Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Statut_VKL.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
551.94 Кб
Скачать

21. Якби хто у своєму домі поранив злодія, коли той обкрадав

Якби хто у своєму домі поранив злодія, коли той обкрадав, тоді має повести його із речовими доказами, тобто із тим, що вкрадене, до того пана, чия людина. А якби цей пан знаходився далеко, тоді мусить привести його із речовими доказами на наше подвір'я, яке буде найближчим, і зая­вити про це властям. А якби цю поранену людину не вів ні до того пана, чия людина, ні на господарське подвір'я, а держав у себе три дні і та по­мерла би в його домі, той платить головщину.

22. Якби яку людину було запідозрено як злодія і були у наявності письмові докази цьому, але та не давала себе катувати

Якби стосовно якоїсь, що збуджує підозру, людини були свідчення про те, що вона є злодій, а вона в цьому не зізнавалася б, не погодилась на тортури і хотіла б заплатити стільки, скільки від неї вимагають, такій має бути дозволено заплатити, а вона нехай стягує, з кого хоче. А може відкупитися і не дати себе катувати два рази, але якщо б її втре­тє було запідозрено у крадіжці, то за наявності цих свідчень її мусять повісити.

23. Якби хто вкрав щось на господарському подвір'ї

Якби хто вкрав щось на господарському подвір'ї, що коштувало менше півкопи, і за крадіжку цієї речі не загрожувала б смертна кара і це було б доведено або його спіймано було із речовими доказами, такому мають відрізати вуха.

24. Про приблудних тварин

Княжата, пани, які не належать до повітів, стосовно приблудних тварин мають дотримуватися давнього звичаю, а саме: мусять брати винагороду за знахідку робочого коня шість грошей, а скотину мають віддавати даром.

Шляхтичі ж, які живуть у повітах, мають приблудних робочих коней і скотину приводити і здавати на наші подвір'я, а більше трьох днів у себе не повинні тримати. Якщо ж хтось держав би у себе приблудну тварину більше трьох днів і на наше подвір'я не здав, і це було доведено, то за це такого має бути покарано як злодія.

А якби хто відігнав злодія від коней, тоді власник мусить дати нашому врядникові винагороду за попередження про крадіжку коней шість грошей і тому хто відганяв, шість грошей.

У Слуцькому списку далі йдуть артикули, які відсутні у Дзялинському списку:

25. На яку людину знаки були прописані

Також постановляємо: якби на яку людину підозрілу знаки злодійські прописані були, а він би перед цим у злодійстві від округи звинувачений був або за те плату чинив, або в книгах чорних прописаний був, а торпоста навіть як буде людиною доброю, такого на муку має видати. А якби на яку людину поза підозрою знаки злодійські прописані були, і він не був під жодною підозрою і в звинуваченні околичними сусідами, і плати жодної за злодійство не чинив, і характеризувався добре, такий не має на муку виданий бути. Також той, у кого щось вкрадено буде, повинен розшук на вкрадене оголосити і в кого те застане, а той доказів не надасть, такий має всі збитки відшкодувати. А якби той, у кого вкрадене знай­дуть, розповів, що ту річ крадену купив і баришників надасть, а ті баришники підтвердять, що він ту річ перед ними купив, тоді він тільки гроші свої втрачає, а вкрадену річ має повернути тому, у кого вона пропала. А якщо баришники, яких він надасть, того не підтвер­дять, що він річ крадену перед ними купив, а він інших доказів крім тих баришників мати не буде, щоб виправдатися, тоді він повинен бути покараний як злодій. І хоча б потім на тих баришників, будучи під тортурами чи відправляючись на шибеницю говорив, що ту річ вони разом крали, те їм не має шкодити, бо його в тому першого було викрито. І також якби кому злодія було видано, а той би його на плату допустив і після злочину його скарати не дав, а той злодій відпущений потім кому-небудь шкоду вчинив, тоді той, який його відпустив, повинен буде кожному шкоду платити, оскільки злодія скарати не дав.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]