується при персоніфікованому обліку учасників системи загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Навчальний посібник для вивчення дисципліни „Соціальне страхування” призначено для студентів очної та заочної (дистанційної) форм навчання напряму підготовки фінанси і кредит.

Побудова посібника за логічною формою викладання окремих тем з одночасним врахуванням елементів модульної конструкції дисципліни дає можливість відносно легко й ефективно сприймати і засвоювати матеріал.

Принцип комплексного підходу та теоретико-методологічний характер викладання дисципліни обумовлюють наявність тестового контролю знань в поєднанні з вирішенням практичних завдань та дискусією по визначених контрольних питаннях.

Значна увага, при цьому, приділяється самостійній та індивідуально-дослідній роботі студентів.

У відповідності до робочої програми весь курс дисципліни розділено на три змістовних модулі (табл. 1). Крім того, окремим змістовними модулями є іспит та індивідуальне навчально-дослідне завдання (для очної форми навчання).

Таблиця 1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]