Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laboratorni_z_osnov_s_-g.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
568.83 Кб
Скачать

Лабораторно-практичне заняття № 22 тема. Ознайомлення з принципами побудови сівозмін та ротаційних таблиць до них для різних грунтово - кліматичних зон.

Теоретичні питання:

  1. Існуючі сівозміни на території України.

  2. Використання природних і штучних створених луків у сівозмінах.

  3. Поєднання польових та овочевих культур у сівозміні.

Література:

  1. Основи сільськогосподарського виробництва /Польський. Б.М, Стеблянко М.І, Чмир Р. Д, Яворський . В.С,- К.: Вища школа. 1977. С.48-52, 166-167, 171 .

  2. Основы сельского хозяйства : учебное пособие для студентов биологических спец. пед. институтов / Ващенко И. М. , Лошаков В. Г, Ягодин Б. А. и др.: под редакц. Ващенко И. М. - М.: Просвещение. 1987. С. 347-350, 366-367.

Мета: практично ознайомитись з побудовою сівозмін за певними наборами полів та культур і складання ротаційних таблиць.

Матеріал та обладнання: конспекти відповідної лекції, індивідуальні завдання, таблиці.

При розміщенні культур у сівозміні слід дотримуватися певного порядку їх чергування, який ґрунтується на неоднаковій вибагливості різних сільськогосподарських рослин до родючості грунту. Перелік сільськогосподарських культур і парів у порядку їх чергування в сівозміні називається схемою сівозміни. Інтервал часу, протягом якого сільськогосподарські культури і пар проходять через кожне поле послідовно, за передбаченою схемою, називається ротацією сівозміни.

Ротацію зображають у вигляді переліку культур у порядку послідовної їх зміни в часі на одному і тому ж полі. Зміни культур по всіх полях показують у вигляді таблиці, яку називають ротаційною. Вона являє собою план розміщення культур і чистого пару по полях і роках на період ротації сівозміни. Тривалість ротації дорівнює кількості полів у сівозміні. Для різних грунтово-кліматичних зон складаються свої ротаційні таблиці в залежності від вимог тих культур, які там вирощуються.

ХІД РОБОТИ:

Завдання № 1. Накреслити та скласти ротаційні таблиці.

Для роботи використати сівозміни попередньої роботи. У таблиці по горизонталі пишемо роки ротації. По вертикалі номер полів. Для кожного року в таблицю потрібно записати чергування культур відповідно до прийнятої схеми.

Розрахунки та висновки.

Завдання № 2.Скласти сівозміни та накреслити ротаційні таблиці, якщо дані такі культури: /поля по можливості повинні мати однакову площу /

а) 6- пільна- овес /16,6%/, картопля /24,9/, люпин на зелений корм /16,6/, жито /24,9%/, кукурудза на силос /16,6%/.

б 9- пільна- ячмінь / 11,1%/, озима пшениця /27,.7%/,кукурудза на силос / 11,1%/,кукурудза на зерно /11,1%/, горох /5,5%/, цукровий буряк /11,1%/, однорічні трави /11,1%/, картопля /5,5%/,соняшник /5,5%/

в) 10-пільна- конюшина /10%/, озима пшениця /20%/, цукровий буряк /20%/, кукурудза на зерно /20%/, горох /10%/, кукурудза на силос /10%/, жито/10%/, ячмінь /10%/

Розрахунки та висновки.

Завдання № 3. Записати схеми польової сівозміни для різних грунтовокліматичних зон України.

а) Степ / для південних та південно-східних районів /: чорний пар озима пшениця кукурудза / цукрові буряки, зернобобові/  озима пшениця озимі і ярі /злакобобові/ травосумішки на зелену масу озима пшениця ячмінь /інші ярі/ кукурудза / сорго/ на силос і зелений корм озима пшениця / ячмінь / соняшник.

/для північних та північно-східних районів/: чорний пар /зайнятий/ озима пшениця цукрові буряки ярі колосові з підсівом трав багаторічні трави озима пшениця цукрові буряки і кукурудза на силос зернобобові і кукурудза на зерно озима пшениця соняшник.

б)Лісостеп /для південних і південно-східних районів/: багаторічні трави на покіс озима пшениця цукрові буряки кукурудза на зерногорох озима пшениця цукрові буряки кукурудза на силосі зелений корм озима пшениця і жито + пожнивні ячмінь / овес, просо/ з підсівом багаторічних трав.

/для північних та північно-східних районів/: еспарцет/ однорічні трави/ озима пшениця цукрові буряки кукурудза на зерно /просо/горох /озима пшениця/  картопля /соняшник/ кукурудза на силос /гречка/: озима пшениця ячмінь з підсівом багаторічних трав.

в)Полісся/ на більш родючих зв’язаних грунтах/: конюшина льон і кукурудза на силос  озима пшениця ячмінь/ озиме жито/ кукурудза на силос /однорічні трави на зелений корм/ озима пшениця картопля коренеплідні культури/ ячмінь / овес з підсівом конюшини/.

/ на піщаних грунтах/: люпин на зелене добриво і зелений корм жито /післяжнивний люпин /  картопля кукурудза на силос  жито і картопля  овес.

Розрахунки та висновки.

Питання для самопідготовки:

  1. Що таке ротація сівозміни та як вона зображується

  2. Які повинні бути сівозміни на шкільній навчально - дослідній ділянці

ЛІТЕРАТУРА:

1. Основи сільського господарства. Практикум: навч.посібник / Б.М. Польський, М.І. Стеблянко, Р.Д. Чмир, В.С. Яворсь­кий. -2-ге вид., перероб. і допов. -К.: Вища шк., 1992.- С.49-51, 173-176.

2. Практикум по основам сельського хозяйства: учеб. пособие для студентов биол. спец. пед. ин-тов / И.М. Ващенко, К.П.Ланге, М.П. Меркулов, Т.Д. Олексенко : под ред. И.М.Ващенко.- 2-е изд. перераб. и доп.- М.: Просвещение, 1991.- С.108-119, 243-248.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]