Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки (Цив. право 1 частина).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
550.4 Кб
Скачать

Нормативний матеріал

          1. Цивільний кодекс України від 16 січня 2003 року.

          2. Стокгольмська конвенція 1967 року.

Рекомендована література: 1, 2, 3, 4, 7

Тести

1. Вкажіть, які з нижченаведених прав інтелектуальної власності мають особистий немайновий характер :

1) право дозволяти використання об‘єктів інтелектуальної власності;

2) право перешкоджати будь-якому посяганню на об‘єкти інтелектуальної власності, яке може заподіяти шкоду честі та репутації творця;

3) право перешкоджати неправомірному використанню об‘єктів права інтелектуальної власності, в тому числі забороняти його використання;

4) право на визнання людини виконавцем об‘єкту права інтелектуальної власності;

5) право на видання твору під своїм іменем чи псевдонімом;

6) право авторства.

2. Вкажіть правильні відповіді. Первісними суб’єктами права інтелектуальної власності є:

1) юридичні особи, до яких право інтелектуальної власності перейшло за договором;

2) держава;

3) особи без громадянства;

4) неповнолітні фізичні особи;

5) особи з частковою дієздатністю;

6) малолітні діти;

7) фізична особа, визнана недієздатною;

8) правонаступник.

Завдання

1. Назвіть, які вам відомі засоби захисту прав інтелектуальної власності та охарактеризуйте їх.

2. Наведіть поняття «плагіату» та «піратства», вкажіть особливості, сферу застосування кожного, їх відмінності від інших посягань та реальну небезпеку для об‘єктів інтелектуальної власності.

3. На які групи класифікуються об‘єкти права інтелектуальної власності? Які критерії беруться за підставу розподілу?

Наведіть класифікацію об‘єктів права інтелектуальної власності згідно цих груп.

4. Вкажіть особливості правового стану суб‘єктів права інтелектуальної власності. Дайте їх класифікацію. Наведіть поширену характеристику первісних та похідних суб‘єктам права інтелектуальної власності.

5. З яких категорій прав складається право інтелектуальної власності? В чому полягає їх сутність? Яке їх місце в цивільному обігу? Який порядок їх відчуження?

Тема 15 авторські та суміжні права Питання до обговорення

  1. Об‘єкти авторського права. Твори, які не є об‘єктами авторського права.

  2. Суб‘єкти авторського права. Співавторство.

  3. Особисті немайнові права автора. Забезпечення недоторканності твору.

  4. Майнові права інтелектуальної власності. Використання твору. Опублікування твору (випуск твору в світ).

  5. Використання твору за згодою автора. Випадки правомірного використання твору без згоди автора. Право автора на плату за використання твору. Право автора на частку від суми продажу оригіналу твору.

  6. Строк чинності майнових прав інтелектуальної власності на твір. Правові наслідки закінчення строку чинності майнових прав інтелектуальної власності на твір.

  7. Об‘єкти та суб‘єкти суміжних прав. Виникнення суміжних прав.

  8. Майнові права інтелектуальної власності на об‘єкт суміжних прав. Строки чинності суміжних майнових прав.

Методичні рекомендації

Авторські права у суб’єктивному розумінні – немайнові та майнові права інтелектуальної власності, що належать автору твору або іншим суб’єктам за законом чи договором. У об’єктивному розумінні авторське право – є одним із інститутів права інтелектуальної власності.

Слід визначити об’єкти авторського права та звернути увагу на їх основні ознаки, що є важливими для їх правової охорони. До об’єктів авторського права належать твори літератури, науки, мистецтва, які є результатами творчої діяльності, незалежно від призначення і цінності твору, а також від способів його втілення.

Необхідно окреслити коло суб’єктів авторського права, визначаючи, що є первісні та похідні суб’єкти. Значну увагу слід приділити співавторству та його видам.

Авторське право виникає з моменту створення твору. Особа, яка має авторське право, для сповіщення про свої права може використовувати спеціальний знак, встановлений законом. Відповідно до ч. 3 ст. 11 Закону України «Про авторське право і суміжні права» таким знаком є латинська літера «С» (від англ. copyright – авторське право) в колі ©.

Необхідно розкрити зміст особистих немайнових та майнових прав автора.

Суміжні права – це суб’єктивні права виконавців, виробників фонограм, виробників відеограм, організацій мовлення та їх правонаступників, яким на законних підставах передані суміжні права. Вони виникають внаслідок факту виконання твору, виробництва фонограми чи відеограми, оприлюднення передачі організації мовлення.

Об’єктами суміжних прав, незалежно від призначення, змісту, оцінки, способу і форми вираження, є виконання літературних, драматичних, музичних, музично-драматичних, хореографічних, фольклорних та інших творів; фонограми, відеограми; передачі (програми) організацій мовлення.

Суміжні права охороняються за умови здійснення їх без шкоди охороні авторського права.

Первинними суб’єктами суміжних прав є виконавець, виробник фонограми, виробник відеограми, організація мовлення. Виникнення і здійснення суміжних прав не потребує виконання будь-яких формальностей. Знак охорони суміжних прав складається з таких елементів: латинська літера «Р», обведена колом; імені (назви) осіб, які мають щодо цих фонограм (відеограм) суміжні права; рік першої публікації фонограми (відеограми).

Окремо слід розглянути зміст особистих немайнових та майнових прав виконавців, виробників фонограм, виробників відеограм та організацій мовлення.