Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки (Цив. право 1 частина).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
550.4 Кб
Скачать

Тема 5 держава україна, автономна республіка крим та територіальна громада як суб’єкт цивільних правовідносин Питання для обговорення

1.Держава як суб‘єкт цивільних правовідносин.

2.Особливості правоздатності держави як суб‘єкта цивільних правовідносин.

3.Правоздатність АРК як суб‘єкта цивільних правовідносин.

4.Територіальні громади – рівноправні суб‘єкти цивільних правовідносин.

5.Форми участі держава, АРК та територіальної громади у цивільних відносинах.

6.Відповідальність за зобов‘язаннями держави, АРК, територіальних громад.

Методичні рекомендації

В цивільних правовідносинах окрім фізичних та юридичних осіб можуть брати участь також держава Україна, Автономна Республіка Крим, територіальні громади, іноземні держави та інші суб’єкти публічного права.

Держава є владним суб’єктом цивільних правовідносин, що накладає певний відбиток на специфіку її участі в цивільно-правових відносинах. З одного боку, держава наділена суверенітетом (внутрішнім та зовнішнім), з іншого боку привілейоване становище держави у публічних та зовнішньополітичних відносинах не відображається на її участі у цивільно-правових відносинах. Так, у ч. 1 ст. 167 ЦК України зазначено, що держава діє у цивільних відносинах на рівних правах з іншими учасниками цих відносин.

Територіальна громада є новим суб’єктом цивільних правовідносин, під яким слід розуміти жителів, об’єднаних постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об’єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр.

Ще одним специфічним суб’єктом цивільних правовідносин є Автономна Республіка Крим, що є невід’ємною складовою частиною України і в межах повноважень, визначених Конституцією України, вирішує питання, віднесені до її відання.

ЦК України не виділяє чітко у яких цивільних правовідносинах можуть брати участь держава, АРК та територіальна громада. Зокрема, ці суб’єкти публічного права можуть бути учасниками особистих немайнових правовідносин, речових та зобов’язальних правовідносин, а також в інших цивільних правовідносинах. Слід зазначити, що суб’єкти публічного права можуть бути наділені тільки тими особистими немайновими правами, які не суперечать їх правовій природі. Держава та територіальна громада можуть мати право на найменування, ділову репутацію, інформацію тощо. Держава має право на державну таємницю.

Щодо форм участі держави, територіальної громади та АРК в цивільних правовідносинах, то ці суб’єкти можуть брати в них участь безпосередньо, тобто через уповноважені органи або опосередковано – через створені ним юридичні особи.

Нормативний матеріал

      1. Цивільний кодекс України від 16 січня 2003 року.

      2. Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21 травня 1997 року зі змінами та доповненнями.

      3. Закон України «Про місцеві державні адміністрації» від 09 квітня 1999 року зі змінами та доповненнями.

      4. Закон України «Про зовнішньоекономічну діяльність» від 16 квітня 1991 року зі змінами та доповненнями.

Рекомендована література: 1, 2, 3, 4

Задача 1

Головою Криничанської сільської ради було укладено договір оренди однієї кімнати приміщення сільського клубу з фізичною особою-підприємцем Токаренко О.П. для розміщення комп’ютерних курсів. Договором було передбачено неустойку за невиконання зобов’язання сторонами. Після укладення договору з’ясувалось, що приміщення клубу потребує капітального ремонту і не придатне до використання.

Токаренко О.П. в зв’язку з відсутністю коштів на рахунках сільської ради звернувся з позовом про стягнення неустойки до держави.

Чи правильно пред’явлено позов? Відповідь аргументуйте з посиланням на норми ЦК України.

Задача 2

Фізична особа-підприємець Соловейчик І.І. бажає взяти в оренду земельну ділянку в межах міста Кривого Рогу для розміщення платної автостоянки.

До кого йому необхідно звернутись з відповідною пропозицією. Хто буде стороною за цим договором? Відповідь аргументуйте з посиланням на норми ЦК України. До уваги необхідно прийняти те, що відповідно до Земельного кодексу України землі в межах населених пунктів є власністю територіальної громади.

Задача 3

Криворізькою міською радою було прийнято рішення про створення комунального закладу «Міський медичний діагностичний центр», комунального підприємства «Криворіжавтодор», а також прийнято рішення про те, що Криворізька міська рада бере участь у створенні спільно з АТ «Конкорд» нового АТ «Місто».

Чи правомірне рішення органу місцевого самоврядування? Відповідь аргументуйте з посиланням на норми ЦК України.

Задача 4

Відповідно до постанови КМУ від 14.02.2010 року було створено державне підприємство «Альянс», яке у 2011 році виступало як замовник за договорами поставки сільськогосподарської продукції. Зобов’язання за цими договорами були виконані підприємством частково. Виробники сільськогосподарської продукції звернулись з позовами до держави.

Дайте правову оцінку ситуації, що склалась з посиланням на норми ЦК України.

Задача 5

Постановою КМУ було дано спеціальне доручення Івасенко П.І. укласти цивільно-правовий договір від імені держави Україна з німецькою фірмою «Зінгер».

Чи законна постанова КМУ? Відповідь аргументуйте з посиланням на норми ЦК України.

Задача 6

17.02.10 року КМУ було прийнято постанову, якою передбачалось покласти зобов’язання держави сплатити зовнішньоекономічний борг за рахунок майна АТ «К», 45 відсотків акцій якого належить державі.

Чи законна постанова КМУ?