Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Statut_VKL.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
551.94 Кб
Скачать

2. Яким чином у чиємусь домі мають відшукувати речові докази або слід

Також постановляємо: якби кого вів донощик або хто за речовим до­казом по сліду прийшов у якийсь дім, але не міг мати вижа від того пана, чия людина, або від повіту, тоді мусить у присутності сторонніх людей зробити обшук у домі. І якби знайшов украдену річ, то мусить вести ту людину до того вряду, чия є ця людина. А якби хто відібрав у потерпілого речовий доказ або збив його зі свіжого сліду і це було б доведено сто­ронніми людьми, то винуватий мусить відшкодувати потерпілому збитки у сумі, яку той назве під присягою, і три рублі грошей вини злодійської, якщо той, що став на заваді, буде шляхтич, а сам може шукати дійсного злодія.

3. Якби хто перешкоджав шукати вкрадені речі або відбив речові докази

Також, якби хто перешкоджав шукати вкрадені речі або відбив речові докази, а це було б доведено сторонніми людьми, з якими потерпілий прий­шов зробити обшук у домі підозрюваного, то винуватий, нехай то шляхтич чи проста людина, мусить платити стільки, скільки скаже потерпілий під присягою, а також винагородити за побої у відповідності до стану того, кого побили.

4. Якби хто спіймав чиюсь людину на місці злочину, то має вести її до її пана

Також якби у маєтку, що належить князю, пану або земянину, було спіймано на місці злочину чиюсь людину, то ця людина має бути відведена до її пана. Якщо ж чиюсь людину було спіймано з речовими доказами на чужому торгу або в чиємусь чужому маєтку, то вона має бути відведена до того пана, чий торг, або до його врядника. А той пан мусить взяти цей речовий доказ до свого двору, цю людину посадити у свою в'язницю і тричі сповістити про це того пана, чия людина. А той пан мусить прислати за цією своєю людиною вижа, у присутності якого той пан, у якого знаходить­ся людина, мусить розглянути справу. Якщо ж той пан, чия людина спійма­на, вижа свого не прислав, тоді той пан, посадивши коло себе людей дос­тойних, мусить, нарешті, справу цю розглянути.

5. Якби хто виявив у кого вкрадені речі, то мусить вести таку людину до її пана і просити правосуддя

Якби хто виявив свої вкрадені речі у чийого слуги або підданого як у родовому маєтку, так і десь у іншому місці, тоді ту людину, у якої знайдена крадена річ, мусить вести до її пана і просити правосуддя. А якби він не отримав правосуддя, тоді той, у людини якого знайдено вкрадену річ, буде зобов'язаний відповідати із цього приводу перед нашим врядником і того злодія поставити перед нашим судом.

А якби він упустив того злодія або загубив речовий доказ і не поставив злодія перед судом і речовий доказ не поклав, то мусить відшкодувати по­терпілому збиток, який назве під присягою потерпілий або наведе вагомі докази, що в нього було вкрадено одночасно з речовими доказами. І так само якби у когось щось украдено і потерпілий підозрює, що шкода йому спричинена кимось із мешканців якогось села, а винуватого він не знає, тоді мусить добиватися суду в тому селі; а якби він звинуватив у тому все село, тоді троє людей із цього села, яких він вибере, мають присягнути, що в їхньому селі не знають того, хто спричинив шкоди позивачеві. І якби вони на тім не присягнули, то все це село мусить відшкодувати потерпілому всю цю шкоду І саме шукати злодія.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]