Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки (Цив. право 1 частина).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
550.4 Кб
Скачать

Тема 17 право інтелектуальної власності в комерційній діяльності Питання до обговорення

  1. Поняття, правова охорона та майнові права інтелектуальної власності комерційного найменування.

  2. Поняття торговельної марки. Позначення, що не можуть використовуватися як торговельна марка. Суб‘єкти права інтелектуальної власності на торговельну марку.

  3. Майнові права інтелектуальної власності на торговельну марку та строк їх чинності.

  4. Визнання прав на торговельну марку недійсними. Право попереднього користувача на торговельну марку.

  5. Поняття географічного зазначення. Суб‘єкти права інтелектуальної власності на географічне зазначення.

  6. Майнові права на географічне зазначення та строк їх чинності.

  7. Поняття комерційної таємниці. Майнові права інтелектуальної власності на комерційну таємницю. Відомості, що не можуть бути визначені як комерційна таємниця.

Методичні вказівки

Вивчення даної теми присвячене таким об’єктам права інтелектуальної власності, які індивідуалізують учасників цивільного обороту, що займаються комерційною діяльністю, а саме торговельній марці (знаку для товарів і послуг), комерційному (фірмовому) найменуванню, географічному зазначенню та комерційній таємниці.

Комерційне (фірмове) найменування – засіб і форма індивідуалізації підприємця, які дають можливість вирізнити його з поміж інших товаровиробників та не вводити в оману споживачів щодо його справжньої діяльності. Комерційне (фірмове) найменування виконує інформаційну та рекламну функції і є невід’ємною частиною ділової репутації підприємця, є немайновим благом, щодо якого виникають особисті немайнові та майнові права на його використання.

Торговельна марка (знак для товарів і послуг) – об’єкт права інтелектуальної власності, який має вигляд певних умовних позначень, що можуть складатися зі слів, літер, цифр, зображувальних елементів, комбінацій кольорів тощо. Вони запроваджені для того, щоб відрізнити товари чи послуги одного виробника від товарів чи послуг іншого виробника. Метою охорони прав на торгівельну марку є забезпечення недопущення недобросовісної конкуренції на ринках товарів і послуг та захист прав споживачів.

Комерційна таємниця – інформація, яка є конфіденційною в тому розумінні, що вона в цілому чи в певній формі не є легкодоступною, має комерційну цінність та є предметом заходів щодо її збереження, що вживаються правоволодільцем. Комерційною таємницею можуть бути відомості технічного, організаційного, комерційного, виробничого чи іншого характеру, за винятком тих, які відповідно до законодавства не може бути віднесені до комерційної таємниці.

Географічне зазначення (зазначення походження товарів) – об’єкт права інтелектуальної власності, який має функцію ідентифікації товару за місцем його географічного походження. Крім ЦК України питання щодо надання правової охорони цьому об’єкту детально врегульовано Законом України «Про охорону прав на зазначення походження товарів». Закон суттєво уточнює об’єкт охорони, виокремлює просте зазначення походження товару та кваліфіковане зазначення походження товару, тому з положеннями закону необхідно детально ознайомитися.