Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод_семенар_налоговое_пр_очное_2011_2012_до д...rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
1.97 Mб
Скачать

Семінарське заняття № 1

(1 година)

Тема 1. Правова природа податків в Україні. Сутність податків. Питання для обговорення.

  1. Поняття і сутність податків, зборів та інших обов’язкових платежів.

  2. Податок як економічна та правова категорія.

  3. Компетенція органів державної влади, які приймають закони та підзаконні акти з питань оподаткування.

  4. Класифікація податків і платежів, які надходять до державного бюджету і державних цільових фондів.

  5. Подвійний характер податків.

  6. Джерело податків. Роль податків у розширеному відтворенні.

  7. Податки в системі фінансових категорій.

  8. Функції податків: фіскальна, соціальна, регулююча.

  9. Принципи оподаткування.

  10. Історичний розвиток системи податків: виникнення податків, фінансовий пристрій Європейських держав, формування фінансової системи Русі

Теми рефератів

    1. Історичні витоки податкових правовідносин.

    2. Природа податкових правовідносин.

    3. Загальнодержавні податки в Україні.

    4. Місце оподаткування в Україні.

    5. Відповідальність за порушення податкового законодавства.

    6. Поняття обов'язкових платежів і податку.

    7. Ознаки, функції, принципи та елементи податку.

Методичні вказівки:

Перш за все студентові треба звернути увагу на те, що вчення про податки — це складова частина фінансової науки, що вивчає виробничі відносини людей у їхній єдності і взаємодії з продуктивними силами і надбудовою. З усього різноманіття виробничих відносин, що охоплюють виробництво, розподіл, обмін, споживання, розподільні відносини визначають фінансові, основними з яких виділяються податкові. На основі розподілу, що знаходиться в органічній єдності і тісному взаємозв'язку з процесом виробництва, відбувається розподіл і перерозподіл його учасників і засобів виробництва по сферах, галузях, економічних регіонах і встановлюється частка різних класів і соціальних груп у вартості зробленої продукції.

Студент повинен закцентуватсь також та тому, що джерелом податків виступає нова вартість — національний доход, створюваний у сфері матеріального виробництва, що включає вартість необхідного продукту і вартість додаткового продукту, або додаткову вартість, що є абстрактними економічними категоріями, а в реальному житті здобувають специфічні форми вираження: вартість необхідного продукту — форму ціни робочої сили, або заробітну плату, і вартість додаткового продукту — форму прибутку, ренти, відсотка, тобто виступають у вигляді конкретних грошових доходів, що належать основним членам суспільства — робітникам, службовцям або власникам капіталу. Це первинний розподіл національного доходу доповнюється вторинним розподілом, або перерозподілом, де податкам належить важливе місце. Податки як частина нової вартості примусово мобілізуються державою. В основі податків лежить частина вартості необхідного продукту і частина вартості додаткового продукту.

Неповинен студент оминати соціальну роль, місце податків в економіці держави, а також історичні етапи розвиту податків та думки про їх призначення у суспільстві. Так, при феодалізмі основними податками були прямі — помайнові, що виступали у вигляді поземельного, і подушний податок. Значна частина податків при феодалізмі стягувалася з вартості необхідного продукту, тому що в силу низького розвитку продуктивних сил розмір вартості додаткового продукту майже цілком був відсутній.

Функції податку, тобто прояв його сутності в дії, спосіб вираження його властивостей. Взагалі функція показує, яким чином реалізується суспільне призначення даної фінансової категорії як інструмента вартісного розподілу і перерозподілу національного доходу. Податки виконують три найважливіші функції: 1. Забезпечення фінансування державних витрат (фіскальна функція). 2. Підтримка соціальної рівноваги шляхом зміни співвідношення між доходами окремих соціальних груп з метою згладжування нерівності між ними (соціальна функція). 3. Державне регулювання економіки (регулююча функція). В усіх державах, при всіх суспільних формаціях податки, насамперед, виконували фіскальну функцію, тобто забезпечували фінансування суспільних витрат, у першу чергу витрат держави. Студенти повинні вміти чітко визначати зміст кожної з наведених функцій, а також розкривати їх структурні компоненти та піддавати їх аналізу. У рамках цієї функції можна виділити дві подфункции - контрольну і розподільну. Що ж стосується регулюючої функції податків, то вона виявляється через: 1) встановлення і зміна системи .оподатковування; 2) визначення податкових ставок, їхньої диференціації; 3) надання податкових пільг. У складі регулюючої функції податків можна виділити стимулюючу і стримуючу (дестимулюючу) підфункціі, а також підфункцію відтворювального призначення.

Окремо студенту необхідно оволодіти питанням щодо преференції, яка встановлюється у вигляді інвестиційного податкового кредиту і цільової податкової пільги для фінансування інвестиційних і інноваційних витрат. Податковий кредит, як будь-який кредит, надається на умовах зворотності і платності, оформляється відповідним договором між підприємством і регіональним податковим органом. Цільова податкова пільга на відміну від інвестиційного податкового кредиту може надаватися будь-якому підприємству місцевими органами виконавчої влади на взаємовигідній основі, але в межах суми податкових надходжень у регіональний бюджет. Порядок і умови надання ті ж, що й у податкового кредиту.

Незайвим буде й з’ясувати студентові основні принципи податків та оподаткування, як історично визначені, так і сучасні, що є необхідними для вивчення подальших тем та засвоєння податкового законодавства.