Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка 2011.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
828.42 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, молоді та спорту УКРАЇНИ

ЖИТОМИРСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ

ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

МЕТОДИЧНИЙ МАТЕРІАЛ

для написання дипломної роботи та здачі державного екзамену з фахових дисциплін за освітньо-кваліфікаційним рівнем «Спеціаліст» і «Магістр» студентами спеціальності «Економіка підприємства»

Житомир 2011

Методичний матеріал для написання дипломної роботи та здачі державного екзамену з фахових дисциплін за освітньо-кваліфікаційним рівнем «Спеціаліст» і «Магістр» студентами спеціальності «Економіка підприємства»/ [уклад. Г.М. Тарасюк; за заг. ред. В.К. Данилко]. - Житомир: ЖДТУ, 2010. – 77 с.

Мета даних методичних рекомендацій — допомогти студентам, майбутнім спеціалістам самостійно виконати наукове дослідження, використовуючи набуті в процесі навчання професійні знання, побудувати структуру дипломної роботи, грамотно оформити текстовий та табличний матеріал, правильно подати ілюстрації, таблиці, графіки, формули і використані літературні джерела.

Рецензенти: д.е.н., проф. Ходаківський Є.І., д.е.н., проф. Мостенська Т.Л.

Методичний матеріал затверджений на засіданні кафедри економіки, протокол № 14 від 01.04.2010р.

Навчальне видання

Методичний матеріал видано редакційно-видавничим відділом Житомирського державного технологічного університету

Комп’ютерний набір Манчуківська О.В.

та верстка Ходаківська І.А.

Оригінал-макет виготовлено та віддруковано на кафедрі економіки ЖДТУ: 10005, м. Житомир, вул. Черняховського, 103.

ЗМІСТ

І. ДИПЛОМНА РОБОТА……………………………………………...

4

1.1. Загальні положення…………………………………………..

4

1.2. Загальна схема виконання дипломної роботи………………

5

1.3. Вивчення літературних джерел……………………………...

8

1.4. Складання плану дипломної роботи………………………...

9

1.5. Структура, обсяг та зміст дипломної роботи……………….

10

1.6. Перелік тем дипломних робіт………………………………..

20

1.7. Загальні вимоги до оформлення дипломних робіт…………

29

1.8. Характеристика типових помилок дипломних робіт………

34

1.9. Керівництво дипломною роботою та її рецензування……..

35

1.10. Захист дипломної роботи…………………………………...

36

1.11. Оцінювання дипломної роботи…………………………….

37

ІІ. ДЕРЖАВНИЙ ЕКЗАМЕН З ФАХОВИХ ДИСЦИПЛІН………..

39

ДОДАТКИ……………………………………………………………..

62

І. Дипломна робота

1.1. Загальні положення

У процесі виконання дипломних робіт у студентів виникають певні труднощі у виборі теми роботи, об’єкта дослідження, розробці індивідуального плану, виконання та оформлення робіт.

Ці методичні рекомендації є спробою комплексного висвітлення сучасних вимог до підготовки та захисту дипломних робіт з метою надання допомоги студентам у підвищенні культури наукової праці.

Дипломна робота – це кваліфікаційне навчально-наукове дослідження студента, яке виконується на завершальному етапі навчання у вищому навчальному закладі за освітньо-кваліфікаційними рівнями “Спеціаліст” та “Магістр”. Вона є кваліфікаційним документом, на підставі якого Державна екзаменаційна комісія (ДЕК) визначає рівень теоретичної підготовки випускника, його готовність до самостійної роботи за фахом і приймає рішення про присвоєння кваліфікації.

Як теоретико-прикладне дослідження, дипломна робота повинна містити глибоке теоретичне осмислення актуальної проблеми, а також обґрунтований проект практичного її розв'язання, виконаний на основі проведеного аналізу певного об'єкту (підприємства), процесу, методу тощо.

Метою підготовки дипломної роботи є поглиблення студентом теоретичних і практичних знань з обраного напряму спеціалізації, вироблення умінь застосовувати їх при вирішенні конкретних практичних завдань, а також виявлення ступеня підготовки випускника до самостійної практичної діяльності.

Працюючи над дипломною роботою, студент має засвоїти навички правильної постановки проблеми та обґрунтування її актуальності, формулювання мети і завдань, побудови логічного плану й оптимальної структури дослідження, роботи з джерелами інформації, аналізу та оцінки різних аспектів об'єкту дослідження, обґрунтування власних узагальнень, висновків і пропозицій.

До дипломних робіт висуваються такі основні вимоги:

  • актуальність теми, відповідність її сучасному стану певної галузі науки та перспективам розвитку, практичним завданням відповідної сфери;

  • вивчення та критичний аналіз монографічних і періодичних видань з теми;

  • вивчення та характеристика історії дослідженої проблеми та її сучасного стану, а також передового досвіду роботи у відповідній галузі;

  • чітка характеристика предмета, мети і методів дослідження, опис та аналіз проведеннях автором експериментів;

  • узагальнення результатів, обґрунтування їх, висновки та практичні рекомендації.

Магістр — це освітньо-кваліфікаційний рівень фахівця, який на основі кваліфікації бакалавра здобув поглиблені спеціальні уміння та знання інноваційного характеру, має певний досвід їх застосування та продукування нових знань для вирішення проблемних професійних завдань у певній галузі. Магістр повинен мати широку ерудицію, фундаментальну наукову базу, володіти методологією наукової творчості, сучасними інформаційними технологіями, методами отримання, обробки, зберігання і використання наукової інформації, бути спроможним до плодотворної науково-дослідницької і науково-педагогічної діяльності.

Магістерська дипломна роботи - це самостійна науково-дослідницька робота, яка виконує кваліфікаційну функцію, тобто готується з метою публічного захисту і отримання академічного ступеня магістра. Магістерська робота повинна містити нове вирішення актуального наукового завдання. Як самостійне наукове дослідження магістерська робота кваліфікується як навчально-дослідницька праця, в основу якої покладено моделювання більш-менш відомих рішень, її тематика та науковий рівень мають відповідати освітньо-професійній програмі навчання. З одного боку, вона має узагальнюючий характер, оскільки є своєрідним підсумком підготовки магістра, а з іншого — самостійним оригінальним науковим дослідженням студента, у розробці якого зацікавлені установи, організації або підприємства.

При написанні кваліфікаційної роботи студент-магістр повинен уміти: формулювати ціль і завдання дослідження; складати план дослідження; вести бібліографічний пошук із застосуванням сучасних інформаційних технологій; використовувати сучасні методи наукового дослідження, модифікувати наявні та розробляти нові методи, виходячи із завдань конкретного дослідження; обробляти отримані дані, аналізувати і синтезувати їх на базі відомих літературних джерел; оформляти результати досліджень відповідно до сучасних вимог у вигляді звітів, рефератів, статей.

Процедура підготовки і захисту магістерської дипломної роботи подібна до захисту дипломної роботи спеціаліста.