Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки (Цив. право 1 частина).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
550.4 Кб
Скачать

Тема 9 особисті немайнові права фізичної особи Питання до обговорення

  1. Поняття, ознаки та юридична природа особистих немайнових прав фізичної особи.

  2. Види особистих немайнових прав фізичної особи.

  3. Зміст особистого немайнового права фізичної особи.

  4. Здійснення та забезпечення здійснення особистих немайнових прав.

  5. Обмеження особистих немайнових прав фізичної особи.

  6. Правові підстави та зміст права на захист особистого немайнового права фізичної особи.

  7. Способи захисту особистого немайнового права фізичної особи.

  8. Особисті немайнові права, що забезпечують природне існування фізичної особи.

  9. Особисті немайнові права, що забезпечують соціальне буття фізичної особи.

Методичні рекомендації

Особисті немайнові права фізичної особи – це суб’єктивні цивільні права, які належать кожній фізичній особі від народження або за законом, за своїм змістом тісно та нерозривно пов’язані з фізичною особою, не мають економічної природи походження та економічного змісту, спрямовані на задоволення біологічних, духовних, моральних, культурних, соціальних чи інших нематеріальних потреб, об’єктом яких є нематеріальні блага.

Слід визначити характерні ознаки цієї категорії прав та розкрити їх зміст.

ЦК України всі особисті немайнові права фізичної особи поділяє на дві групи – особисті немайнові права, що забезпечують природне існування фізичної особи та особисті немайнові права, що забезпечують соціальне буття фізичної особи. Слід також ознайомитися з класифікаціями особистих немайнових прав фізичної особи за різними критеріями, що наводяться в юридичній цивілістичній літературі.

Зміст особистого немайнового права фізичної особи визнається можливістю фізичної особи вільно, на власний розсуд визначити свою поведінку у сфері свого приватного життя.

Передбачені законом межі здійснення особистих немайнових прав фізичної особи свідчать про те, що вони не є абсолютними. Відповідно до ст. 274 ЦК України обмеження особистого немайнового права фізичної особи, які передбачені у Конституції України, повинні встановлюватися Конституцією, а обмеження, щодо прав передбачених ЦК України або законами, повинні бути визначені ними. Необхідно ознайомитися з випадками обмеження особистих немайнових прав.

Особливістю здійснення особистих немайнових прав фізичної особи є те, що вони повинні здійснюватися особою, як правило самостійно. Необхідно зосередити увагу на особливостях здійснення особистих немайнових прав малолітніх, неповнолітніх, а також повнолітніх фізичних осіб, які за віком чи за станом здоров’я не можуть самостійно здійснювати свої особисті права.

Гарантією нормального здійснення особистих немайнових прав фізичною особою є їх належний цивільно-правовий захист. Необхідно детально ознайомитися з загальними способами захисту, що передбачені Главою 3 ЦК України та спеціальними способами захисту особистих немайнових прав фізичної особи, зокрема, поновлення порушеного права, спростування неправдивої інформації та право на відповідь, заборона поширення інформації.