Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
social_strah.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
2.91 Mб
Скачать

Контрольні питання для обговорення

1. Сутність, значення та необхідність медичного страхування.

2. Особливості здійснення обов’язкового медичного страхування.

3. Характеристика добровільного медичного страхування.

4. Стан ринку добровільного медичного страхування в Україні.

5. Перспективні напрями розвитку медичного страхування в Україні.

Тема 7. Страхування від нещасних випадків на виробництві та

професійних захворювань

П

Основні категорії і поняття теми: медичне страхування; добровільне медичне страхування; обов’язкове медичне страхування; лікарняні каси; програми страхової медицини.

лан лекції

1. Економічна сутність, необхідність виникнення та особливості розвитку соціального страхування від нещасних випадків на виробництві.

2. Фінансовий механізм здійснення матеріального забезпечення застрахованих осіб.

3. Характеристика соціальних послуг у разі настання нещасного випадку на виробництві та професійних захворювань.

4. Управління соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійних захворювань та перспективи його розвитку в сучасних умовах.

Основні категорії і поняття теми: нещасний випадок на виробництві, професійне захворювання; Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України; стійка втрата працездатності; матеріальне забезпечення; соціальні послуги; управління соціальним страхуванням від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

1. Економічна сутність, необхідність виникнення та особливості розвитку соціального страхування від нещасних випадків на виробництві.

1. Економічна сутність, необхідність виникнення та особливості розвитку соціального страхування від нещасних випадків на виробництві.

Поряд з соціальним страхуванням з тимчасової втрати працездатності досить значну вагу набуває схожий вид загальнообов’язкового державного соціального страхування - страхування від соціальних ризиків, пов’язаних із тимчасовою чи постійною непрацездатністю, спричиненою виробничими факторами, тобто нещасними випадками на виробництві та професійними захворюваннями, які виникають внаслідок незабезпечення належних умов праці на тому чи іншому підприємстві.

За своєю суттю даний вид соціального страхування, як і інші види зорієн-

тований на максимальне врахування природи ризиків, реальні розрахунки фінансових ресурсів для забезпечення необхідного рівня соціального захисту. Однак, функціонування страхування від нещасних випадків на виробництві не завжди супроводжується оптимальністю і вчасністю надходження та транспаритетністю (прозорістю) розподілу страхових коштів.

Для втілення функціонального призначення даного виду соціального страхування передбачений Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, який діє з ІІ кварталу 2001 року.

Виходячи з природи ризиків, соціальний захист у разі виникнення яких забезпечує даний вид соціального страхування, логічною є його нинішня характеристика - залежність у формуванні бюджету ФСС НВВ на страхових засадах, виключно від внесків страхувальників (роботодавців), в той час як соціальні послуги направляються на застрахованих осіб, що такі внески не сплачують.

Крім того, слід наголосити на іншій ознаці, притаманній лише даному виду соціального страхування - залежності механізму стягнення страхових внесків від врахування фактору диференціації страхових тарифів окремим страхувальникам на основі оцінки рівня професійного ризику, тобто умов і стану безпеки праці та рівня виробничого травматизму.

Страхування від нещасного випадку є самостійним видом загальнообов’язкового державного соціального страхування, за допомогою якого здійснюється соціальний захист, охорона життя та здоров'я громадян у процесі їх трудової діяльності.

Субєктами страхування від нещасного випадку є застраховані громадяни, а в окремих випадках члени їхніх сімей та інші особи, страхувальники і страховик.

Застрахованою є фізична особа, на користь якої здійснюється страху-вання.

Страхувальниками є роботодавці, а в окремих випадках - застраховані особи.

Страховик – Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (ФСС НВВ).

Обєктом страхування від нещасного випадку є життя застрахованого, його здоров’я та працездатність.

Страховий ризик – обставини, внаслідок яких може статися страховий

випадок. Страховим випадком є нещасний випадок на виробництві або професійне захворювання, що спричинили застрахованому професійно зумовлену фізичну чи психологічну травму за обставин, з настанням яких виникає право застрахованої особи на отримання матеріального забезпечення та соціальних послуг.

Професійне захворювання є страховим випадком також у разі його встановлення чи виявлення у період, коли потерпілий не перебував у трудових відносинах з підприємством, на якому він захворів.

Перелік обставин, за яких настає страховий випадок, а також види профе-

сійних захворювань, затверджуються Кабінетом Міністрів України за поданням

спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади.

Нещасний випадок або професійне захворювання, яке сталося внаслідок порушення нормативних актів про охорону праці застрахованим, також є страховим випадком. Порушення правил охорони праці застрахованим не звільняє страховика від виконання зобов’язань перед потерпілим.

Нещасний випадок на виробництві або професійне захворювання розслідується у порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України, відповідно до Закону України „Про охорону праці”. Підставою для оплати потерпілому витрат на медичну допомогу, проведення медичної, професійної та соціальної реабілітації, а також страхових виплат є акт розслідування нещасного випадку або професійного захворювання за встановленою формою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]