Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
social_strah.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
2.91 Mб
Скачать

Контрольні питання для обговорення

1. Сутність та значення соціального страхування від нещасних випадків та професійних захворювань.

2. Сучасні особливості функціонування Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

3. Види та порядок здійснення окремих видів матеріального забезпечення за даним видом соціального страхування.

4. Порядок надання соціальних послуг в системі соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

5. Перспективи розвитку в Україні соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Тема 8. Страхування на випадок безробіття План лекції

1. Економічний зміст, призначення, завдання та принципи здійснення соціального страхування на випадок безробіття.

2. Основні напрями використання коштів Фонду соціального страхування на випадок безробіття.

3. Фінансовий механізм здійснення допомоги по безробіттю.

4. Управління соціальним страхуванням на випадок безробіття та перспективи його розвитку в сучасних умовах.

1. Економічний зміст, призначення, завдання та принципи здійснення соціального страхування на випадок безробіття

Соціальний захист працюючого населення в Україні від проблем, пов'язаних із зменшенням доходу при втраті роботи з моменту здобуття незалежності в Україні здійснювався на основі Закону України „Про зайнятість населення”, що був прийнятий ще на початку 1991 року. Ще раніше - наприкінці 1990 р. в Україні була створена мережа Державної служби зайнятості, діяльність якої підпорядкована Міністерству праці та соціальної політики України.

С труктура Державного центру зайнятості представлена на рис. 8.1.

Рис. 8.1. Структура Державного центру зайнятості України

Основними напрямами діяльності є управління соціальним страхуванням на випадок безробіття, збір і акумуляція страхових внесків, контроль за використанням коштів, виплата матеріального забезпечення та надання соціальних послуг, виконання інших функцій згідно з статутом. Держава є гарантом забезпечення застрахованих осіб та надання їм відповідних соціальних послуг.

В цілому слід зазначити, що запровадження системи загальнообов’язко-вого державного соціального страхування на випадок безробіття принципово змінило діючу в Україні до 2001р. систему соціального захисту від безробіття, перш за все, через запровадження нового механізму підтримки доходів безробітних, яким встановлена залежність отримання допомоги з безробіття від сплати застрахованою особою страхових внесків та страхового стажу.

Загальнообовязкове державне соціальне страхування на випадок безробіття - система прав, обов’язків і гарантій, яка передбачає матеріальне забезпечення на випадок безробіття з незалежних від застрахованих осіб обставин та надання соціальних послуг.

Суб'єкти страхування на випадок безробіття:

- застраховані особи;

- страхувальники;

- страховик.

Застраховані особи - наймані працівники, а у випадках, передбачених Законом, також інші особи (громадяни України, іноземці, особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України), на користь яких здійснюється страхування на випадок безробіття.

Представниками застрахованих осіб є профспілки, їх об’єднання чи інші уповноважені найманими працівниками органи (представники).

Страхувальники - роботодавці та застраховані особи, які відповідно до Закону сплачують страхові внески.

Страховик - Фонд загальнообов’язкового державного соціального страху-вання України на випадок безробіття.

Об'єкт страхування на випадок безробіття - страховий випадок, із настанням якого у застрахованої особи (члена її сім’ї, іншої особи) виникає право на отримання матеріального забезпечення на випадок безробіття та надання соціальних послуг.

Часткове безробіття - вимушене тимчасове скорочення нормальної або

встановленої законодавством України тривалості робочого часу, перерва в одержанні заробітку або скорочення його розміру через тимчасове припинення виробництва без припинення трудових відносин з причин економічного, технологічного, структурного характеру.

Страховий випадок - це подія, через яку:

- застраховані особи втратили заробітну плату або інші передбачені законодавством України доходи внаслідок втрати роботи з незалежних від них обставин та зареєстровані у встановленому порядку як безробітні, готові та здатні приступити до підходящої роботи і дійсно шукають роботу;

- застраховані особи опинилися в стані часткового безробіття. Втрата роботи з незалежних від застрахованих осіб обставин - припинення трудового договору (у разі неможливості продовження роботи, а також невиконання власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, умов колективного чи трудового договору), Кодексу законів про працю України.

Страховий стаж - період (строк), протягом якого особа підлягає страхуванню на випадок безробіття та за який сплачено страхові внески (нею, роботодавцем).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]