Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laboratorni_z_osnov_s_-g.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
568.83 Кб
Скачать

Лабораторно - практичне заняття № 12 тема. Ознайомлення з будовою рослин хлібних злаків

Теоретичні питання

  1. Ріст та розвиток хлібних злаків.

  2. Видові відмінності хлібних злаків.

Література:

  1. Основи сільськогосподарського виробництва /Польський. Б.М., Стеблянко М.І., Чмир Р. Д., Яворський В.С.,- К.: Вища школа. 1977. - С.87-109 .

  2. Основы сельского хозяйства: учебное пособие для студентов биологических спец. пед. институтов / Ващенко И. М. , Лошаков В. Г, Ягодин Б. А. и др.: под редакц. Ващенко И. М. - М.: Просвещение. 1987. - С.212-220.

Мета: вивчити будову рослин хлібних та ознайомитись із хлібами 1 та 2 групи.

Матеріал та обладнання: : 2-3 тижневі сходи хлібних злаків, лупи, обрізки стебла з листковою піхвою і кусочком листкової пластинки, суцвіття злаків, пінцети.

Хлібні злаки мають кореневу систему - мичкувату, стебло - соломина, яка складається із вузлів та межівузлів. Листок - складається з листкової піхви і листкової пластинки. На місці переходу піхви у листкову пластинку є листковий язичок, який щільно прилягає до стебла та захищає його від затікання води. По боках язичка є вушка, які охоплюють стебло. Суцвіття зернових - волоть, колос або качан. Квітка має дві квіточкові лусочки зовнішню та внутрішню, маточку та тичинки. Плід - зернівка. Зернові злакові культури протягом свого життя проходять такі фази росту та розвитку: сходи, кущіння, вихід у трубку, колосіння, цвітіння, стиглість зерна - молочна, воскова, повна. Початком кожної фази вважається день, коли в цю фазу вступає близько 10% рослин.

ХІД РОБОТИ:

Завдання № 1. Визначення хлібних злаків за сходами.

Стебло, яке виходить на поверхню у злаків, покрите колеоптилем. На світлі колеоптиль прикорочує ріст і під тиском наступного листка лопає: на поверхню виходить справжній листок, який і характеризує фазу сходів. У цій фазі злаки можна розрізнити за наступними ознаками: колір листка, опушеність, положенню листка відносно поверхні грунту, ширині листка і т. д .

Сходи хлібних злаків мають певне забарвлення: пшениця - зелене, жито - фіолетово - коричневе, ячмінь - сизо - зелене, димчасте. Овес - світло-зелене, хліби 2 групи - зелене. Колір може змінюватись від освітлення та температури. З опушеністю - ярова пшениця та просо сильно опушені позаду; озима пшениця, жито, ячмінь, овес - голі або слабо опушені сходи. За розміщенням листків: у пшениці, жита, вівса, ячменю листки розміщені до поверхні землі; у кукурудзи, сорго, проса вони злегка відігнуті до низу. У пшениці і ячменю листки скручуються спірально по ходу часової стрілки, а у вівса - проти. Для визначення хлібних злаків за сходами користуватись ключем практикуму І. М. Ващенка на стор. 122-123.

Розрахунки та висновки.

Завдання № 2. Визначення хлібних злаків за вушками і язичками.

В ранній період розвитку хлібів 1 групи можна визначити їх по наявності вушок та язичків. Язичок це тоненька плівка, яка щільно прилягає до стебла і заважає проникненню води між стеблом і листком. По краю листкової піхви є два вушка. Для визначення хлібних злаків за вушками і язичками користуватись ключем практикуму І М Ващенка на стор. 123-124.

Розрахунки та висновки.

Завдання № 3. Визначення хлібних злаків суцвіття.

Будова суцвіття у хлібних злаків різноманітна. Суцвіття у пшениці, жита, ячменю - складний колос. У вівса, просо, сорго, рису - волоть. У кукурудзи - чоловіче суцвіття /волоть/, жіноче / качан /.

а) Розділити набір суцвіття на групи: колос волоть, качан.

б) Розчленувати колос на колоски і знайти стрижень з виступами.

в) Розчленувати колоски на колоскові луски, квіткові луски і квітки.

г) Розкласти складові частини колоска на листку білого паперу, розглянути під лупою, описати та замалювати.

Для визначення хлібних злаків за суцвіттями користуватись ключем практикуму І. М. Ващенка на стор. 124-127

Розрахунки та висновки.

Завдання № 4. Визначення фази дозрівання хлібів.

Розрізняють три фази дозрівання хлібних злаків: молочна, воскова, повна. Записати характеристику кожної фази та вміти їх розрізняти.

Розрахунки та висновки.

Питання для самопідготовки:

  1. Класифікація польових культур.

  2. Морфологічна характеристика зернових культур.

  3. Хімічний склад зерна.

  4. Ріст і розвиток зернових культур:

  • визначення хлібів за проростками,

  • визначення «---» за фазою сходів,

  • визначення «---» за кущінням,

  • визначення «---» за фазою виходу в трубку / за «вушками»та «язичками»/,

  • визначення «---» за фазою колосінням та цвітіння,

визначення «---» за фазою дозрівання.

ЛІТЕРАТУРА:

1. Основи сільського господарства. Практикум: Навч.посібник \ Б.М. Польський, М.І. Стеблянко, Р.Д. Чмир, В.С. Яворсь­кий. - 2-ге вид., перероб. і допов. -К.: Вища шк., 1992.- С. 82-99.

2. Практикум по основам сельського хозяйства: Учеб. пособие для студентов биол. спец. пед. ин-тов / И.М. Ващенко, К.П.Ланге, М.П. Меркулов, Т.Д. Олексенко : под ред. И.М.Ващенко.- 2-е изд. Перераб. и доп.- М.: Просвещение, 1991.- С. 121-127.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]