Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка (магистри менеджмент).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
3.4 Mб
Скачать

10. Характеристика типових помилок магістерських робіт

До типових помилок в написанні та оформленні магістерської роботи за якими роботи не допускають до захисту ДЕК слід віднести:

    1. Зміст роботи не відповідає плану магістерської роботи або не розкриває тему повністю чи в її основній частині.

    2. Сформульовані розділи (підрозділи) не відбивають реальну проблемну ситуацію, стан об'єкта.

    3. Мета дослідження не пов'язана а проблемою, сформульована абстрактно і не відбиває специфіки об'єкта і предмета дослідження.

    4. Автор не виявив самостійності, робота являє собою компіляцію або плагіат.

    5. Не зроблено глибокого і всебічного аналізу сучасних офіційних і нормативних документів, нової спеціальної літератури (останні 5—10 років) з теми дослідження.

    6. Аналітичний огляд вітчизняних і зарубіжних публікацій з теми роботи має форму анотованого списку і не відбиває рівня досліджуваності проблеми.

    7. Не розкрито зміст та організацію особистого експериментального дослідження (його суть, тривалість, місце проведення, кількість обстежуваних, їхні характеристики), поверхово висвітлено стан практики.

    8. Кінцевий результат не відповідає меті дослідження, висновки не відповідають поставленим завданням.

    9. У роботі немає посилань на першоджерела або вказані всі ті, з яких запозичено матеріал.

    10. Бібліографічний опис джерел у списку використаної літератури наведено довільно, без додержання вимог державного стандарту.

    11. Як ілюстративний матеріал використано таблиці, діаграми, схеми, запозичені не з першоджерел, а підручника, навчального посібника, монографії або наукової статті.

    12. Обсяг та оформлення роботи не відповідають вимогам, вона виконана неохайно, з помилками.

11. Організація захисту магістерських робіт

Склад державної екзаменаційної комісії для захисту магістерських робіт за пропозиціями профілюючих кафедр затверджується наказом ректора не пізніше, ніж за місяць до початку роботи державної комісії. Термін чинності комісії – не більше ніж три календарні роки.

Робота державної екзаменаційної комісії проводиться у терміни, передбачені навчальними планами вищого навчального закладу. Графік роботи на підставі подання декана факультету затверджується проректором з навчальної роботи і доводиться до загального відома не пізніше, як за місяць до початку захисту магістерських робіт.

До захисту магістерських робіт допускаються студенти, які повністю виконали вимоги навчального плану, склали державний іспит, успішно пройшли попередній захист і одержали позитивний відзив наукового керівника на магістерську роботу та затвердження у завідувача кафедри (підпис на титульній сторінці). До складу екзаменаційної комісії ДЕК можуть входити: ректор вищого навчального закладу або проректор з навчальної чи наукової роботи, декан факультету або його заступник, завідувачі кафедр, професори, доценти профілюючих кафедр, провідні спеціалісти виробництва та працівники науково-дослідних інститутів.

ДЕК перевіряє науково-теоретичну та практичну підготовку студентів, вирішує питання про присвоєння їм відповідного освітнього рівня (кваліфікації) магістра та видачу документа державного зразка про освіту (кваліфікацію).

До захисту студент повинен подати перший примірник магістерської роботи, відзив наукового керівника (додаток К), рецензію попереднього захисту (додаток Л), рецензію з підприємства (об’єкта дослідження) або зовнішню рецензію та ілюстративний матеріал до роботи.

Процедура захисту магістерської роботи містить: представлення студента та поданих документів секретарем ДЕК, доповідь студента за результатами виконаної магістерської роботи, відповіді на запитання членів ДЕК, обговорення роботи і прийняття рішення членами ДЕК, оголошення рішення ДЕК.

Студент готує до захисту доповідь та ілюстративний матеріал (титульний аркуш для оформлення якого наведено в додатку М) у вигляді таблиць, графіків, слайдів, відео сюжетів тощо, які відображають результати дослідження, основні висновки, узагальнення та пропозиції, що містяться в магістерській роботі. Ілюстративний матеріал, підписаний науковим керівником, слід мати в кількості не менше 5-и примірників.

Виступ студента на відкритому засіданні ДЕК повинен бути лаконічними (7-10 хв.) і змістовним, охоплювати такі моменти:

  • постановка проблеми дослідження;

  • обґрунтування її актуальності;

  • розкриття ступеня її наукової розробки;

  • характеристика об'єкта дослідження;

  • стан справ з обраної проблеми на підприємстві;

  • зміст запропонованих заходів та їх обґрунтування;

  • загальний висновок і конкретні пропозиції.

Завершуючи доповідь, студент повинен відзначити:

  • можливість практичного використання результатів дослідження;

  • фактичну та очікувану ефективність запропонованих заходів;

  • перспективи подальших досліджень за обраним напрямом.

Після закінчення виступу члени ДЕК та присутні на захисті можуть задавати будь-які запитання з метою визначення рівня професійної підготовки студента.

Рішення членів ДЕК приймається за результатами аналізу магістерської роботи та її захисту з врахуванням оцінки роботи рецензентом. У разі незгоди членів ДЕК думка голови є вирішальною. Рішення комісії щодо захисту магістерських робіт оголошується її головою в день захисту. При недостатньому рівні підготовки магістерської роботи державна комісія може рекомендувати доопрацювати роботу і подати її до повторного захисту через рік. Студенти, які отримали під час захисту незадовільні оцінки, отримують академічні довідки про навчання в магістратурі та відраховуються.

Всі рішення фіксуються в протоколі засідання ДЕК і студенту видається витяг з цього протоколу. При встановлені плагіату повторний захист роботи не дозволяється.

У випадку, коли магістерська робота захищена з оцінкою "відмінно", а загальний інтегральний рейтинг перевищує 80 % (кількість оцінок "добре" не перевищує 25 %, а решта оцінок - "відмінно"), ДЕК може надати випускнику рекомендацію щодо вступу до аспірантури.

Магістерська робота зберігається в архіві вищого навчального закладу протягом 5 років.

Закінчивши технічне оформлення магістерської роботи, студент повинен приділити достатньо уваги процесу підготовки до захисту магістерської роботи. Така підготовка включає оформлення документів і матеріалів, пов'язаних з її захистом, підготовку до виступу перед ДЕК і саму процедуру захисту випускної роботи.