Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка (магистри менеджмент).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
3.4 Mб
Скачать

7. Основні етапи підготовки магістерської роботи

Процес підготовки і написання магістерської роботи складається з декількох етапів:

  • підбір і вивчення літератури з обраної проблеми;

  • вибір і затвердження теми, призначення наукового керівника магістерської роботи;

  • складання плану магістерської роботи;

  • написання та оформлення магістерської роботи відповідно до встановлених вимог;

  • рецензування роботи на кафедрі та доопрацювання після рецензування (за необхідності);

  • підготовка до захисту магістерської роботи (підготовка автореферату та ілюстративного матеріалу з основних положень магістерської роботи, які виносяться на захист);

  • допуск магістерської роботи до захисту, що затверджений завідувачем кафедри;

  • захист магістерської роботи в державній екзаменаційній комісії.

У терміни, визначені кафедрою, студент звітує про виконану роботу перед науковим керівником, який на основі цих даних фіксує ступінь планомірності виконання магістерської роботи та звітує перед кафедрою. Перевіряючи матеріали магістерської роботи, науковий керівник вказує на помилки та неточності, надає консультації з приводу додаткових джерел інформації, допомагає у виборі раціональних шляхів вирішення певних проблем.

Вибір і затвердження теми магістерської роботи. Тематику магістерських робіт розробляє професорсько-викладацький склад випускаючої кафедри, яка щороку переглядається і доповнюється. Тема магістерської роботи обирається студентом самостійно або за допомогою керівника. Теми робіт не можуть повторюватись!!! Студент може запропонувати власну тему дослідження, якщо він обґрунтує її теоретичне і практичне значення для певного підприємства або галузі України. Вибір теми є першим, а тому визначальним етапом дослідження. Тема повинна бути обрана свідомо, а інтерес до теми та прагнення вирішити сформульовані проблеми повинні постійно супроводжувати дослідника.

При виборі теми слід враховувати її актуальність, новизну і перспективність, наявність теоретичної бази, відповідних знань зі спеціальних дисциплін та бажання їх поглиблювати, можливість практичного впровадження результатів дослідження.

Активізація вибору теми повинна відбуватися в першому семестрі п'ятого курсу з тією метою, щоб в процесі навчання студент мав можливість оглянути та опрацювати літературні джерела, з’ясувати практичну та теоретичну цінність майбутніх досліджень для обраного підприємства.

Для затвердження теми магістерської роботи потрібно написати заяву. Студент обов'язково повинен узгодити тему магістерської роботи зі своїм науковим керівником та затвердити у завідувача кафедри. Після цього науковий керівник видає студенту завдання на виконання роботи і розробляє календарний графік її виконання.

Керівниками магістерських робіт можуть бути професори та доктори наук або провідні доценти з відповідних напрямів науки, які рекомендуються відповідною кафедрою.

Порушення строків виконання магістерської роботи є підставою для відрахування студента.

Вивчення економічної літератури та її аналіз. Джерела інформації, які можуть бути використані в ході дослідження досить різноманітні. Зокрема, в дослідженнях з менеджменту, основними джерелами інформації є: фахова спеціальна наукова література, література з узагальнення і поширення провідного вітчизняного та зарубіжного досвіду, опубліковані матеріали державного комітету статистики, дані фінансової звітності, нормативні та законодавчі документи тощо.

Згідно з обраною темою наукового дослідження, студент самостійно підбирає літературні джерела, офіційні документи, накопичує матеріали з теми та опрацьовує їх. Важливим джерелом економічної інформації, яка використовується в наукових дослідженнях, є періодичні видання. До них відносяться газети і журнали, які висвітлюють проблемні питання економічної науки.

При вивченні літератури, студент не повинен займатися суцільним переписуванням літератури, необхідно вміти висловлювати власну точку зору (думку), пропозиції.

Матеріали, зібрані у процесі вивчення літератури з теми, повинні бути проаналізовані, узагальнені та використані в магістерській роботі з відповідними посиланнями. Студенту необхідно також зібрати статистичний матеріал і згрупувати його в таблиці для порівняльного аналізу. Цифрові дані бажано наводити у вигляді таблиць, графіків, схем.

Список використаних літературних джерел та інших матеріалів наводиться в кінці магістерської роботи. При оформленні списку використаних літературних джерел рекомендується звертати увагу на рік видання того чи іншого джерела. Слід користуватися новими виданнями, враховуючи прийняті останнім часом зміни до Законів України та інших нормативно-правових актів.

Особливою формою, викладеної у теоретичній частині роботи, інформації є цитати, вони – невід'ємна частина зібраного матеріалу, їх використовують для того, щоб не перекручувати думки автора першоджерела. Відштовхуючись від змісту цитат, можна створити систему певних доказів, необхідних для об'єктивної характеристики явища, яке вивчається.

Складання плану магістерської роботи. Після ознайомлення з основною літературою слід скласти розгорнутий план магістерської роботи. При складанні плану необхідно консультуватися з науковим керівником з приводу змісту майбутньої роботи та її структури.

План магістерської роботи включає перелік основних розділів теми та розгорнуту програму роботи за кожним розділом. Розділ – це структурна частина роботи, яка включає певну сукупність питань, що характеризують одну із сторін явища, яке вивчається.

План роботи ілюструє порядок проведення досліджень. Зразок орієнтованих планів магістерських робіт наведено в пункті 14.

Складений план в ході дослідження може коригуватися, так як при виконанні роботи деякі розділи будуть розширюватися, а деякі, навпаки, виявляться менш важливими.

У визначені календарним планом терміни, студент повинен звітуватися про виконання роботи перед своїм науковим керівником. Керівник магістерської роботи, в свою чергу, надає відповідні рекомендації щодо змісту, пропонує альтернативні шляхи вирішення певних завдань. Після того, як закінчено написання магістерської роботи, керівник оцінює її зміст, рекомендує до захисту.