Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки (Цив. право 1 частина).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
550.4 Кб
Скачать

Тема 12 захист права власності Питання до обговорення

  1. Речово-правові та зобов’язально-правові засоби захисту права власності.

  2. Право власника на витребування майна із чужого незаконного володіння. Умови пред’явлення віндикаційного позову.

  3. Право власника на витребування майна від добросовісного набувача.

  4. Розрахунки при витребуванні майна із чужого незаконного володіння.

  5. Захист права власності від порушень, не пов‘язаних із позбавленням володіння. Умови пред’явлення негаторного позову.

  6. Позов про визнання права власності. Умови пред’явлення.

Методичні рекомендації

Захист права власності – це сукупність передбачених правом засобів, які застосовуються власником, компетентними державними чи іншими органами, спрямована на усунення порушень права власності, покладання виконання обов’язку з відновлення порушеного права на правопорушника тощо.

Цивільно-правовому захисту притаманні свої специфічні методи й засоби, які істотно відрізняються від методів і засобів інших галузей права. Їх специфіка полягає у застосуванні таких юридичних засобів, які забезпечують усунення перешкод у здійсненні права власності та відновлення майнового становища потерпілого власника за рахунок майнових благ правопорушника чи іншої зобов’язаної особи.

У ст. 16 ЦК України перелічені основні способи захисту цивільних прав, які тією чи іншою мірою стосуються і захисту права власності. Цей перелік способів захисту не є вичерпним, вони можуть конкретизуватися, доповнюватися іншими актами цивільного законодавства або договором.

Спеціальні способи захисту права власності, ще з часів римського права, прийнято поділяти на речово-правові та зобов’язально-правові. Речово-правові способи захисту спрямовані на захист суб’єктивного права власності як абсолютного цивільного права осіб, які на момент порушення не перебувають у договірних чи інших зобов’язальних відносинах із порушником з приводу спірного майна. Вони зосереджені в главі 29 ЦК України. Зобов’язально-правові способи захисту мають на меті захист інтересів власника як учасника зобов’язальних відносин і розраховані на випадки порушення цих прав особою, яка перебуває із власником в договірних чи інших зобов’язальних відносинах. Ці способи визначаються безпосередньо нормами ЦК України, що регулюють окремі види зобов’язань.

До речово-правових способів захисту зазвичай відносять – витребування майна з чужого незаконного володіння (віндикаційний позов) та усунення перешкод у здійсненні власником права власності (негаторний позов). Допоміжний характер щодо вказаних засобів захисту мають такі способи як визнання права власності та виключення майна з опису (звільнення з-під арешту). Ці способи захисту можуть застосовуватися як самостійно, так і супроводжувати віндикаційний і негаторний позови.

Необхідно детально ознайомитися з особливостями кожного позову, умовами його пред’явлення, предметом та правовими наслідками задоволення.

До зобов’язально-правових засобів захисту права власності відносять засоби захисту права власності в договірних відносинах (відшкодування збитків, заподіяних невиконанням чи неналежним виконанням договору; повернення речей, наданих у користування за договором); засоби захисту права власності в деліктних зобов’язаннях; позови про повернення безпідставно отриманого чи збереженого майна.