Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичний матеріал Фіз.вих.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
832.51 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

 

НАЦІОНАЛЬНА ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО

 

 

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК

ДЛЯ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ І САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

«ФІЗИЧНЕ ВИХОВАННЯ»

для студентів 1-3 курсу

 

 

Харків

2007

Навчально-методичний посібник для практичних занять і самостійної роботи з навчальної дисципліни „Фізичне виховання” для студентів 1-3 курсу / Уклад.: А.І.Приходько, Л.С. Луценко, Д.О.Каратаєва та інші. – Харків: НЮАУ імені Ярослава Мудрого, 2007. – с.

 

 

У К Л А Д А Ч І: А.І. Приходько, к.пед.н., доцент, Л.С. Луценко, к.н. з фіз. вих. і спорту, Н.М. Баламутова, к.пед.н., доцент, М.П. Воронов, к.пед.н., доц., Д.О. Каратаєва, к.н. з фіз. вих. і спорту, доцент, О.В. Попрошаєв, к.н. з фіз. вих. і спорту, В.В. Шадріна, к.н. з фіз. вих. і спорту, доцент, В.В. Бруснік, А.В. Галушкін, С.В. Курячий, Л.В. Романенко, О.М. Столяренко

 

Рекомендовано до видання редакційно-видавничою радою академії

                           (протокол №       від ___ ________      )

                 

                                                       ЗМІСТ

1.      Вступ

2.      Програма навчальної дисципліни „Фізичне виховання”

3.      Загальний розрахунок годин лекцій, практичних занять, самостійної роботи (1-3 курс)

4.      Плани практичних занять з навчальної дисципліни «Фізичне виховання»

5.      Самостійна робота студентів у процесі фізичного виховання

6.      Організація роботи спортивних і оздоровчих секцій

7.      Контрольні вправи і тести для поточного і підсумкового контролю студентів з навчальної дисципліни «Фізичне виховання» (1-3 курс)

8.      Контроль знань, вмінь і навичок студентів з навчальної дисципліни «Фізичне виховання»

9.      Словник основних термінів

10.  Додаток А «Загальнорозвиваючі вправи»

11.  Додаток Б «Методичні рекомендації для засвоєння фізичних вправ, спрямованих на розвиток і вдосконалення основних фізичних якостей»

1. Вступ

 

„Фізичне виховання і спорт, будучі важливим аспектом освіти і культури, повинні розвивати у кожній людини здібності, волю і витривалість, сприяти повній соціалізації. Безперервність занять фізичною культурою і спортом повинна забезпечуватися протягом усього життя у межах загальної, безперервної і демократичної освіти,” – наголошується у „Міжнародній хартії фізичного виховання і спорту” Організації Об’єднаних Націй.   

Реалізація цього положення, а також соціальне замовлення сучасного суспільства на всебічно розвинену гармонійну особистість фахівця, який має високий рівень здоров’я, необхідну фізкультурну освіту та фізичну підготовленість, спроможність до самовдосконалення, зумовлює актуальність розвитку фізичного виховання і спорту у вищих навчальних закладах України.

Фізичне виховання у вищих навчальних закладах України є важливим компонентом освіти і виховання, спрямованим на оволодіння знаннями, уміннями і навичками щодо управління власним фізичним розвитком, формування у студентів відповідального ставлення до фізичного та морального здоров'я, удосконалення фізичної і психічної підготовки до ведення активного життя і професійної діяльності.

У процесі фізичного виховання вирішується комплекс наступних завдань:

        формування розуміння ролі фізичної культури в зміцненні здоров’я, розвитку людини, підготовки до професійної діяльності, потреби здорового способу життя, фізичного вдосконалення і регулярних занять фізичними вправами на підставі системи наукових знань;

        оволодіння системою та набуття фонду практичних умінь та навичок, які забезпечують загальну і професійно-прикладну фізичну підготовленість і визначають готовність студента до майбутньої професії;

        зміцнення здоров’я студентів, забезпечення належного рівня розвитку показників їх морфо-функціональних можливостей організму, фізичних якостей, рухових здібностей, працездатності;

        набуття студентами досвіду самостійного застосування здобутих знань, вмінь, навичок в галузі фізичної культури в особистій, навчальній, професійній діяльності в побуті і в сім’ї.

Система фізичного виховання у вищих навчальних закладах базується на принципах індивідуального і особистісного підходу; пріоритету оздоровчої спрямованості; багатоукладності; індивідуалізації та диференціації навчального процесу; поєднанні державного управління і студентського самоврядування.

Організаційно-педагогічну основу фізичного виховання складає навчальна дисципліна „Фізичне виховання”, яка викладається протягом усього періоду навчання за винятком останнього семестру. Організація навчального процесу  здійснюється в таких формах: навчальні заняття, контрольні заходи, а також самостійна робота у вигляді занять у спортивних клубах і секціях, участь у спортивно-масових та фізкультурно-оздоровчих заходах у вільний від навчальних занять час, виконання домашніх завдань. Для проведення навчальних занять з урахуванням стану здоров’я, фізичного розвитку, фізичної і спортивної підготовленості студенти розподіляються по учбових відділеннях: основному, спеціальне медичному і спортивному.

Мета даного посібника – сприяти більш якісному засвоєнню студентами змісту освіти з дисципліни „Фізичне виховання”. У кожному семестрі навчальний матеріал програми розподілений на теми і передбачає оволодіння студентами системою наукових знань, вмінь і навичок, їх адаптоване творче використання щодо власного здоров’я, фізичного розвитку, підвищення рівня функціональних і рухових здібностей, накопичення особистого досвіду цілеспрямованого використання засобів фізичної культури.