Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод_семенар_налоговое_пр_очное_2011_2012_до д...rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
1.97 Mб
Скачать

Контрольні запитання та завдання:

  1. Види та форми оподаткування доходів фізичних осіб.

  2. Визначте способи стягнення податку на доходи фізичної особи.

  3. Визначте коло платників податку на доходи фізичних осіб.

  4. Що є об'єктом оподаткування податку на доходи фізичних осіб?

  5. Які виплати не включаються до сукупного оподатковуваного доходу громадян?

  6. Які категорії громадян мають право на соціальні пільги з податку на доходи фізичних осіб?

  7. Встановіть порядок визначення сукупного оподатковуваного доходу фізичної особи.

  8. Визначте порядок нарахування та утримання податку на доходи фізичної особи за основним місцем роботи.

  9. Визначте особливості нарахування та утримання податку на доходи фізичної особи не за основним місцем роботи.

  10. Розкрийте особливості оподаткування доходів фізичної особи – суб’єкта підприємницької діяльності.

  11. Які умови існують для оподаткування прибутку з доходів фізичної особи – суб’єкта підприємницької діяльності за спрощеною системою оподаткування та за фіксованим податком.

  12. Обґрунтуйте зміст поняття “податкова знижка”, “податкові соціальні пільги”, “ставка податку”.

  13. Визначте особливості нарахування та сплати окремих видів доходів.

  14. Як оподатковується доход від надання нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм)?

  15. Яким чином відбувається оподаткування процентів, дивідендів та роялті?

  16. Як оподатковується виграш, приз та інвестиційний прибуток?

  17. Розкрийте зміст та порядок оподаткування благодійної допомоги, доходів, отриманих за договорами довгострокового страхування життя та недержавного пенсійного страхування.

  18. У чому полягаються особливості оподаткування іноземних доходів та сум надміру витрачених коштів, отриманих платником податку на відрядження або під звіт та не повернутих у встановлений строк?

  19. Який порядок оподаткування доходів, одержаних нерезидентами, доходів, отриманих фізичною особою - суб'єктом підприємницької діяльності або фізичною особою, яка сплачує збір за зайняття окремими видами підприємницької діяльності?

  20. Встановіть порядок оподаткування операцій, пов'язаних з іпотечним житловим кредитуванням та розподіл витрат між членами подружжя.

  21. Визначте як оподатковуються операції з продажу об'єктів нерухомого майна, з продажу або обміну об'єкта рухомого майна та доходи, отримані платником податку внаслідок прийняття ним у спадщину коштів, майна, майнових чи немайнових прав.

  22. Роз’ясність порядок оподаткування доходу, отриманого платником податку як дарунок (або внаслідок укладення договору дарування), операцій із заміщення втраченої власності.

  23. Який існуює порядок сплати (перерахування) податку до бюджету?

  24. Які особи несуть відповідальність за нарахування, утримання та сплату (перерахування) податку до бюджету?

  25. Визначте порядок подання річної декларації про майновий стан і доходи (податкової декларації).

  26. Визначте коло осіб чи відповідних органів, які забезпечують виконання податкових зобов'язань.

  27. Визначте відповідальність платників податку на доходи фізичних осіб за діючим податковим законодавством.

  28. Встановіть особливості реформування системи прибуткового оподатковування громадян.

  29. У чому полягає необхідність ведення державного реєстру фізичних осіб — платників податків і інших обов'язкових платежів.

Завдання 1.

На основі чинного законодавства визначте, які зміни у системі податків сталися за останні 2 роки.

Завдання 2.

Керуючись нормами чинного законодавства, встановіть, чи можуть органи місце­вого самоврядування самостійно встановлювати податки і збори з доходів фізичної особи.

Задача 1.

Батьки із власних заощаджень оплатили навчання своєї дитини в державному вищому навчальному закладі.

Обґрунтуйте, чи мають батьки як платники податку з доходів фізичних осіб право на податкову знижку для компенсації вартості навчання своєї дитини. Якщо так, то якою може бути сума такого кредиту?

Задача 2.

Чоловік Дорошенко Світлани - Іван Дорошенко загинув під час проходження військової служби.

Обґрунтуйте, посилаючись на нормативно-правові акти, чи має дружина загибло­го військовослужбовця право на соціальну пільгу з податку на доходів фізичних осіб Якщо так, то який порядок застосування такої пільги?

Задача 3.

Викладач Мазур отримав авторську винагороду за виданий підручник. Обґрунтуйте, посилаючись на нормативно-правові акти, чи включається сума ав­торської винагороди до сукупного оподатковуваного доходу викладача Мазура?

Задача 4

Іванченко Г. приватний підприємець, що сплачує єдиний податок (розмір 150 грн.) та використовує найману робочу працю п’ятьох осіб. Чи є Іванченко Г. платником податку на доходи фізичної особи (щодо себе особисто)?

Задача 5

Сільськогосподарське підприємство у відповідності до колективного договору 50% нарахованої працівникам заробітної плати сплачує зерном та іншою сільськогосподарською продукцією власного виробництва. Чи оподатковується податком на доходи фізичної особи прибуток працівника, отриманий у натуральній формі. Визначте його розмір, якщо працівник додатково працює за сумісництвом вантажником у магазині, має інвалідність ІІІ групи. (заробіток не за основним місцем роботи становить 2000 грн.)

Задача 6

Підприємство недержавної форми власності орендує у фізичної особи об’єкти основних засобів (автотранспорт). Визначте чи може бути вартість орендної плати бути менше компенсації фізичній особи за використання цих об’єктів для потреб господарської діяльності у межах норм амортизації, а також чи включається ця компенсація у розмір податку на доходи фізичної особи.

Задача 7

Працівник у зв’язку з призовом на військову службу з 5 листопада поточного року звільнений з роботи. При цьому йому було нарахована та сплачена вихідна допомога. Чи буде утримано податок на прибуток з суми вихідної допомоги (в розмірі двомісячного середнього заробітку)? Чи потрібно робити перерахування податку на доходи фізичної особи за відпрацьований період?

Задача 8

Чи повинен приватний підприємець, що здійснює автотранспортні перевезення та використовує особисті два автотранспорти у підприємницькій діяльності, при продажі основних засобів сплачувати податок на доходи фізичної особи?

Задача 9

Громадянин Шалімов Л. за звітній період отримав наступний прибуток за різними джерелами надходжень: 1) дивіденди – 1300,00 грн.; 2) прибуток від роялті – 400,00 грн.; доход у вигляді заробітної плати за основним місцем роботи – 1750,00 грн.; 4) доход від надання в оренду автотранспорту – 250 грн. та житлового приміщення – 1190 грн.; 5) отримав адресну державну допомогу – 317 грн.; державну премію - 170 грн. Визначте розмір податку на доходи фізичної особи громадянина Шалімова Л.

Задача 10

Пенсіонер Ільченко Ш. отримує пенсію – 1344 грн., заробітну плату за основним місцем роботи – 1537 грн., за сумісництвом – 650 грн., має інвалідність ІІ групи, є ліквідатором аварії на Чорнобильській АЕС (ІІІ категорія). Визначте розмір податку на доходи фізичної особи, що підлягає сплаті.

Задача 11

Громадянка Лисенко О. Отримує аліменти за рішенням суду у розмірі 300 грн., заробітну плату за основним місцем роботи – 2478 грн., зареєстрована як приватний підприємець що сплачує єдиний податок, має у наймі 5 осіб, у власності земельну ділянку під забудову – 1 га, дитину віком 13 років. Визначте вид податку, що підлягає сплаті, а також встановіть його розмір.

Задача 12

Колодний П. Сплачує за навчання своєї доньки з власних збережень (11200 грн. на рік), отримує заробітку плату за основним місцем роботи 3875 грн., набув у власність земельну ділянку для зайняття фермерських господарством – 80 га., має у власності автотранспорт, об’єм двигуна 2300 см3, визначте право на податкову знижку, вид податку, що підлягає до сплати та встановіть його розмір.

Задача 13

В січні місяці 2011 року підприємство сплатило платнику Ільченко К. заробіток (за основним місцем роботи) у розмірі 2700 грн., а також матеріальну допомогу у сумі 500 грн. Додатково Ільченко К. отримав доход у розмірі 1250 грн., працюючи слюсарем за сумісництвом. Розрахуйте податок на доходи фізичної особи (Ільченко К.), який він повинен сплатити.

Задача 14

Леоненко Г, у зв’язку з настанням страхового випадку отримав страхову суму – 1500,00 грн.; є самостійною матір’ю, що виховує доньку 16 років; є вдовою; має статус постраждалої від аварії на Чорнобильської АЕС (І категорія); отримує заробітну плату за основним місцем роботи у розмірі 1417 грн., за сумісництво 634 грн. Встановіть розмір податку на доходи фізичної особи та порядок його сплати.

Задача 15

Громадяни Албанії, здійснює на території України господарські операції з виготовлення та продажу товарів народного споживання. Треба визначити розмір податку на прибуток приватного підприємця (платник ПДВ), якщо сума акцизного збору становить 1250 грн., ПДВ – 1314 грн., сума від реалізованого товару – 35 тис. грн., доходи від спільної діяльності та у вигляді дивідендів – 3 тис. грн., суми вартості майна, що надходять платнику податку у вигляді прямих інвестицій - 700 грн. При цьому громадянина зобов’язують сплатити частину податку у країну громадянином якої він є. Визначте чи вплине це на розмір нарахованого податку.