Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод_семенар_налоговое_пр_очное_2011_2012_до д...rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
1.97 Mб
Скачать

Семінарське заняття № 5

(1 година)

Тема 9. Місцеві податки і збори Питання для обговорення.

  1. Принципи побудови системи місцевих податків і зборів.

  2. Класифікація місцевих податків та зборів, їх ставки, платники, об’єкти оподаткування.

  3. Повноваження органів місцевого самоврядування. Порядок сплати і перерахування місцевих податків та зборів.

  4. Повернення надміру сплачених сум податку з бюджету місцевого самоврядування.

  5. Оподаткування місцевими податками та зборами іноземних юридичних осіб.

  6. Відповідальність платників за сплату місцевих податків та зборів.

Теми рефератів:

  1. Доходи місцевих бюджетів та їх класифікація.

  2. Характеристика місцевих податків.

  3. Аналіз змісту та способу нарахування місцевих зборів та інших обов’язкових платежів.

  4. Повноваження місцевих органів самоврядування у галузі оподаткування.

  5. Фактори, що впливають на розмір та способи стягнення місцевих зборів та інших обов’язкових платежів.

Методичні вказівки:

Податковий кодекс України чітко визначає перелік місцевих податків і зборів, граничні розміри їхніх ставок. Студент повинен пригадати поередні теми занять та з’ясувати класифікації зазначених податків та зборів. Місцеві податки і збори (обов'язкові платежі), механізм стягування і порядок їхньої сплати встановлюються сільськими, селищними, міськими радами відповідно до вищенаведеного переліку й у рамках розміру граничних ставок. Студентові необхідно також пригадати особливості зарахування місцевих податків та зборів до відповідних рівнів бюджету.

Органи місцевого самоврядування в межах своєї компетенції мають право вводити пільгові податкові ставки, цілком скасовувати окремі податки і збори або звільняти від їхньої сплати деякі категорії платників, а також надавати відстрочку по сплаті місцевих податків і зборів. Однак органи місцевого самоврядування не мають права приймати податки і збори, що суперечать вимогам, передбаченим ПКУ. Відповідальність за правильне вирахування, своєчасність сплати місцевих податків і зборів у бюджети органів місцевого самоврядування покладається на платників відповідно до діючого законодавства. Контроль за сплатою місцевих податків і зборів здійснюють державні податкові адміністрації.

Контрольні запитання та завдання:

  1. Наведіть характеристику місцевим податкам і зборам в Україні?

  2. Роз’ясність зміст єдиного податку.

  3. Проаналізуйте податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

  4. Визначте особлисовті збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності.

  5. Встановіть зміст збору за місця для паркування транспортних засобів.

  6. Проаналізуйте туристичний збір.

  7. Які особливості оподаткування іноземних юридичних осіб, передбачено чинним податковим законодавством?

  8. Який передбачено порядок встановлення і скасування місцевих податків і зборів?

  9. Які встановлено принципи побудови та призначення системи місцевих податків та зборів?

  10. Які обов'язки платників місцевих податків і зборів (обов'язкових платежів) передбачено чинним податковим законодавством?

  11. Визначте права платників місцевих податків і зборів (обов'язкових платежів).

  12. Встановіть відповідальність платників податків і зборів (обов'язкових платежів) за порушення податкових законів.

Завдання 1

Схематично визначте джерела сплати податків і зборів (обов'язкових платежів)

Завдання 2

Складіть схему “Способи усунення подвійного оподаткування”.

Завдання 3

Складіть таблицю видів податків і зборів (обов'язкових платежів) справляються на території України із зазначенням ставки стягнення.

Завдання 4

За допомогою таблиці встановіть порядок сплати, перерахування та повернення місцевих податків та зборів з бюджету.

Завдання 5

Складіть таблицю “Відповідальність платників за сплату місцевих податків та зборів”.

Задача № 1

Громадянин Карпенко Г. сплатив за паркування автотранспорту в спеціально обладнаному місці збір у розмірі 10 гривні на добу. При цьому плату було здійснено на місці паркування. Оцініть правомірність ситуації.

Задача № 2

Фірма “Зоря” має у власності чотири великогабаритні автотранспорти. Фірма “Зоря” користується послугами паркування автотранспорту зі сплатою збору у розмірі 10 гривень на добу. Пракувення здійснюється у відведених місцях, для великогабаритного транспорту. Оцініть правомірність ситуації.

Задача № 3

Підприємство “Агро плюс” суму, сплачених ним місцевих податків та зборів віднесло на собівартість продукції та наданих послуг. Сплата здійснювалась за рахунок коштів юридичної особи. Оцініть правомірність ситуації.

Задача № 4

Подружжя Сидорчук мають у спільній сумісній власності житловий будинок загальною площею 300 м2. Визначте умови оподаткування такого майна податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Задача № 5.

Громадянин Карпенок С. звернувся до податкової інспекції з проханням розтлумачити умови та порядок оподаткування квартири загальною площею 100 м2, а також чи має він право скористуватись пільгою зі сплати податку. Надайте юридичну допомогу громадянину Карпенко С. відповідно до норм Податкового кодексу України.

Задача № 6

За рішенням Криворізької для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв. метрів, ставка податку становить 50 гривень.

Обґрунтуйте, посилаючись на нормативно-правові акти, правомірність ситуації

Задача № 7

Громадянин Дробот Н. уклав договір купівлі-продажу нерухомого майна (житловий будинок загальною площею 98 кв. метрів) з громадянином Савчук О. Визначте платника, умови та порядок оподаткування такого майна відповідно до норм Податкового кодексу України.

Задача № 8

Криворізька міська рада визначила розмір ставки збору за місця для паркування транспортних засобів за кожний день провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів у гривнях за 1 квадратний метр площі земельної ділянки, відведеної для організації та провадження такої діяльності, у розмірі від 0,10 відсотка мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. Визначте правомірність ситуації.

Задача № 9

Власник автостоянки "Стоп плюс", відповідно до рішення Криворізької міської ради зобов’язаний щомясячно сплачувати збір за місця для паркування транспортних засобів у розмірі 1, 36 гривні за 1 кв.м земельної ділянки, відведеної під автостоянку. Визначте правомірність ситуації.

Задача № 10

Громадянин Карпенко Г. сплатив за паркування автотранспорту в спеціально обладнаному місці збір у розмірі 10 гривні на добу. При цьому плату було здійснено на місці паркування. Оцініть правомірність ситуації.

Задача №11

Фірма “Зоря” має у власності чотири великогабаритні автотранспорти. Фірма “Зоря” користується послугами паркування автотранспорту зі сплатою збору у розмірі 10 гривень на добу. Пракувення здійснюється у відведених місцях, для великогабаритного транспорту. Оцініть правомірність ситуації.

Задача № 12

Підприємство «Крокус» за провадження торгівельної діяльності має придбати торгівельний патент та сплатити збір у розмірі 10 гривень. Визначте строк дії торгівельного патенту, умови його набуття та правомірність ситуації.

Задача № 13

Громадянин Корнєв К. займається реалізацією сільськогосподарської продукції на ринку у критому павільйоні. При цьому працівники ринку його зобов’язали наперед сплатити збір за провадження торгівельної діяльності у розмірі 50 грн. Оцініть правомірність ситуації.

Задача № 14

Промислове підприємство “Графт” реалізує продукцію власного виробництва на відкритих столах та майданчиках для торгівлі з автомашин. Співробітник ринку Григоренко Н. звернувся до представника промислового підприємства “Графт” з вимогою сплатити збір за провадження торгівельної діяльності до початку реалізації продукції із зазначенням суми збору – 711 грн. за добу торгівлі. Оцініть правомірність ситуації.

Задача № 15.

Підприємство “Орфей”, з метою влаштування та проведення конкурсного розпродажу, звернулось за дозволом до органів місцевого самоврядування. Визначте розмір збору та порядок його сплати, якщо вартість продукції, що надано для розпродажу становить 2340 грн.

Задача № 16.

Міська рада встановила ставку туристочного збору у розмірі 3% від вартості усього періоду проживання у готелі. Визначте правомірність ситуації.

Задача № 17.

Ципкін Г. та Харкіна С. прибули до курортної місцевості у службове відрядження, співробітник готелю під час реєстрації осіб, до вартості готельного номеру проживання включив суму туристичного збору у розмірі 30 грн. за особу. За виробничої потреби Ципкін Г. був вимушений залишити готель попереднього перебування та зареєструватись у іншому, але у межах однієї курортної місцевості, де з нього додатково адміністрацією готелю було стягнено суму туристичного збору у розмірі 20 гривень. Оцініть правомірність ситуації.

Задача № 18

Групу туристів, під час літнього відпочинку у курортній місцевості, зобов’язали сплатити збір у розмірі 5 грн. з особи. До групи входили наступні категорії громадян: діти віком 10 та 16 років; інвалід І групи, ветеран ВВВ, учасник ліквідації наслідків на ЧАЕС. При цьому до моменту звернення щодо сплати збору, туристи перебували на 10 добі відпочинку. Оцініть правомірність ситуації.