Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести для індз.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
2.25 Mб
Скачать

Задачі на тему : «Аудиторські послуги» Задача 1

Аудиторська фірма надає підприємству аудиторські послуги, а саме, здійснює аудит цінних паперів. Визначити порядок дій аудитора.

Дії аудитора

Порядок дій

Аудитор визначає, чи правильно складено звіт за диві­дендами, акціями і придбаними партіями цінних паперів у декілька прийомів за різними цінами, дивідендами, що підлягають сплаті за тимчасовими сертифікатами на володіння акціями.

Аудитор здійснює аналіз залишків за видами випущених акцій і тих, що перебувають в обігу.

Аналіз рахунків власників акцій фігурує у фінансових звітах і є предметом ретельного дослідження з боку аналітиків фінан­сової діяльності підприємства, тому аудитор регулярно викону­є докладні перевірки на істотність змін у таких рахунках.

Аудитор переглядає документи, що вміщують дозвіл державного органу на створення суб'єкта підприємницької діяльності чи його реєстрацію, статут та всі поправки, що стосується справи (інформація про види акцій, які дозволено випускати підприємству, про кількість дозволених акцій за кожним видом).

Щоб уникнути фальсифікації акцій, аудитор стежить за наявніс­тю у них обов'язкових реквізитів (найменування акціонерного това­риства та його місцезнаходження, найменування цінного папера, його порядковий номер, дата випуску, вид акцій, номінальна вартість, ім'я власника (для іменної власності), розмір статутного капіталу акціо­нерного товариства на день випуску акцій, кількість акцій, строк виплати дивідендів та підпис голови правління товариства, печатка).

Аудитор з'ясовує, чи декларації за дивідендами не пе­ревищують суми нерозподіленого прибутку для виплати дивідендів і чи сума нерозподіленого прибутку правильно вирахувана відповідно до прийнятих обмежень.

Під час аудиту ощадних сертифікатів перевіряє на­явність таких реквізитів: найменування — "ощадний сертифікат", назва банку, що їх випускає; порядковий номер; дата випуску; сума депозиту; строк вилучення вкладу; найменування або ім'я власника сертифіката; підпис керівника банку; печатка банку.

Аудитор детально вивчає протоколи зборів ради директорів і власників акцій, інших документів і рахунків власного капіталу (акціонерного капіталу).

Аудитор застосовує різні документально-розрахункові прийоми перевірки порядку випуску акцій, облігацій, затрат на їх випуск і доходів, розподілу останніх відповідно до умов випуску цінних паперів.

Задача 2

Підприємство планує встановити нову технологічну лінію по випуску продукції, терміном на 6 років. Грошові потоки за роками:

І рік – 13200 грн

ІІ рік – 15000 грн

ІІІ рік – 16100 грн

ІV рік – 16900 грн

V рік – 13100 грн

VІ рік – 13100 грн

Вартість устаткування 34 тис.грн. Розрахувати індекс рентабельності інвестицій та обгрунтувати доцільність прийняття рішення.

Ставка дисконтування – 13%.