Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод_семенар_налоговое_пр_очное_2011_2012_до д...rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
1.97 Mб
Скачать

Фінансові санкції, що застосовуються Державною податковою службою

Вид порушення

Розмір санкцій

Несвоєчасне внесення платежів до бюджету

?

Відсутність на момент перевірки органами податкового контролю податкових декларацій про прибуток, розрахунків, пов’язаних з нарахування та сплатою податка за визначений період.

?

Ненадання або несвоєчасне надання податковому органу податкових деклацій про прибуток, розрахунків платіжного доручення на перерахування

?

Заниження або скорочення сум податку на прибуток

?

Несвоєчасне внесення податку до бюджету

?

Підприємницька діяльність без державної реєстрації, спеціального дозволу

?

Не усунення виявлених порушень законодавства про податки, інших платежів до бюджету.

?

Відмова у допущенні до огляду приміщення, що використовується для отримання доходів або пов’язаних з утриманням об’єктів оподаткування, незалежно від їх місцезнаходження.

?

Відсутність бухгалтерського обліку об’єктів оподаткування або ведення його з порушенням встановленого порядку, неподання декларацій, розрахунків, аудиторських висновків та інших документів, необхідних для нарахування податків

?

Перевищення встановленого ліміту залишку грошових засобів у касі

?

Не оприбуткування до каси готівкових коштів

?

Задача 1.

Підприємство «Прогрес» займається видавничою діяльністю - видає літератур­ний журнал (періодичний) і приймає замовлення на друкування тиражів книжок від авторів цих книг.

З'ясуйте, посилаючись на чинне законодавство, чи необхідно застосовувати реєстратори розрахункових операцій під час реалізації журналу за готівкові кошти оптовим покупцям і при­ймання готівкових коштів від замовників.

Задача 2.

Підприємство «Ельбрус» виплатило працівникам заробітну плату з готівкової ви­ручки, що накопичилася протягом трьох днів понад установлений ліміт каси.

Обґрунтуйте, використовуючи нормативно-правові акти, чи має місце у цьому випадку порушення порядку ведення операцій з готівкою. Якщо так. то які санкції передбачено за це?

Задача 3.

На підприємстві «Обрій» здійснюються 1-2 операції з отримання чи видачі готів­ки за день. У зв'язку з ним касир Іванова вирішила у касовій книзі робити записи один раз на три дні.

Обґрунтуйте, використовуючи нормативно-правові акти, чи правомірними є дії касира.

Задача 4.

Підприємство торгівлі «Оберіг» працює із застосуванням реєстраторів розрахун­кових операцій.

З'ясуйте, посилаючись на зміст нормативно-правових актів, чи вважається готів­кова виручка, одержана у вечірні години роботи магазину і яку здали в касу підпри­ємства наступного робочого дня. одержаною понад установлений ліміт.

Задача 5.

Громадянин Овчаренко є приватним підприємцем і за власним бажанням засто­совує реєстратор розрахункових операцій. Обґрунтуйте, посилаючись на чинне законодавство, чи необхідно йому зареєст­рувати реєстратори розрахункових операцій в органах податкової служби.

Задача 6.

Торгове підприємство «Олеся» м. Самбір Львівської області має магазин, розташований за іншою адресою, ніж юридична.

Чи є порушенням ведення окремої книги обліку розрахункових операцій у відо­кремленому підрозділі, якщо центральна бухгалтерія веде свою касову книгу?

Задача 7.

На балансі підприємства «Будмаш» перебуває пансіонат для оздоровлення пра­цівників. Підприємство реалізує путівки до пансіонату як юридичним, так і фізичним особам.

Обґрунтуйте, чи потрібно підприємству при готівкових розрахунках за реалізацію путівок застосовувати реєстратори розрахункових операцій.

Задача 8.

Відкрите акціонерне товариство «Віньковецьке ремонтно-транспортне підприєм­ство» Хмельницької області надає послуги з ремонту тракторів і сільськогосподарсь­ких машин, автоперевезення.

З'ясуйте, посилаючись на чинне законодавство, чи необхідно підприємств) при готівкових розрахунках за надані послуги застосовувати реєстратори розрахункових операцій.

Задача 9.

Відокремлений підрозділ підприємства «Промінвест» під час виїзної торгівлі отримав торгову виручку.

Чи може підприємство здавати торгову виручку через банківські установи з вико­ристанням реєстраторів розрахункових операцій без відображення цих операцій че­рез касову книгу підприємства?

Задача 10.

Комп'ютерний клуб «Орбіта» - суб'єкт підприємницької діяльності - надає послуги (інтернет-послуги, комп'ютерні ігри тощо).

Яким чином мають здійснюватися готівкові розрахунки з відвідувачами клуба надані послуги?

Задача 11.

Микитівський доломітний завод здійснює випуск вогнетривкої продукції для під­приємств чорної металургії України і не належить до підприємств сфери торгівлі. громадського харчування та послуг. На балансі підприємства утримується готель для проживання працівників, які перебувають у відрядженні. Крім того, підприємство що здає в оренду іншим юридичним та фізичним особам приміщення, надає населення послуги автотранспорту.

Чи має право підприємство здійснювати готівкові розрахунки за вищезазначені види послуг без застосування реєстраторів розрахункових операцій?

Задача 12.

Парк культури та відпочинку «Гідропарк» є об'єктом культури. Під час надання ним послуг використовуються квитки, надруковані з нанесенням друкарським спосо­бом серією, номером і ціною. Новозведені розрахункові квитанції майже повністю повторюють ці квитки.

Чи можна використовувати такі квитки без розрахункових книжок?

Задача 13.

У яких видах податкового контролю (попередній, поточний та наступний) застосовуються такі методи і способи податкового контролю та чому:

а) аналіз проведеного аудиту;

б) ревізія:

в) аналіз фінансово-господарської діяльності:

г) інвентаризація;

ґ) контроль за складанням кошторису:

д) обстеження;

е) контроль за виконанням кошторису.

Завдання 14.

Визначте, до компетенції яких органів податкового контролю належить перевірка таких суб'єктів:

а) недержавний страховий фонд:

б) Адміністрація Президента України:

в) Ощадний банк України;

г) акціонерне товариство «Горизонт»:

ґ) обласний суд;

д) Міністерство фінансів України;

е) державне підприємство;

є) Національний банк України.

Задача 15.

Контрольно-ревізійним управлінням у Дніпропетровській області 27 травня 2011 р. було проведено ревізію державного підприємства «Хімтекстильмаш».

16 грудня 2011 р. до дирекції підприємства надійшло письмове повідомлення, підписане інспектором контрольно-ревізійного управління у Дніпропетровській об­ласті, про проведення протягом найближчого часу ревізії фінансової діяльності під­приємства за його ініціативою.

Чи є законними підстави для проведення такої ревізії?

Задача 16.

Контрольно-ревізійним управлінням у м. Києві у липні 2011 р. було проведено планову перевірку державного підприємства «Київмлин» щодо правильності розра­хунків з місцевим бюджетом.

У листопаді 2011 р. за дорученням Служби безпеки України цим же управлінням було проведено непланову перевірку підприємства щодо законності отримання ним доходів.

Керівництво підприємства подало скаргу до Головного контрольно-ревізійного управління України на дії службових осіб контрольно-ревізійного управління у м Києві, вважаючи, що воно не мало права проводити наступну перевірку раніше, як через рік після проведення попередньої.

Задача 17.

Контрольно-ревізійним управлінням у м. Києві у липні 2011 р. було проведено планову ревізію фінансової діяльності централізованої бухгалтерії медичних закладів Подільського району м. Києва, які утримуються за рахунок Державного бюджету.

Під час ревізії було виявлено факти порушень нормативних актів Кабінету Мініс­трів України, а також Міністерства охорони здоров'я України.

Наслідки ревізії було оформлено актом, що його підписали керівник ревізійної групи, керівник органу, при якому утворено централізовану бухгалтерію, та головний бухгалтер.

Оцініть правомірність ситуації.

Задача 18.

Необхідно визначити чи має місце порушення податкового законодавства, якщо так, то сформулюйте його у Акті документальної перевірки.

Вихідні дані:

Під час проведення податкової перевірки, податковим інспектором було встановлено, що торговим підприємством “Електротехніка” було набуто 10 телевізорів за ціною 2400 грн. на загальну суму 24000 грн. ПДВ склало 4800 грн. у торгівельний зал було виставлено на продаж лише 9 телевізорів. Один телевізор був встановлений у кімнаті відпочинку персоналу. До складу валових витрат підприємства були віднесені витрати на купівлі телевізора у сумі 24800 грн.

Задача 19.

Необхідно визначити чи має місце порушення податкового законодавства, якщо так, то сформулюйте його у Акті документальної перевірки.

Вихідні дані:

Під час здійснення податкового контролю ПП “Скарлет”, було встановлено, що при перевірці декларації з податку на додану вартість податковий кредит склав 200 тис. грн. При перевірці податкових накладних було встановлено, що на суму 15 тис. грн. податкові накладні відсутні, а на суму 11300 грн. надані невірно заповнені податкові накладні. Податковому інспектору були надані усні пояснення, що товар був набутий у підприємства, що є платником єдиного податку, тому на суму 15000 грн. податкові накладні не можуть бути надані, так як контрагент не є платником даного податку.

Задача 20.

Необхідно визначити чи має місце порушення податкового законодавства, якщо так, то сформулюйте його у Акті документальної перевірки.

Вихідні дані:

Під час проведення контрольних дій з перевірки документів підприємства ВАТ “Олімп” було виявлено, що в результаті співставлення змістовної частини таких документів як податкова накладна з ПДВ та платіжне доручення до бюджету перерахована сума, що дорівнює різниці сум податкового зобов’язання та податкового кредиту.

Задача 21.

Необхідно визначити чи має місце порушення податкового законодавства, якщо так, то сформулюйте його у Акті документальної перевірки.

Вихідні дані:

Підприємством ВТО “Ельга” було набуто ноу-хау за 1 млн. грн. (ПДВ склало 200 тис. грн.) і було віднесене до складу податкового кредиту (на цю суму мається податкова накладна). В цьому ж звітньому періоді ноу-хау було перепродано закордонній фірмі за 1,5 млн. грн. Ніяких інших операцій підприємства у даному звітньому періоді не здійснювало. У податковій декларації з ПДВ відображена сума податкового кредиту – 200 тис. грн. та податкове зобов’язання 0 грн. Підприємство вимагає відшкодування ПДВ з бюджету.

Задача 22

Необхідно визначити вірність нарахування балансовоїв артості нематеріальних активів.

Вихідні дані:

Підприємство набуло програмного забезпечення для ведення бухгалтерського обліку на комп’ютері за 5000 грн. Через рік це підприємство додатково набуло ще два модулі за 1000 грн. які поширили можливості програмного забезпечення. Сума нарахованої амортизації програмного забезпечення за перший рік експлуатації склала 1500 грн. балансова вартість нематеріальних активів склала 6200 грн. набута додаткова література для навчання персонала підприємства з програмним забезпеченням на загальну суму 2200 грн.