Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Statut_VKL.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
551.94 Кб
Скачать

22. Про сварки

Також, якби хто з ким посварився і під час цієї сварки один другого поранив і один із них або обидва звернулися б до суду, але не мали свідків, які знали б обставини справи, і один другого не допустив би до присяги, а обидва хотіли б присягнути, то судді мають наказати їм тягнути жереб: тоді хто жереб вийме перший, мусить присягнути в тому, що той перший почав його бити і поранив його, і тому виникла ця сварка. І коли він при­сягне, тоді другий мусить заплатити тому, хто присягнув, за рани у відпо­відності до його стану.

23. Про сварку у вечірній час

Також, якби під час якої-небудь сварки увечері хто-небудь загасив свіч­ку і кого-небудь із тих, хто був присутній при тій сварці, було поранено, але він не знав хто його поранив, і притяг би до суду того, хто загасив свічку, кажучи: «Мене було поранено у тій сварці, але з твоєї провини не знаю ким» — і представив би на те доказ, а якби не мав доказу і вирішив би присягнути, тоді той, хто загасив свічку, мусить заплатити йому за рани. Таким же чином мають розглядатися справи про вбивства, які скоєні за таких же обставин. Відповідач, що заплатив за рани або головщину, може шукати винуватого.

24. Якби хтось ненавмисне поранив кого і його було притягнуто до суду

Також, якби хто порушив у суді справу про нанесення йому рани, а відповідач заявив, що поранив його ненавмисне і навів би тому до­каз, ми, вважаючи, що ніхто без своєї провини не мусить терпіти пора­нення, постановляємо І наказуємо: за ці рани позивачеві має бути сплачено.

25. Якби який слуга, захищаючи свого пана, кого-небудь поранив або вбив

Також ми постановляємо, що якби у якійсь сварці слуга-шляхтич, захи­щаючи свого пана, кого поранив або вбив, тоді він звільняється від відпо­відальності за це: проте, зацікавлена сторона має права позивати за свої рани або за вбитого до хазяїна цього слуги.

26. Якщо чий-небудь слуга вчинить напад на дім або вбивство і втече

Якщо чий-небудь слуга вчинить напад на дім або вбивство і втече, але його буде знайдено потерпілим у його пана і про його злочин буде заявлено пану і якщо, незважаючи на це, пан упустить його, тоді сам пан, хазяїн слуги, мусить заплатити за напад і вбивство і відшкодувати шкоду і сам може стягти це зі свого слуги, а якби про цей злочин слуги не було заяв­лено, тоді пан не мусить нести відповідальність за слугу.

27. Якби хтось вчинив напад на іншого або вкрав щось,

або чиясь людина перейшла до іншого, а потерпілий буде мовчати протягом десяти років

Також, якби хто скоїв напад на іншого або вкрав щось, або чиясь лю­дина перейшла до іншого, або хтось дав поручництво за іншого, або когось побив або пограбував, але потерпілий буде мовчати десять років, то вже ніколи він не повинен порушувати про це справу. Якби ж хтось зазнав насильства з боку іншого і про це мовчав протягом трьох років, то мусить мовчати про це довіку.

28. Постанова про головщину для шляхтича і штрафу на користь господаря

Також постановляємо: якби шляхтич шляхтича вбив під час сварки або ненавмисне і це було доведено в суді, тоді винуватий має сплати­ти родичам убитого головщину сто коп грошей, а нам, господарю, в каз­ну — другі сто коп грошей. А якби вбивця, злякавшись відповідальності, втік би з країни, то родичам має бути сплачено Із майна того, хто втік, головщина сто коп грошей, а нам, господарю, стільки ж; діти того, хто втік, можуть володіти маєтком; убивцю ж має бути оголошено вигнаним як негідника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]