Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки (Цив. право 1 частина).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
550.4 Кб
Скачать

Нормативний матеріал та судова практика

        1. Конституція України.

        2. Цивільний кодекс від 16 січня 2003 року.

        3. Постанова Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності» від 22 грудня 1995 року № 20 зі змінами.

Рекомендована література: 1, 2, 3, 4

Тести

Виберіть вірні відповіді та свій вибір аргументуйте.

  1. Умовами пред’явлення віндикаційного позову є:

А) Майно вибуло з володіння власника поза його волею;

Б) Майно має знаходитися у володінні власника;

В) Наявність документів, що підтверджують право власності;

Г) Майно збереглося в натурі і знаходиться у фактичного володільця;

Д) Майно, що витребовується є індивідуально-визначеним майном;

Е) Майно, що витребовується визначається родовими ознаками;

Ж) відсутність договірних відносин між власником і фактичним володільцем щодо майна, яке витребовується.

  1. Умовами пред’явлення негаторного позову є:

А) Майно вибуло з володіння власника;

Б) Майно має знаходитися у володінні власника;

В) Відсутність договірних відносин між власником і особою, що перешкоджає у здійсненні прав власника.

  1. Умовами пред’явлення позову про визнання права власності є:

А) Оспорювання або невизнання ким-небудь прав власника;

Б) Втрата документа, що підтверджує право власності;

В) Відсутність з боку третіх осіб вимог про повернення майна; Г) Помилкове внесення в акт опису майна, що належить іншим особам;

Д) Майно вибуло з володіння власника поза його волею;

  1. Віндикаційний позов пред’являється, якщо порушено наступні правомочності права власності:

А) право володіння;

Б) право володіння і користування;

В) право володіння, користування і розпорядження.

  1. Негаторний позов пред’являється, якщо порушено наступні правомочності права власності:

А) право володіння;

Б) право володіння, користування і розпорядження;

В) право користування і розпорядження;

Г) право користування;

Д) право розпорядження.

Задача 1

До Господарського суду Херсонської області звернулося ТОВ «Автодор» до ТОВ «Запоріжжя автозаправка» про витребування майна з чужого незаконного володіння. В позовній заяві зазначалось, що відповідно до договору купівлі-продажу між відповідачем та позивачем до останнього перейшло право власності на спірне майно, однак майно не передано позивачу, а знаходиться у володінні відповідача.

В судовому засіданні було встановлено, що частину спірного майна ТОВ «Запоріжжя автозаправка» передано в оренду ТОВ «Херсонавто», а частина відчужена АТ «Автосервіс».

Яке на Вашу думку рішення має прийняти господарський суд? Відповідь аргументуйте з посиланням на норми ЦК України. Які способи захисту права власності Вам відомі?

Яке рішення має прийняти суд? Відповідь аргументуйте з посиланням на норми ЦК України. Який пред’явлено у даному випадку позов – речово-правовий чи зобов’язально-правовий?

Задача 2

Громадянка Пірожчук І.І. зберігала дома 500 доларів США, які вона отримала при укладенні договору купівлі-продажу дачі. У гості до бабусі приїхав 16-річний онук, який знайшов гроші, пішов до сусіда Коваленко І.І. і обміняв долари на гривні, які програв в гральному автоматі. Бабуся довідалася у онука кому він віддав гроші, взяла договір купівлі-продажу дачі, де було переписано всі номери купюр і звернулася за консультацією до адвоката. Адвокат написав бабусі позовну заяву про витребування з чужого незаконного володіння 500 доларів США, зазначивши в позовній заяві номери купюр.

Чи правильну консультацію надав адвокат громадянці Пірожчук? Відповідь аргументуйте з посиланням на норми ЦК України.

Задача 3

На праві власності Позивай І.І. належав шлакоблочний гараж №18 у кооперативі «Водій». Позивай І.І. виїхав працювати на 5 років у Сибір. За цей час голова правління гаражно-будівельного кооперативу помер, а новообраний голова не знайшов документи на всіх членів кооперативу, провів загальні збори, склав новий список членів кооперативу, і в зв’язку з тим, що гараж № 18 виявився без господаря відповідно до рішення загальних зборів членів кооперативу продав Негрун О.П. зазначений гараж. Негрун О.П. здійснив його капітальний ремонт. Коли Позивай І.І. повернувся додому він звернувся з позовом про витребування майна з чужого незаконного володіння. Отримавши позовну заяву Негрун О.П. звернувся за консультацією до адвоката.

Яку б Ви надали йому консультацію? Відповідь аргументуйте з посиланням на норми ЦК України.

Задача 4

Назаров І.В. придбав квартиру у Чемерис І.І., а коли вирішив в неї заселитися з’ясувалося, що в квартиру самовільно вселився і проживає в ній Демидов П.І., її колишній власник, який свого часу уклав кредитний договір з банком, заставивши свою квартиру. Після того, як Демидов П.І. кредит не повернув, його виселили з квартири, а останню в рахунок боргу продали Семенову М.Н., який в свою чергу продав її Чемерис І.І. На вимогу Назарова І.В. звільнити квартиру Демидов пояснив, що він звернувся до суду з позовом про визнання недійсним кредитного договору і тому має право проживати в квартирі.

Назаров І.В. звернувся за консультацією до адвоката. Надайте йому консультацію з посиланням на норми ЦК України.

Задача 5

Коломієць та Осіпов мешкали у сусідніх садибах. Осіпов влітку почав будівництво паркану з залізобетонних плит, купив плити, привіз їх та вигрузив на вулиці таким чином, що загородив частково в’їзд до сусідньої садиби. Сусід міг проходити до будинку, а відчинити ворота та поставити автомобіль в гараж, який знаходився у дворі не міг. На прохання сусіда прибрати плити Осіпов відповів, що у нього захворіла дружина, він витратив всі гроші на її лікування, тому коштів на будівництво паркану в нього зараз немає, а у нього в дворі немає де скласти плити. Коломієць змушений був ставити свій автомобіль на платну автостоянку, оплачуючи кожен день 6 грн. за зберігання автомобіля на стоянці.

Коломієць звернувся за консультацією до адвоката. Яку консультацію Ви йому надасте? Відповідь аргументуйте з посиланням на норми ЦК України.

Задача 6

Між Тороповим та Бондарчук було укладено договір найму квартири 15 у буд. 17 на м-ні Східному строком на 2 роки. Наймодавець зазначив у договорі, що наймач не має права укладати договір на новий термін в зв’язку з тим, що з відрядження повертається його син і він буде мешкати в цій квартирі. Після закінчення строку, на який було укладено договір, Бондарчук відмовився звільнити квартиру, посилаючись на те, що йому нікуди висилятися.

З яким позовом може звернутися до суду наймодавець Торопов? Охарактеризуйте цей позов.