Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1327999865.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
1.98 Mб
Скачать

Лекція 5. Системи та методи фінансового планування

План

1. Перспективне, поточне та оперативне фінансове планування на підприємствах.

2. Бюджетне фінансове планування.

3. Характеристика основних методів фінансового планування: нормативний метод, розрахунково-аналітичний метод, балансовий метод, інші.

    1. Перспективне, поточне та оперативне фінансове планування на підприємствах.

Фінансове планування на підприємстві ґрунтується на використанні трьох основних його систем:

  • перспективне (стратегічне) фінансове планування,

  • поточне планування фінансової діяльності,

  • оперативне планування фінансової діяльності.

В процесі прогнозування основних показників довгострокового (стратегічного) фінансового плану використовуються наступні основні методи:

1. Метод кореляційного моделювання (встановлення кореляційної залежності між двома показниками, що розглядаються, в динаміці та послідуюче прогнозування одного з них в залежності від зміни іншого – базового).

2. Метод оптимізаційного моделювання (оптимізація конкретного прогнозного показника в залежності від ряду умов його формування).

3. Метод багатофакторного економіко-математичного моделювання (прогнозований показник визначається на основі конкретних математичних моделей, які відображають функціональну залежність його кількісного значення від системи визначених факторів, також виражених кількісно.

4. Розрахунково-аналітичний метод (прямий розрахунок кількісних значень прогнозованих показників на основі використання відповідних норм та нормативів).

5. Економіко-статистичний метод (дослідження закономірностей динаміки конкретного показника (визначення лінії його тренда) та розповсюдження темпів цієї динаміки на прогнозований період).

Основними видами поточних фінансових планів підприємства є:

  • план доходів та витрат по операційній діяльності (мета розробки – визначення суми чистого прибутку по операційній діяльності),

  • план надходження і витрачання грошових коштів (відображає результати прогнозування грошових потоків підприємства. Мета – визначення обсягів джерел формування фінансових ресурсів, розподіл фінансових ресурсів по видах та напрямах господарської діяльності, забезпечення постійної платоспроможності підприємства),

  • балансовий план (мета розробки – визначення необхідного приросту окремих видів активів із забезпеченням їх внутрішньої збалансованості, формування оптимальної структури капіталу, яка б забезпечувала достатню фінансову стійкість підприємства).

Система оперативного фінансового планування базується на розробці бюджетів. Задачі бюджетування – визначення обсягу та складу витрат, пов’язаних з діяльністю окремих структурних одиниць і підрозділів; забезпечення покриття цих витрат фінансовими ресурсами з різних джерел.

    1. Бюджетне фінансове планування.

Головним інструментом фінансового планування є кошторисне планування (бюджетування).

Кошторис (бюджет) – це форма планового розрахунку, яка визначає докладну програму дій підприємства на майбутній період.

Застосовувані в процесі оперативного планування бюджети класифікуються за наступними ознаками (рис. 5.1).

Переваги впровадження принципів бюджетування:

  • щомісячне планування бюджетів структурних підрозділів дає змогу одержати більш точні показники розмірів і структури затрат, ніж система бухгалтерського обліку та фінансової звітності, і, відповідно, більш точне планове значення розміру прибутку;

  • в межах затвердження місячних бюджетів структурним підрозділам буде надана більша самостійність у витрачанні економії по бюджету фонду оплати праці, що підвищує матеріальну зацікавленість працівників в успішному виконанні планових завдань;

  • бюджетне планування дозволить здійснити режим економії фінансових ресурсів підприємств.

Рис. 5.1. Класифікація основних видів бюджетів

в оперативному фінансовому плануванні

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]