Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsy_po_Marketingu_89_str.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
377.86 Кб
Скачать

1.5. Концепції маркетингу

Концепція маркетингу це філософія, спосіб або спрямованість ділового мислення. Існує п'ять основних концепцій, на основі яких комерційні організації ведуть свою маркетингову діяльність .

Концепції маркетингу

Концепція удосконалення виробництва стверджує, їдо споживачі доброзичливо ставляться до товарів, які широко розповсюджені та доступні за ціною, а отже, керівництво повинне зосередити свої зусилля на удосконалення виробництва і підвищення ефективності системи розподілу.

Концепція удосконалення товару стверджує, що споживачі доброзичливо ставляться до товарів, які пропонують високу якість, кращі експлуатаційні властивості і характеристики, а отже організація повинна зосередити зусилля на постійне вдосконалення товару.

Концепція інтенсифікації комерційних зусиль стверджує, що споживачі не будуть купувати товари організації в достатній кількості, якщо вона не вживатиме значні зусилля у сфері збуту і стимулювання.

Концепція чистого маркетингу стверджує, що запорукою досягнення цілей організації є визначення нужд і потреб цільових ринків 1 забезпечення бажаної задоволеності більш ефективними і більш продук­тивними, ніж у конкурентів, способами.

Концепція соціальне- етичного маркетингу стверджує, що завданням організації е визначення нужд, потреб, інтересів цільових ринків та забезпечення бажаної задоволеності більш ефективними і продуктивними, ніж у конкурентів, способами з одночасним збереженням або зміцненням добробуту споживачів і суспільства в цілому.

1.4. Функції маркетингу

• Визначення цілей маркетингу у формі, що дозволяє проконтролювати результати.

• Комплексне і систематичне дослідження ринків, перспектив їх розвитку, а також проблем, пов'язаних із здійсненням маркетингу.

• Пристосування виробництва до вимог споживача.

• Планування асортименту продукції та його оптимізація з урахуванням вимог споживачів.

• Вивчення діяльності конкурентів, ринкової стратегії і тактики.

• Планування і здійснення збутових операцій.

• Регулярний контроль усіх маркетингових заходів за критерієм «витрати — результати», усунення недоліків і необгрунтованих рішень.

Кожна з функцій має важливе значення, але тільки в сукупності вони забезпечують умови для успішної діяльності організації.

1.5. Цілі системи маркетингу

Сучасні маркетологи розрізняють чотири альтернативні варіанти цілей:

• досягнення максимально можливого високого рівня споживання;

• досягнення максимальної споживацької задоволеності;

• надання максимально широкого вибору;

• максимальне підвищення якості життя.

Тема 2 Система управління маркетингом

2.1.Сутність управління маркетингом

Управяіння маркетингом це аналіз, планування, втілення в життя і контроль за здійсненням заходів, які розраховані на встановлення, зміцнення і підтримку вигідних обмінів з цільовими покупцями задля досягнення певних задач організації, таких, як отримання прибутку, збільшення обсягу збуту, частки ринку тощо.

Завдання управління маркетингом полягає у впливі на рівень, час і характер попиту таким чином, щоб це допомагало організації у досягненні цілей. Отже, управління маркетин­гом це управління попитом.

Розрізняють такі види попиту: існуючий у даний момент на ринку; потенційний, що визначається купівельною спроможністю і числом потенційних споживачів; і, нарешті, бажаний з точки зору фірми. Залежно від характеру існуючого та обсягу бажаного попиту використовують і відповідний різновид маркетингу (табл. 1).

Таблиця 1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]