Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
social_strah.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
2.91 Mб
Скачать

2. Місце і роль соціального страхування в системі соціального захисту населення

Будучи основним елементом соціального захисту населення, державне соціальне страхування в Україні має ряд притаманних лише їй ознак (рис. 1.2).

Узагальнення здійснені на рис. 1.2. дають підстави зазначити, що на сьогодні необхідність існування соціального страхування обумовлюються одночасно наявністю осіб, котрі з огляду на певні обставини, не беручи участі в суспільно-корисній праці, не можуть забезпечити себе за рахунок власної праці. На сьогоднішній день місце та роль соціального страхування зростають, що обумовлено всезростаючим охопленням населення обов'язковим соціальним страхуванням, переходом колишніх соціалістичних країн від здійснення соціального захисту на засадах державного соціального забезпечення до його втілення у сучасних страхових формах, розширенням програм соціального страхування, зростанням рівня і стандартів якості соціальних послуг, а також

зростанням доходів населення.

Рис. 1.2. Функціональні ознаки державного соціального страхування як елементу соціального захисту

Наближаючи сферу соціального захисту до працюючого населення та їх родин соціальне страхування фактично стабілізує громадянське суспільство. Тому дуже точним, на наш погляд, є твердження про те, що спільна участь працівників і роботодавців в управлінні діяльністю цього інституту, взаємне співробітництво між ними є необхідною умовою і водночас якісним виразником ефективно функціонуючої економіки. Водночас соціальне страхування урівноважує масштаби прояву і втілення базових принципів побудови цивілізованого суспільства - особистої відповідальності за результати своїх дій та солідарної взаємодопомоги.

На сьогоднішній день страхування громадян від певних соціальних ризиків реалізується із використанням різних форм соціального страхування, яким властиві певні ознаки, що мають, як позитивний, так і негативний характер по відношенню до окремих його учасників (рис. 1.3).

+ позитивна ознака; - негативна ознака.

Рис. 1.3. Форми соціального страхування та їх характеристика

Наведений рис. 1.3. загалом доводить, що при наявності спільного завдання по захисту громадян від соціальних ризиків, між існуючими формами здійснення соціального страхування існує значне коло розбіжностей.

Невід’ємним елементом дослідження процесу здійснення існуючих видів загальнообов’язкового державного соціального страхування до яких, в першу чергу, слід віднести страхування з тимчасової непрацездатності, на випадок безробіття та від нещасних випадків на виробництві, є аналіз принципів, на яких вони ґрунтуються. Упорядкований перелік існуючих принципів наведено на рис. 1.4.

Широкий спектр принципів здійснення соціального страхування відображений на рис. 1.4. Однак, на сьогоднішній день в Україні вони носять, в значній мірі, декларативний характер і ще не досягли повного втілення.

До тих принципів соціального страхування, які на сьогодні потребують ефективного розвитку, на наше переконання, слід віднести принцип паритет-ності участі в системі соціального страхування всіх його суб’єктів та принцип солідарності та субсидування.

Втілення даних принципів крізь призму реалізації функцій соціального страхування, обумовлює створення в країні спеціальних страхових фондів.

Рис. 1.4. Принципи державного соціального страхування [27]

Все це разом вказує на те, що загальною направленістю всіх поглядів на визначення сутності соціального страхування і його призначення - створення універсальної системи загальнонаціональної організації соціального захисту населення обов’язкового характеру. Тобто роль соціального страхування має бути максимально всеосяжною, як з позиції охоплення нею максимальної чисельності жителів країни загалом, і сільської його частини, зокрема, так і зі сторони покриття ризиків. За таких умов, реалізовуватиметься мета захисту населення від усіх факторів соціальної нестабільності, фінансуватиметься кожна із визначених груп соціальних потреб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]