Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
social_strah.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
2.91 Mб
Скачать

3. Державний нагляд у сфері управління коштами соціального страхування

Нова організація системи соціального захисту населення вже дозволила зробити перехід від бюджетного до страхового принципу фінансування окремих напрямів соціальних видатків, створити нові механізми управління коштами соціального страхування на основі паритетності представників від застрахованих осіб, роботодавців та держави. Позитивні результати з початку запровадження системи загальнообов’язкового державного соціального страхування були відчутні майже відразу. Регулярно стала здійснюватися виплата матеріального забезпе-чення безробітних, ліквідовано заборгованість з виплати допомог з тимчасової непрацездатності, забезпечена регулярність поточних виплат постраждалим на виробництві і значно зменшена заборгованість з виплати заподіяної шкоди минулих років. Збільшилася кількість страхувальників, які до створення фондів не реєструвалися як платники внесків.

У відповідності до діючого законодавства в сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування, керування соціальними фондами здій-снюють правління і виконавчі дирекції страхових фондів.

До складу правління страхових фондів входять по 15 представників держави, застрахованих осіб і роботодавців, що виконують свої обов'язки на суспільних засадах. Представники від держави призначаються Кабінетом Міністрів України, представники застрахованих осіб і роботодавців обираються сторонами самостійно.

Дирекція страхового фонду є виконавчим органом правління фонду, що забезпечує реалізацію його рішень. Робочими органами виконавчої дирекції Фонду і його відділень є виконавчі дирекції в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві і Севастополі (рис. 4.2).

Нагляд за діяльністю цільових фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування здійснює Наглядова рада. Вона здійснює контроль стосовно виконання статутних задач і цільовому використанню засобів відпо-відним фондом по загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню.

З цією метою до складу Наглядової ради входять у рівній кількості (по п’ять осіб) представники від застрахованих громадян, роботодавців і держави. Представники від держави призначаються КМУ, представники від за страхованих осіб і роботодавців обираються (делегуються) сторонами самостійно.

Рис. 4.2. Структура управління державними соціальними фондами в Україні

Державний нагляд у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування здійснює спеціально уповноважений КМУ центральний орган виконавчої влади. В цілому слід визначити, що система управління діяльністю фондами соціального страхування є досить демократичною і продиктованою вимогами часу.

Підсумовуючи проведені дослідження, можна зробити такий висновок, що соціальне страхування в країні взагалі та кожна його складова окремо, переживають складні часи. Однак реформування соціального страхування окремо від економіки в цілому не призведе до яких-небудь результатів. Підвищення рівня виплат безпосередньо пов’язане з підвищенням рівня внесків до Фондів соціального страхування. У той час чисте зростання рівня внесків може призвести до зростання рівня тіньової економіки. Вирішальним фактором в цьому питанні постане податкова система країни. Для підвищення рівня соціального страхування у країні шляхом реформування необхідно об’єднати заходи у наступних напрямках: удосконалити законодавчу базу у сфері соціального страхування, реформувати податкову систему, стимулювати економічну активність населення для зменшення тягаря на державу тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]