Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Statut_VKL.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
551.94 Кб
Скачать

6. Якби хто переховував у своєму домі спійманого на місці злочину злодія або знав про нього, або викупив від шибениці

Також говоримо, що якби хто свідомо переховував спійманого на місці злочину злодія або дозволив йому жити у своєму маєтку, або явного злодія викупив своїми грішми від шибениці, тоді такий, якби це було доведено належним чином, мусить усім відшкодувати всю шкоду, яку спричинив зло­дій що переховується в його маєтку.

7. Якби хто у перший раз звинуватив шляхтича перед судом без речових доказів

Також постановляємо, що якби якогось шляхтича перед судом було зви­нувачено у крадіжці без речових доказів у перший раз, тоді такий, якщо речових доказів при ньому не знайдуть, мусить свою невинуватість своєю особистою присягою довести.

8. Також якби цей же шляхтич був вдруге звинувачений без речових доказів

Якби того самого шляхтича вдруге було звинувачено без речових до­казів у крадіжці, тоді він мусить доводити свою невинуватість своєю осо­бистою присягою уже з двома рівними собі шляхтичами, які користуються доброю славою.

9. Якби той самий шляхтич перед судом без речових доказів був звинувачений у крадіжці втретє

Якби того самого шляхтича без речових доказів було звинувачено у крадіжці втретє, тоді сам-сьомий, тобто із шістьма собі рівними шляхтича­ми з незаплямованою честю, мусить виправдовуватися своєю і їхньою осо­бистою присягою. А після четвертого звинувачення такого мають повісити як злодія.

10. Якби селянин обікрав кліть іншого селянина, як має бути покараний

Також постановляємо, що якби селянин обікрав кліть іншого селянина і було б знайдено речові докази, тоді за наявності речових доказів селянин мусить заплатити з майна стільки, скільки скаже під присягою потерпілий, а замість винагороди потерпілому винуватий має бути повішений. А якби у шляхтича було обікрано комору з харчами, тоді йому має бути запла­чено дванадцять рублів грошей і стільки ж у нашу казну; а якщо було би обікрано кліть із цінними речами, тоді за наявності речових доказів має бути заплачено стільки, скільки шляхтич скаже під присягою, і стільки ж нам, господарю, а замість нав'язки потерпілому — злодія на шибеницю.

11. Якби речовий доказ було знайдено під замком у чиїйсь будівлі

Якби речовий доказ було знайдено під замком у чиїйсь будівлі, а в тій будівлі буде вікно, через яке цей речовий доказ міг бути викинутий, і ви­кинуте не було б приховане, то це не доказ крадіжки. І якщо речовий доказ було знайдено у чиємусь дворі, за парканом або на гумні, то така річ не мусить вважатися доказом крадіжки.

12. Якби злодія за крадіжку було схоплено

Якби злодія за крадіжку було десь схоплено, опріч його домівки, і вкра­дену річ не було б знайдено в його домівці, то його дружина, діти і челядь не звинувачуються у цих злочинах, а сам злодій має бути повішений.

13. Якби кого справедливо було запідозрено

Якби якась людина, що викликає підозру, була запідозрена як злодій і надані докази були б належними, а торпоста був би людиною гідною, тоді та, що викликає підозру, людина має бути віддана на тортури.

14. Спійманого на місці злочину злодія протягом дня можна катувати тричі

Спійманого на місці злочину злодія протягом дня можна катувати тричі, однак таким чином, щоб не покалічити. А якщо під тортурами він не зізна­ється у крадіжці, тоді той, хто віддав його на катування, мусить його ком­пенсувати: скільки разів його будуть катувати, за кожну тортуру п'ятдесят грошей. А якби під час тортур замучив його, не добившись зізнання, мусить заплатити головщину в залежності від стану цієї людини. А якби ця лю­дина, знаючись на чарах, під час катування не відчувала болю і начебто спала, то мусить відшкодувати позивачеві збитки в розмірі, який покаже під присягою позивач.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]