Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки (Цив. право 1 частина).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
550.4 Кб
Скачать

Тема 10 право власності Питання до обговорення

  1. Поняття і зміст права власності.

  2. Суб‘єкти та об’єкти права власності.

  3. Тягар утримання майна та ризик випадкового знищення та випадкового пошкодження майна.

  4. Види (форми) права власності: право власності Українського народу, право приватної, державної та комунальної власності.

  5. Підстави набуття права власності. Момент набуття права власності за договором.

  6. Підстави припинення права власності.

Методичні рекомендації

Однією з фундаментальних підгалузей цивільного права є речове право, тобто сукупність правових норм, які забезпечують задоволення інтересів особи шляхом безпосереднього впливу на річ, що перебуває у сфері її панування. У системі речового права право власності є основним інститутом. Слід ознайомитися з поняттям права власності у об’єктивному та суб’єктивному розумінні. Звернути увагу, що зміст права власності становлять три правомочності (право володіння, право користування та право розпорядження), розкрити кожну з них.

Окрім повноважень на власника покладено цілу низку обов’язків, тобто власність зобов’язує. Зокрема, на власника лягає тягар утримання майна та ризик випадкового знищення та пошкодження речі.

Необхідно визначити суб’єктний склад відносин власності, (особливо звернути увагу на Український народ, як суб’єкт права власності), а також з’ясувати, які матеріальні блага можуть бути об’єктами права власності.

Важливу роль у відносинах права власності відіграють юридичні факти, що є підставами виникнення та припинення права власності. Розрізняють первісні та похідні підстави виникнення права власності. За первісних підстав право власності виникає вперше і не ґрунтується на праві інших осіб. До первісних способів набуття права власності належать – виробництво, переробка (специфікація), володіння плодами і доходами, привласнення загальнодоступних дарів природи, придбання права власності на безхазяйну річ та рухоме майно, від якого власник відмовився, бездоглядні тварини, знахідка, скарб, набувальна давність. Деякі цивілісти до первісних підстав набуття права власності відносять також приватизацію. За похідних способів набуття права власності право власності суб’єкта ґрунтується на праві інших осіб. До похідних способів належить перехід права власності за договором, в порядку правонаступництва, зокрема, спадкування. Слід детально ознайомитися з кожним із зазначених способів набуття права власності, та нормами ЦК України, що регулюють ці відносини.

Припинення права власності можливо лише у випадках, що передбачені законом. При цьому, слід відмежовувати припинення права власності, що залежить від волі власника (відчуження власником свого майна; відмова власника від права власності; знищення майна) та припинення права власності, що не залежить від волі власника (припинення права власності на майно, яке за законом не може належати цій особі; викуп пам’яток історії та культури; викуп земельної ділянки у зв’язку із суспільною необхідністю; викуп нерухомого майна у зв’язку з викупом з метою суспільної необхідності земельної ділянки, на якій воно розміщене; звернення стягнення на майно за зобов’язаннями власника; реквізиція; конфіскація; припинення юридичної особи чи смерть фізичної особи власника).