Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка (магистри менеджмент).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
3.4 Mб
Скачать

Основні обов’язки наукового керівника:

  • корегування теми роботи відповідно до специфіки діяльності підприємства;

  • консультування студентів щодо структури та змісту МКР;

  • консультування студентів щодо підбору літератури, підготовки доповіді та презентації для прилюдного захисту одержаних результатів;

  • видача студентові індивідуального завдання та складення графіку виконання МКР;

  • контроль за дотриманням студентом графіка підготовки МКР та якості її виконання;

  • підготовка внутрішнього відгуку на МКР (за відповідним зразком);

  • участь у роботі кафедральної комісії з попереднього захисту;

  • участь у роботі засідань державної екзаменаційної комісії, під час захисту студентом МКР.

8. Структура, обсяг і зміст магістерської роботи

Освітньо-професійна програма підготовки магістра за спеціальністю 8.03060101 "Менеджмент організацій і адміністрування (за видами економічної діяльності)" визначає наступну структуру магістерської роботи:

Титульна сторінка (додаток А).

Завдання на виконання магістерської кваліфікаційної роботи (додаток Б).

Анотація українською мовою.

Анотація російською мовою.

Анотація однією із іноземних мов (англійською, французькою, німецькою тощо). Зміст анотацій представлено в додатку В .

Зміст

Перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів (за необхідністю)

Вступ 1. Теоретичний розділ, який складається із трьох параграфів (вказується конкретна назва залежно від обраної теми.

Висновки до першого розділу

2. Аналітико – дослідницький розділ, який розкривається на матеріалах галузі та підприємства і має наступну структуру:

2.1. Основні тенденції розвитку галузі та визначення місця підприємства в бізнес-просторі (включаючи ситуаційний аналіз) 2.2. Організаційно-управлінський аналіз підприємства та оцінка ефективності менеджменту

2.3. Діагностика економічного стану та фінансовий аналіз діяльності підприємства

2.4. Оцінка стану досліджуваної проблеми на підприємстві (за темою роботи)

Висновки до другого розділу

3. Проектно – рекомендаційний розділ, який визначає шляхи подолання проблем, виявлених в результаті дослідження і складається із наступних параграфів1:

3.1. Пропозиції по вдосконаленню системи управління підприємством та підвищення ефективності менеджменту (на основі проведеного аналізу в підрозділах 2.1 та 2.2)

3.2. Пропозиції з вдосконалення діяльності підприємства за визначеним напрямком дослідження та обґрунтування їх доцільності (на основі вивченого теоретичного розділу 1 та проведеного аналізу в підрозділах 2.3 та 2.4)

3.3. Розрахунок ефективності запропонованих заходів та визначення їх впливу на результати діяльності підприємства на перспективу

Висновки до третього розділу

Висновки та пропозиції

Додатки

Список використаної літератури

Основні вимоги до змісту і розділів МКР

Магістерська кваліфікаційна робота повинна мати обсяг 3,5-6,5 авторських аркушів (100-120 рукописних сторінок). Робота виконується за тематикою завдань професійної діяльності за матеріалами підприємства обов’язково з використанням комп’ютерних технологій як інструменту дослідження, містить елементи наукової новизни.

Анотація

Призначена для подання стислої інформації щодо обсягу, побудови, спрямованості та сутності проведених робіт. Друкується трьома мовами.

ЗМІСТ

Зміст займає 1-2 сторінки. В ньому визначається структура роботи, назви всіх розділів і підрозділів із зазначенням початкових сторінок. Заголовки змісту повинні точно повторювати заголовки в тексті.

Перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів (за необхідністю)

Такий перелік наводиться у випадку частого вживання малопоширених чи нових термінів, скорочень, умовних позначень тощо і подається у алфавітному порядку у вигляді скорочення, що зустрічаються у роботі, та розшифровування скорочення, наприклад: ВВП – внутрішній валовий продукт.

Вступ

У вступі (3-5 стор.) дається обґрунтування вибору теми, розкривається її наукове значення, визначаються науковці, які займались вивченням цієї проблеми, відзначаються суперечливі й невирішені питання теми, окремими пунктами визначаються: актуальність теми, об’єкт, предмет, мета, завдання і методи дослідження, наукова новизна та практичне значення отриманих результатів, апробація її окремих положень. Кожне із перелічених питань, які необхідно розглянути у вступі, виділяють курсивом, починаючи з абзацу. Поняття «актуальність» відображає своєчасність, виробничу або соціальну значущість і характеризує професійну підготовленість спеціаліста, який обрав ту чи іншу тему.

Висвітлення актуальності не повинно бути багатослівним. Досить кількома реченнями висловити головне — сутність проблеми, з чого й випливе актуальність теми. Проблеми завжди виникають як на виробництві, так і в науці. Вирішення їх — почесне завдання для молодого спеціаліста.

Постановка мети і конкретних завдань дослідження. Від доведення актуальності обраної теми логічно перейти до формулювання мети дослідження, а також вказати конкретні завдання, які мають бути вирішені відповідно до цієї мети. Це звичайно робиться у формі перерахування (вивчити..., описати..., встановити..., вияснити..., вивести формулу... і т. ін.).

Формулювання цих завдань необхідно робити якомога ретельніше, оскільки опис їх вирішення складатиме зміст розділів магістерської роботи. Це важливо також і тому, що назви таких розділів з'являються саме з формулювання завдань дослідження.

Визначення об'єкта і предмета дослідження. Надалі формулюються об'єкт і предмет дослідження. Об'єкт — це процес або явище, що породжують проблемну ситуацію і обрані для вивчення. Предмет — це те, що міститься в межах об'єкта. Об'єкт і предмет дослідження як категорії наукового процесу співвідносяться між собою як загальне і часткове. В об'єкті виділяється та його частина, котра є предметом дослідження. Саме на нього і спрямована основна увага, саме предмет дослідження визначає тему магістерської роботи, яка виноситься на титульний аркуш як заголовок.

Об'єктами магістерської роботи можуть бути:

  1. Підприємства або фірми будь-яких організаційно-правових форм та розмірів чи їх структурні підрозділи будь-якої галузі народного господарства.

  2. Науково-дослідні, проектно-конструкторсько-технологічні та інші науково-технічні організації та їх підрозділи.

  3. Інвестиційні, страхові, посередницькі, фінансові, консалтингові, маркетингові компанії та фірми, а також біржі, фонди, комерційні банки та інші організації ринкової інфраструктури.

  4. Технологія та організація виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг.

  5. Інвестиційні та інноваційні проекти в галузях промисловості, транспорту, зв'язку, науки, інформатики, охорони навколишнього середовища, в соціальній та інших сферах.

  6. Загальні функції управління будь-якими організаціями, планування, організація, мотивація, контроль, комунікації, а також функції господарюючих суб'єктів: маркетинг, фінанси, постачання, збут, підготовка виробництва, стратегічне та оперативно-календарне планування, фінансовий та управлінський облік, стратегічне та фінансове управління та інше.

  7. Потенціал підприємств та організацій, стадії і процеси його розвитку та управління, кризові явища, методи та механізми антикризового управління.

Даний перелік не обмежує перелік можливих об'єктів магістерської роботи. При виборі об’єкта дослідження важливо, щоб технологія виробництва продукції, виконання робіт або надання послуг були добре знайомі студенту.

Для магістерської роботи потрібно проводити аналіз галузі та діяльність одного підприємства, установи чи організації цієї галузі чи сфери діяльності.

Важливим етапом праці дипломника є вибір методів дослідження інструменту отримання фактичного матеріалу і необхідної умови досягнення поставленої в роботі мети.

Інформаційною базою дослідження є законодавчі та нормативно-правові акти Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, міністерств та відомств, наукові праці, присвячені дослідженню проблеми, статистичні дані Державного комітету статистики України; матеріали спеціальних періодичних видань; законодавчі та нормативні акти з економічних питань; звітно-статистичні та облікові дані підприємств; результати досліджень, проведених автором.

Наукова новизна одержаних результатів. Оскільки магістерська робота є науковою працею, то вона повинна містити елементи наукової новизни, які можуть бути досліджені автором роботи (магістром). Це може бути удосконалені, розвинені (незначно) теоретико-методичні положення за темою дослідження, отримані практичні результати тощо.

Практичне значення результатів дослідження. Зазначаються результати апробації наукового дослідження (зазвичай, на підприємстві, яке досліджувалось).

А також відмічаються результати оприлюднення на науково-практичних конференціях та публікації у фахових наукових журналах.

Обсяг і структура дипломної роботи. Зазначається: "Дипломна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, додатків та списку використаних джерел. Основний зміст роботи викладений на ___ сторінках, містить ___таблиць, з яких ___ займає ___ повних сторінок, ___ рисунків; список використаних джерел складає ___ найменувань, _____ додатків на ____ сторінках".