Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
social_strah.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
2.91 Mб
Скачать

Тема 5. Страхування тимчасової втрати працездатності Приклад типової задачі

Умова: визначити розмір допомоги з тимчасової непрацездатності, яку має отримати застрахована особа. Розподілити розмір допомоги за джерелами фінансування.

Вихідні дані:

Працівник підприємства (застрахована особа) надав листок тимчасової непрацездатності з 4 по 19 серпня поточного року. За попередні шість місяців він отримував доходи, з яких справлялися внески на соціальне страхування в наступних розмірах: липень – 1879 грн, червень – 2246 грн, травень – 1887 грн, квітень – 2020 грн, березень – 1980 грн, лютий – 1879 грн. Страховий стаж працівника на момент настання страхового випадку – 6 років і 3 місяці.

Розв’язання: розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності (ДТН) дорівнює добутку середньоденної заробітної плати за розрахунковий період – 6 місяців, що передують місяцю звернення за допомогою (ЗПСД) і кількості робочих днів, що припадають на календарний період непрацездатності.

Середньоденна заробітна плата (ЗПСД) обчислюється шляхом ділення сукупного розміру виплат застрахованій особі за останні шість місяців, з яких утримувалися страхові внески на кількість робочих днів за цей період:

ЗПСД = (1879 грн. + 2246 грн. + 1887 грн. + 2020 грн. + 1980 грн. + 1879 грн.) / (21 + 21 + 20 + 20 + 22 + 20) = 95,90 грн.

Розрахована сума допомоги підлягає виплаті в повному обсязі, або частково залежно від страхового стажу (при стажі роботи 6 років і 3 місяці виплата здійснюється в розмірі 80% від призначеної).

Частина допомога обчислена за робочі дні, які припадають на перші 5 календарних днів непрацездатності виплачується за рахунок коштів страхувальника –роботодавця, за решту днів – за рахунок коштів ФСС ТВП.

За період тимчасової непрацездатності на перші 5 календарних днів припадає 3 робочих дні, на решту – 9 робочих днів.

ДТН (за рахунок страхувальника-роботодавця) = 95,90 грн. * 3 * 80% = 230,16 грн.;

ДТН (за рахунок ФСС ТВП) = 95,90 грн. * 9 * 80% = 690,48 грн.

Задачі для виконання в аудиторії

Задача 5.1: визначити розмір допомоги з тимчасової непрацездатності, яку має отримати працівник підприємства та розподілити її за джерелами фінансування виплати.

Вихідні дані:

Менеджер відділу збуту надав листок тимчасової непрацездатності з 11 по 29 серпня минулого року. За попередні шість місяців він отримував доходи, з яких справлялися внески на соціальне страхування в наступних розмірах: липень – 1878,25 грн, червень – 1901,45 грн, травень – 1907,83 грн, квітень – 1879,56 грн, березень – 1802,39 грн, лютий – 1798,65 грн.

Розрахунки провести за наступних умов:

Варіант 5.1.1. – Страховий стаж працівника на момент настання страхо-

вого випадку – 1 рік і 4 місяці.

Варіант 5.1.2. – Страховий стаж працівника на момент настання страхового випадку – 5 років і 9 місяців.

Варіант 5.1.3. – Страховий стаж працівника на момент настання страхового випадку – 10 років і 3 місяці.

Варіант 5.1.4. – Страховий стаж працівника на момент настання страхового випадку – 3 роки і 4 місяці, працівник є чорнобильцем ІІІ категорії.

Варіант 5.1.5. – Страховий стаж працівника на момент настання страхового випадку – 32 роки і 8 місяців, працівник є чорнобильцем ІІ категорії.

Задача 5.2: визначити розмір допомоги з тимчасової непрацездатності, яку має отримати працівник підприємства, та розподілити її за джерелами фінансування виплати.

Вихідні дані:

Фінансист підприємства з 3 по 17 лютого поточного року перебував у відпустці без збереження заробітної плати. В цей час він захворів і надав листок тимчасової непрацездатності з 11 по 28 лютого.

Розрахунки провести за наступних умов:

Варіант 5.2.1. - Страховий стаж працівника становить 2 роки і 7 місяців. За попередні шість місяців доходом, з якого справлялися внески на соціальне страхування, у працівника виступав його посадовий оклад, який: у серпні минулого року становив 1750 грн., починаючи з жовтня він зріс на 8,4%, а з січня - на 10,2%.

Варіант 5.2.2. - Страховий стаж працівника становить 6 років і 4 місяці. За попередні шість місяців доходом, з якого справлялися внески на соціальне страхування, у працівника виступав його посадовий оклад, який: у серпні минулого року становив 1900 грн., починаючи з вересня він зменшився на 7,5%, з листопада зріс на 4,4% порівняно з вереснем, а з січня - на 5,2%.

Варіант 5.2.3. - Страховий стаж працівника становить 12 років і 7 місяців. За попередні шість місяців доходом, з якого справлялися внески на соціальне страхування, у працівника виступав його посадовий оклад, який: у серпні минулого року становив 2100 грн., починаючи з вересня він зріс на 3,7%, з жовтня зменшився порівняно з вереснем на 2,7%, з грудня зменшився порівняно з жовтнем ще на 4,4%, з лютого зріс порівняно з груднем на 5,6%.

Варіант 5.2.4. - Страховий стаж працівника, який є чорнобильцем ІІ категорії становить 19 років і 7 місяців. За попередні шість місяців доходом, з якого справлялися внески на соціальне страхування, у працівника виступав його посадовий оклад, який: у серпні минулого року становив 1800 грн., починаючи з вересня він зменшився на 3,7%, з жовтня зменшився порівняно з вереснем на 4,3%, з листопада зріс порівняно з жовтнем на 6,2%, з січня він зріс порівняно з листопадом на 3,3%.

Варіант 5.2.5. - Страховий стаж працівника становить 4 роки і 6 місяців. За попередні шість місяців доходом, з якого справлялися внески на соціальне страхування у працівника виступав його посадовий оклад, який: у серпні минулого року становив 1680 грн., з вересня по листопад він щомісяця зростав на

5,5%, а з грудня почав зменшуватись щомісяця на 4,3%.

Задача 5.3: визначити розмір допомоги з тимчасової непрацездатності, яку має отримати працівник підприємства за основним місцем роботи і за сумісництвом та розподілити її за джерелами фінансування виплати.

Вихідні дані:

Інженер-енергетик, що має основне місце роботи на підприємстві, а також працює на іншому підприємстві за сумісництвом, надав листок тимчасової непрацездатності з 3 по 27 березня поточного року. (Копія листка непрацездатності надана за місцем роботи по сумісництву).

Розрахунки провести за наступних умов:

Варіант 5.3.1. - Страховий стаж працівника становить 2 роки і 4 місяці. За попередні шість місяців доходом, з якого справлялися внески на соціальне страхування, в наступних розмірах у працівника виступав його посадовий оклад, який:

- за основним місцем роботи: у вересні минулого року становив 1550 грн., починаючи з жовтня він зріс на 4,4%, а з грудня ще на 6,7%;

- за сумісництвом: у вересні минулого року становив 1200 грн., починаючи з січня поточного року він зменшився на 15,0%.

Варіант 5.3.2. - Страховий стаж працівника, який є чорнобильцем І категорії становить 3 роки і 3 місяці. За попередні шість місяців доходом, з якого справлялися внески на соціальне страхування, в наступних розмірах у працівника виступав його посадовий оклад, який:

- за основним місцем роботи: у вересні минулого року становив 2340 грн., починаючи з жовтня він зменшився на 8,6%, а з січня поточного року він зріс на 11,2%;

- за сумісництвом: у вересні минулого року становив 820 грн., починаючи з грудня він збільшився на 11,0%, а з лютого поточного року він зріс на 3,8%.

Варіант 5.3.3. - Страховий стаж працівника становить 6 років і 3 місяці. За попередні шість місяців доходом, з якого справлялися внески на соціальне страхування, в наступних розмірах у працівника виступав його посадовий оклад, який:

- за основним місцем роботи: у вересні минулого року становив 1550 грн., починаючи з жовтня він щомісяця зростав на 6,2%;

- за сумісництвом: у вересні минулого року становив 1150 грн., починаючи з жовтня він щомісяця зменшувався на 3,4%.

Варіант 5.3.4. - Страховий стаж працівника, який є ветераном бойових дій становить 3 років і 11 місяців. За попередні шість місяців доходом, з якого справлялися внески на соціальне страхування, в наступних розмірах у працівника виступав його посадовий оклад, який:

- за основним місцем роботи: у вересні минулого року становив 1700 грн.,

з жовтня по грудень включно він щомісяця зростав на 11,4%; потім залишився незмінним;

- за сумісництвом: у вересні минулого року становив 9500 грн, з жовтня по листопад включно він щомісяця зменшувався на 2,2%, починаючи з грудня

він через місяць зростав на 10%

Варіант 5.3.5. - Страховий стаж працівника, який є чорнобильцем ІІІ категорії становить 7 років і 9 місяців. За попередні шість місяців доходом, з якого справлялися внески на соціальне страхування, в наступних розмірах у працівника виступав його посадовий оклад, який:

- за основним місцем роботи: у вересні минулого року становив 1550 грн, починаючи з жовтня він щомісяця зростав на 4,8%;

- за сумісництвом: у минулому році у вересні становив 55% від посадового окладу за основним місцем роботи і до кінця року не змінювався, починаючи з поточного року зріс на 15%.

Задача 5.4: визначити розмір допомоги з тимчасової непрацездатності, яку має отримати працівниця підприємства, та розподілити її за джерелами фінансування виплати.

Вихідні дані:

Касир підприємства з 4 по 17 травня поточного року надала листок тимчасової непрацездатності в зв’язку з доглядом за хворою дитиною, а з 18 травня по 8 липня - довідку про догляд за хворою дитиною. Страховий стаж працівниці 8 років і 11 місяців. За попередні шість місяців доходом, з якого справлялися внески на соціальне страхування, виступав її посадовий оклад, який: у листопаді минулого року становив 1100 грн, починаючи з січня він зріс на 6,8%, з лютого ще на 5,5%, а з квітня знову на 6,8%.

Задача 5.5: визначити розмір допомоги по вагітності і пологах працівниці підприємства та розподілити її за джерелами фінансування виплати.

Вихідні дані:

Бухгалтер надала листок тимчасової непрацездатності по вагітності і пологах, відкритий з 2 січня поточного року.

Розрахунки провести за наступних умов:

Варіант 5.5.1. - Особа є постраждалою внаслідок аварії на ЧАЕС ІІ категорії. За попередні шість місяців вона отримувала доходи, з яких справлялися внески на соціальне страхування в наступних розмірах: грудень – 2500 грн, листопад – 2400 грн, жовтень – 2400 грн, вересень – 2370 грн, серпень – 2350 грн, липень – 2320 грн.

Варіант 5.5.2. - Особа є постраждалою внаслідок аварії на ЧАЕС ІІІ категорії. За попередні шість місяців вона отримувала доходи, з яких справлялися внески на соціальне страхування в наступних розмірах: грудень – 1800 грн, листопад – 1650 грн, жовтень – 1600 грн, вересень – 1570 грн, серпень – 1550 грн, липень – 1520 грн

Варіант 5.5.3. - Особа народила двійню. За попередні шість місяців вона

отримувала доходи, з яких справлялися внески на соціальне страхування в наступних розмірах: грудень – 2100 грн, листопад – 2050 грн, жовтень – 2000 грн, вересень – 1970 грн, серпень – 1950 грн, липень – 1920 грн

Задача 5.6: визначити розмір допомоги по вагітності і пологах.

Вихідні дані:

Секретар надала листок тимчасової непрацездатності по вагітності і пологах, який відкрито 6 лютого поточного року.

Примітка: Заробітна плата в галузях економіки за січень поточного року становить 1924 грн (умовно). Мінімальна заробітна плата у лютому поточного року становить 941 грн.

Розрахунки провести за наступних умов:

Варіант 5.6.1. - На момент настання страхового випадку вона відпрацювала 17 календарних днів у січні, за які отримала заробітну плату 1120 грн та 5 календарних днів у лютому, за які отримала заробітну плату 337 грн

Варіант 5.6.2. - На момент настання страхового випадку вона відпрацювала 23 календарних дні у січні, за які отримала заробітну плату 2020 грн та 5 календарних днів у лютому, за які отримала заробітну плату 310 грн. Працівниця є постраждалою внаслідок аварії на ЧАЕС ІV категорії.

Варіант 5.6.3. - На момент настання страхового випадку вона відпрацювала 27 календарних днів у січні, за які отримала заробітну плату 1840 грн та 5 календарних днів у лютому, за які отримала заробітну плату 414 грн. Працівниця народила двійню.

Задача 5.7: визначити:

- розрахунковий період для обчислення допомоги по вагітності і пологах;

- розмір середньоденної заробітної плати;

- величину допомоги по вагітності і пологах.

Вихідні дані:

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами настала у застрахованої особи в березні поточного року. У розрахунковому періоді, за який обчислюється середня заробітна плата, застрахована особа була тимчасово непрацездатною і працювала в лютому тільки 13 робочих днів, за які їй нараховано основну заробітну плату в сумі 395 грн, а також у січні тільки 11 робочих днів, за які їй нараховано основну заробітну плату в сумі 450 грн.

Розрахунки провести за наступних умов:

Варіант 5.7.1. - У лютому застрахованій особі також було нараховано виробничу премію до свята - 900 грн та матеріальну допомогу - 720 грн.

Варіант 5.7.2. - У лютому застрахованій особі також було нараховано доплату за суміщення посад - 680 грн та матеріальну допомогу - 1450 грн.

Варіант 5.7.3. - У лютому застрахованій особі також було нараховано доплату за роботу в нічній час - 780 грн та матеріальну допомогу - 2720 грн.

Задача 5.8: визначити розмір допомоги по догляду за дитиною до трьох років.

Вихідні дані:

За нарахуванням допомоги по догляду за дитиною до трьох років 25 січня поточного року звернулась працівниця підприємства.

Примітка: Розмір прожиткового мінімуму на працездатну особу станом на - 941 грн(умовно)

Розрахунки провести за наступних умов:

Варіант 5.8.1. – В складі сім’ї працівниці крім неї є: чоловік, що має середньомісячну заробітну плату - 2100 грн. та двоє дітей (5 років та 1 рік). Жінка отримує щомісячну допомогу при народженні дитини - 820 грн.

Варіант 5.8.2. – В складі сім’ї особи працівниці крім неї є: чоловік-студент, який отримує щомісяця стипендію – 500 грн. та дитина (3 місяці). Жінка отримала допомогу по вагітності і пологах – 700 грн та за 2 місяці допомогу при народженні дитини у розмірі 620 грн щомісяця.

Варіант 5.8.3. – В складі сім’ї працівниці крім неї є: чоловік, який отримує щомісяця заробітну плату - 1200 грн. та їх двоє дітей (6 років та 2,5 роки). Жінка щомісяця отримує мінімальну допомогу по догляду за дітьми до трьох років - 130 грн.

Варіант5.8. 4. – В складі сім’ї працівниці крім неї є: дитина (2 роки). Жінка щомісяця отримує у мінімальному розмірі допомогу на дитину одинокій матері (за період з липня по жовтень включно – по 167,10 грн, за листопад - грудень - по 189,60 грн) та допомогу по догляду за дитиною до трьох років (за період з липня по жовтень - по 334,65 грн, за листопад – грудень – по 390,90 грн).

Варіант 5.8.5. – В складі сім’ї працівниці крім неї є: чоловік, який отримує щомісяця заробітну плату - 1600 грн. та їх троє дітей (8 років, 5 років та 2,5 роки). Жінка щомісяця отримує допомогу по догляду за дітьми до трьох років (за період з липня по жовтень – по 201,75 грн, за листопад – грудень – по 258,00 грн).

Задача 5.9: розрахувати розмір допомоги по вагітності та пологах.

Вихідні дані:

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами настала у застрахованої особи в березні поточного року. У розрахунковому періоді їй була нарахована заробітна плата вересень - 1320 грн, жовтень - 1380 грн, листопад - 1200 грн, у грудні застрахована особа була тимчасово непрацездатною та перебувала у відпустці і працювала тільки 6 робочих днів, за які їй нараховано основну заробітну плату в сумі 360 грн, одноразову премію до свята - 800 грн та матеріальну допомогу - 150 грн, січень - 1260 грн, лютий - 1260 грн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]