Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод_семенар_налоговое_пр_очное_2011_2012_до д...rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
1.97 Mб
Скачать

Контрольні запитання та завдання:

  1. Визначте податок за землю та його розмір.

  2. Наведіть характеристику суб’єкту, об’єкту та базі оподаткування податком за землю.

  3. Які ставки земельного податку з одного гектара передбачено чинним законодавством з оподаткування?

  4. Які ставки земельного податку з земель, грошову оцінку яких не встановлено, передбачено чинним законодавством про оподаткування?

  5. Визначте податок з земель промисловості, транспорту, зв’язку, оборони та іншого призначення, а також землі природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного, історико-культурного призначення та за землі лісового і водного фондів (за межами населених пунктів).

  6. Які пільги щодо плати за землю передбачено чинним законодавством?

  7. Який порядок передбачено податковим законодоваством щодо обчислення і строку сплати земельного податку?

  8. Визначте відповідальність платників і контроль за додержанням законодавства про сплату податку за землю

  9. Обґрунтуйте зміст платників рентних платежів за нафту, природний газ

  10. Визначте об’єкти, ставки та базу оподаткування для рентних платежів за нафту, природний газ і газовий конденсат.

  11. Які пільги щодо сплати рентних платежів за нафту, природний газ і газовий конденсат встановлено податковим законодавством?

  12. Що визнається збором за першу реєстрацію транспортного засобу: платник, об’єкт, ставки, пільги, строки сплати податку?

  13. Визначте порядок обчислення і сплати фіксованого сільськогоспдарського податку.

  14. Наведіть тлумачення збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності.

  15. Які елементи плати за торговельний патент на деякі види підприємницької діяльності передбачено чинним податковим законодавством?

  16. Визначте особливості та порядок відрахування за геологорозвідувальні роботи.

  17. Який розмір збору за спеціальне використання природних ресурсів передбачено чинним податковим законодавством.

  18. Які інші обов'язкові платежі і неподаткові доходи встановлено чинним податковим законодавством.

Задача 1.

Основним видом діяльності житлово-експлуатаційної організації комунальної власності є експлуатація житлового фонду. Обґрунтуйте, посилаючись на нормативно-правові акти, чи потрібно цій органі­зації сплачувати екологічний податок.

Задача 2.

Нафтовидобувні управління ВАТ «Укрнафта» здійснюють буріння розвідуваль­них свердловин для видобування нафти з конденсатом і природного газу. Проте на проведення геологорозвідувальних робіт одержують обмежені суми бюджетних кош­тів, яких не вистачає для фінансування цих робіт, і управління змушені використову­вати власні кошти на їх фінансування. Обґрунтуйте, посилаючись на нормативно-правові акти, чи сплачується у ньому випадку збір на геологорозвідувальні роботи.

Задача 3.

За рішенням Криворізької для квартир, житлова площа яких перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 кв. метрів, ставка податку становить 2 відсотка розміру мінімальної заробітно ї плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року

Обґрунтуйте, посилаючись на нормативно-правові акти, правомірність ситуації.

Задача 4.

Підприємство «Вимпел» зареєстроване як громадська організація і здійснює роз­міщення та охорону транспортних засобів. Обґрунтуйте, чи поширюється на нього дія пільги щод плати за землю.

Задача 5.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Іранс-захід» протягом року реалізу­вало автомобіль. Обґрунтуйте, посилаючись на законодавство, чи повинно товариство сплачувати збір за першу реєстрацію транспортних засобів за цей автомобіль до кінця року.

Задача 6.

Ветеран праці Прохоренко набув у власності вантажний автомобіль з об'ємом цилі­ндрів двигуна 6500 см3. Обґрунтуйте, посилаючись на законодавство, чи має Прохоренко право на пільгу щодо сплати збору за першу реєстрацію транспортного засобу.

Задача 7

Сільськогосподарське підприємство, зареєстроване у формі товариства з обмеженою відповідальністю, працює з 1 квітня 2011 року – займається виробництвом комбікорму. За яких умов підприємство може перейти на сплату фіксованого сільськогосподарського податку?

Задача 8.

Приватний підприємець займається підприємницькою діяльністю зі сплатою фіксованого податку шляхом придбання патенту. Чи слід здійснювати сплату зборів до соціальних фондів платникам, які працюють за фіксованим податком.

Задача 9

Приватний підприємець-фізична особа, не використовує працю найманих осіб, займається роздрібним продажем товарів з торгівельних місць на ринку, обсяг доходу протягом календарного року не перевищу 100 тис. гривень. Визначте чи буде приватний підприємець платником єдиного податку, якщо так то встановіть за яких умов та розмір єдиного податку.

Задача 10

Приватний підприємець Доленко П., не використовує працю найманих осіб, займається наданням побутових послуг населенню, обсяг доходу протягом календарного року не перевищу 80 тис. гривень. Визначте чи буде приватний підприємець платником єдиного податку, якщо так то встановіть за яких умов та розмір єдиного податку. Визначте чи буде підприємець платником ПДВ у звітних періодах, якщо на спрощену систему оподаткування він перейшов у квітні місяці 2011 року.

Задача 11

Приватний підприємець Григоренко К. є платником єдиного податку з червня 2009 року. У його власності знаходиться земельна ділянка розміром 4,00 га (сільськогосподарського призначення): 3,00 га – багаторічні насадження та 1,00 га ріллі. А також у його користуванні знаходиться 0,50 га орендованої землі під пасовища. Визначте чи буде підприємець платником податку на землю, якщо так розрахуйте розмір податку.

Задача 12

У 2011 р. підприємство працювало за спрощеною системою оподаткування, облі­ку та звітності. Але у жовтні 2011 р. обсяг виручки перевищив 1 млн. грн. Обґрунтуйте, посилаючись на нормативно-правові акти, чи може підприємство зно­ву працювати за спрощеною системою оподаткування, обліку та звітності у 2012 р.

Задача 13

Підприємство «Дон» - суб'єкт малого підприємництва має заборгованість із заробітної плати, податків і зборів. Обґрунтуйте, посилаючись на нормативно-правові акти, чи може підприємство працювати за спрощеною системою оподаткування, обліку та звітності.

Задача 14

Приватне підприємство надає медичні послуги та послуги з перевезення. У власність набуває автомобілі швидкої допомоги у кількості 5 один., автомобіль спеціального призначення, автомобіль для перевезення (на 15 осіб). Треба визначити розмір збору за першу реєстрацію транспортних засобів та порядок його сплати, якщо об’єм двигуна становить для автомобілів швидкої допомоги – 1650 см3, 1800 см3,1890 см3, 2000 см3., 2780 см3.

Задача 15

Громадянин Естонії має у користуванні земельну ділянку, що знаходиться на Південному узбережжі Автономної Республіки Крим, земельна ділянка розміром 1,00 га, земельна ділянка використовується під виноградарство. Визначте розмір та порядок сплати податку на землю.

Задача 16

Підприємство має земельну ділянку у власності, з оздоровчим та рекреаційним призначенням у використання. Розмір земельної ділянки становить 4,14 га. Місце розташування земельної ділянки - Західне узбережжя Автономної Республіки Крим. Додатково підприємство орендує земельні ділянки, що входять до складу земель лісового фонду і зайняті виробничими, культурно-побутовими, жилими будинками та господарськими будівлями і спорудами – розмір ділянки 9,00 га. Земельна ділянка розташована унаселеному пункті з чисельністю 1800 осіб. Розрахуйте розмір податку на землю та визначте порядок її сплати.

Задача 17

Підприємство є платником єдиного податку. Чи потрібно утримувати та перераховувати до бюджету авансовий внесок з податку на прибуток при сплаті дивідендів отримувачам – юридичним особам? Чи потрібно у даному випадку зменшувати суму єдиного податку у звітному періоді.

Задача 18

Фізична особа-підприємець, не використовуючи працю найманих осіб, здійснює господарську діяльність з надання послуг платникам єдиного податку. Обсяг доходу складає 500 тис. гривень на рік. Визначте чи має право підприємець перейти на сплату єдиного податку та за яких умов. Якщо «так», то визначте розмір єдиного податку до сплати.

Задача 19

Фізична особа-підприємець, має у наймі шість осіб, здійснює господарську діяльність з виробництва та продажу товарів. Обсяг доходу складає 600 тис. гривень на рік. Визначте чи має право підприємець перейти на сплату єдиного податку та за яких умов. Якщо «так», то визначте розмір єдиного податку до сплати.

Задача 20

Фізична особа-підприємець, має у наймі десять осіб, здійснює господарську діяльність у сфері ресторанного господарства. Обсяг доходу складає 1 млн. гривень на рік. Визначте чи має право підприємець перейти на сплату єдиного податку та за яких умов. Якщо «так», то визначте розмір єдиного податку до сплати.

Задача 21

Фізична особа-підприємець, не використовуючи працю найманих осіб, здійснює господарську діяльність у сфері посередницьких послуг з купівлі продажу нерухомого майна. Обсяг доходу складає 800 тис. гривень на рік. Визначте чи має право підприємець перейти на сплату єдиного податку та за яких умов. Якщо «так», то визначте розмір єдиного податку до сплати.

Задача 22

Фізична особа-підприємець, має у наймі 25 осіб, здійснює господарську діяльність у сфері посередницьких послуг з оцінки нерухомого майна. Обсяг доходу складає 3 500 000 гривень на рік. Визначте чи має право підприємець перейти на сплату єдиного податку та за яких умов. Якщо «так», то визначте розмір єдиного податку до сплати.

Задача 23

Юридична особа - суб’єкт господарювання протягом календарного року досяг обсягу доходу у 4 500 000 гривень, середньооблікова кількість працівників складає 30 осіб. Визначте чи має право підприємець перейти на сплату єдиного податку та за яких умов. Якщо «так», то визначте розмір єдиного податку до сплати.

Задача 24

Юридична особа - суб’єкт господарювання протягом календарного року досяг обсягу доходу у 6 500 000 гривень, середньооблікова кількість працівників складає 50 осіб., займається видобутком та реалізацією корисних копалин. Визначте чи має право підприємець перейти на сплату єдиного податку та за яких умов. Якщо «так», то визначте розмір єдиного податку до сплати.

Задача 25

Юридична особа - суб’єкт господарювання протягом календарного року досяг обсягу доходу у 3 500 000 гривень, середньооблікова кількість працівників складає 20 осіб., займається організацією та проведенням гастрольних заходів. Визначте чи має право підприємець перейти на сплату єдиного податку та за яких умов. Якщо «так», то визначте розмір єдиного податку до сплати.

Задача 26

Фізична особа-підприємець надає в оренду житлове приміщення загальною площею 150 м2 . Визначте чи має право підприємець перейти на сплату єдиного податку та за яких умов. Якщо «так», то визначте розмір єдиного податку до сплати

Задача 27

Фізична особа-підприємець надає в оренду нежитлову будівлю загальною площею 305 м2 . Визначте чи має право підприємець перейти на сплату єдиного податку та за яких умов. Якщо «так», то визначте розмір єдиного податку до сплати

Задача 28

Фізична особа-підприємець займається виготовленням металовиробів за індивідуальним замовленням, продажем товарів платникам єдиного податку; у найма має 10 осіб, обсяг доходу за рік складає 150 000 тис. Визначте чи має право підприємець перейти на сплату єдиного податку та за яких умов. Якщо «так», то визначте розмір єдиного податку до сплати

Задача 29

Комунальне підприємство має у користуванні землі державних сортовипробувальних станцій і сортодільниць, які використовуються для випробування сортів сільськогосподарських культур; землі дорожнього господарства автомобільних доріг загального користування; земельні ділянки державних, колективних і фермерських господарств, які зайняті молодими садами, ягідниками та виноградниками до вступу їх у пору плодоношення, а також гібридними насадженнями, генофондовими колекціями та розсадниками багаторічних плодових насаджень загальним розміром 2,50 га. Розрахуйте розмір податку на землю та визначте порядок його сплати.

Задача 30

Чи має право підприємство перейти на спрощену систему оподаткування, якщо воно має розстрочений податковий борг зі сплати внесків до Пенсійного фонду, сплаті заробітної плати та відповідні платежі до соціальних фондів. Розрахуйте податок на прибуток та амортизаційні відрахування, якщо з основного виду діяльності валовий доход становить 60 тис. грн., витрати на придбання додаткового устаткування – 20 тис. грн., інвестиційна діяльність – 50 тис. грн., сума фінансової допомоги – 40 тис. грн.

Задача 31

Громадянин Петренко Г. має у власності з 01.01.2005 р. земельну ділянку сільськогосподарського призначення (вирощування багаторічних насаджень) розміром 1,0 га. 15.02.2011 року Петренко Г. набув статусу пенсіонера та ветерана праці. Визначте розмір податку на землю за останній звітний період та вкажіть порядок його сплати.

Задача 32

Автомобільно-гаражний кооператив планує з наступного поточного року перейти на спрощену систему оподаткування. Чи слід продовжувати при цьому відрахування до Пенсійного фонду і фондів соціального страхування?

Задача 33

Підприємець є платником фіксованого сільськогосподарського податку. Встановіть його розмір, якщо: у власності знаходиться 6,00 га; 1,50 га підприємець надає в оренду під пашні; вартість реалізованої продукції рослинництва – 33000,00 грн.; вартість реалізованої сільськогосподарської продукції, виробленої із сільськогосподарської сировини власного виробництва на власних переробних підприємствах – 5 тис. грн.; додаткові дані доберіть вільно.

Задача 34

Підприємець має у користування землі водного фонду з 2009 р., які використовуються для розведення, вирощування та вилову риби у внутрішніх водоймах. Податковою інспекцією до підприємця було направленого податкову вимогу погасити заборгованість по сплаті фіксованого сільськогосподарського податку та обов’язковий державний збір до Пенсійного фонду за звітний податковий період з 2009-2010 рр. Визначте розмір податку та правомірність вимог податкової інспекції. Встановіть порядок його сплати.

Задача 35

Автотранспортна навчальна організація не фінансується з бюджету (працює на єдиному податку). Чи потрібно сплачувати збір за першу реєстрацію транспортних засобів на навчальний транспорт? Розрахуйте розмір податку, необхідного для сплати якщо автопарк складається з ВАЗ-2104, ВАЗ 2204, ГАЗ-2108, ГАЗ-2109 об’єм двигунів легкових автомобілів становить 1001 см3, 1500 см3, 1800 см3, 2500 см3

Задача 36

Громадянка Лисенко О. Отримує аліменти за рішенням суду у розмірі 300 грн., заробітну плату за основним місцем роботи – 2478 грн., зареєстрована як приватний підприємець що сплачує єдиний податок, має у наймі 5 осіб, у власності земельну ділянку під забудову – 1 га, дитину віком 13 років. Визначте вид податку, що підлягає сплаті, а також встановіть його розмір.

Задача 37

Колодний П. Сплачує за навчання своєї доньки з власних збережень (10200 грн. на рік), отримує заробітку плату за основним місцем роботи 3875 грн., набув у власність земельну ділянку для зайняття фермерських господарством – 8,0 га., має у власності автотранспорт, об’єм двигуна 2300 см3, визначте право на податковий кредит, вид податку, що підлягає до сплати та встановіть його розмір.